Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and FireÍrd ide hozzászólásod:

29533 levél
19.05.13. 11:54
Germinator
SPOILER
Nekem ami zavaró úgy általában is a sorozatokban az az, amikor túlzottan előtérbe kerül a forgatókönyvíró figurája, és itt most nagyon ezt éreztem.

Hozzáteszem, természetesen arrogáns dolog azt állítani, hogy okosabb vagyok egy profi HBO írónál, vagy akár többnél. Mindezekkel együtt nekem egy olyan alapvető problémám volt ezzel a résszel (meg persze akár azt ezt megelőzőekkel is), hogy nem a karakterek következetes és indokolt cselekedetei motiválták a sztorit, hanem a forgatókönyvíró; nem tudom, értitek-e, mire gondolok.

Pl. a fő fordulópont, hogy Daenerys felégeti a várost, csak ELMONDVA volt, illusztrálva volt szerintem, nem pedig ténylegesen értelmezve és végrehajtva. Korábbi részekben ötvenszer elmondták, hogy jaj, légyszi ne égesd el a civileket, meg jaj, majd a harangok ha szólnak, akkor meg kell állni, és nekem ez egy ilyen írói mentségnek tűnik, hogy ezek után nem lehet azt mondani, hogy mindez indokolatlan volt, hiszen korábban el lett mondva. De azon kívül, hogy el lettek mondva, semmilyen más módon nem volt indokoltnak ábrázolva, én legalábbis így érzem, és ez írói és rendezői probléma is. Elnézést, ha ez túlelemzésnek tűnik, de ezek az érzéseim.

És ezt rá lehet vetíteni sok más - akár bármelyik? - fordulatra, legyen szó az előző rész sárkányöléséről, ami át lett fordítva abba, hogy most a flottát fél perc erőfeszítéssel porig égette Daenerys. Ezeket a dolgokat nézőként csak látjuk, de nem annyira érezzük, mert szerintem nincsenek normálisan felépítve, megírva. Simán működhetnének ezek a fordulatok, ha lenne mögöttük tartalom, de úgy érzem, pár cselesen elhelyezett írói utalás ez nem elegendő ehhez. És emiatt az egész kicsit légbőlkapott, kicsit súlytalan. Emlékszem, hogy az 1. évadban mennyire sokkoló volt Ned halála, de azért volt sokkoló, mert pontosan az történt, amire a felállított szabályok alapján számítani lehetett!

Szerintem sokan félreértelmezik a "kiszámíthatóság" fogalmát - van egy fajta megszállottsága a nézőknek azzal, hogy meglepjék őket és úgynevezett sokkoló fordulatokat vezessenek elő sorozatok. De a félreértés szerintem abból fakad, hogy nem a kiszámíthatóság sokkol. Lejöhetett volna az égből egy kibaszott földönkívüli űrhajó is King's Landing légterébe, mégsem lett volna jó fordulat, mert kiszámíthatatlan és indokolatlan. De Nedet lefejezik az 1. évad végén: pontosan kiszámítható akkor, ha ismerjük a karaktereket, a motivációjukat. Nem azért sokkoló, mert kiszámíthatatlan, hanem mert pontosan látjuk azt, hogy a karakterek egy elkerülhetetlen tragédia felé sodródnak.

Miután már Daenerys elkezdte felégetni a várost, ami utána következett, szerintem nem volt rosszul ábrázolva, követhető volt a káosz, a rettegés, stb. és szerintem az utolsó rész ennek a tettnek (civilek és város elpusztítása) a következményeiből fog táplálkozni, és ez oké. A következő résznek már lesz indokolt alapja, ha valóban ebből indul ki. De a mostani rész nekem kicsit indokolatlan irányt vett, attól függetlenül, hogy maguk az akciók meg ezek látványosak voltak, izgalmasak, stb.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.

Vissza