Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Che Guevara - A motoros naplójaÍrd ide hozzászólásod:

3144 levél
05.04.07. 17:50
nihilism
1. Hibas az az ertelmezes, hogy a piac allami beavatkozasok miatt nem mukodik megfeleloen. Egyszeruen nincsenek meg es nem is lehetnek meg tartosan a szabad verseny feltetelei (informacio korlatlan aramlasa, nagyjabol azonos ereju versenyzok, stb...). A hatekonysag
ertelmezhetetlen, egyebkent pedig nem igazsagos. Kicsit furcsa fellepni a szuletesi elojogokbol szarmazo hatalom ellen, ugyanakkor partolni a vagyoni alapon allo, am vegulis oroklodo gazdasagi hatalmat. Nem latom a kulonbseget. A kozepkorban, ha valami hostettet hajtott vegre valaki, lehetett nemes, de a tobbseg orokolte kivaltsagait. Ma elvileg barki lehet gazdag, am a mobilitasi adatok ezt nem tamasztjak ala es a gazdasagi hatalom oroklodik.
2. Magyarorszagon tarsadalmi tulajdonra utoljara az 1956-os
munkastanacsok ota nem volt pelda. Az allami vagy allamilag vezerelt
tulajdon nem kozossegi tulajdon. A magantulajdon azert a kizsakmanyolas eszkoze, mert ha valaki csak a munkaerejet tudja aruba bocsatani, akkor kiszolgaltatott helyzetbe kerul. Ja es ha nincs allam, akkor miert van szukseg magantulajdonra az allammal szemben? Az rt. jo pelda, Owen es Fourier is hasonlo elveken kivanta a koztulajdont megvalositani, elkepzelni.
3. En is szemben allok a marxizmus-leninizmussal, es a "megvalosult"
szocializmussal.
4. Mivel a magantulajdon nem egyenloen oszlik el, es oroklodik, ezert a magantulajdon szuletesi elojogokat teremt.


Vissza