Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Bulvár

Kalózok és dorgálás

A felmérés szerint az illegális letöltők leginkább netszolgáltatójuktól félnek.

2008.03.08. 12:00 | szerző: Retee | kategória: Bulvár

A Variety március 3-i számában egy, a digitális szórakozási szokásokat vizsgáló on-line felmérés tanulságos eredményeit közölte, melyet az Egyesült Királyság területén végeztek. A több mint ezerötszáz 15-45 év közötti fogyasztó válaszaiból többek között kiderül, hogy a kalózkodást jelentősen vissza lehetne szorítani, ha mindazok, akik vétenek a jog ellen, figyelmeztetést kapnának internet-szolgáltatójuktól. Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) szerint az internet-szolgáltatók Magyarországon is nagyobb szerepet vállalhatnának a szerzői jog védelmében. A felmérés szerint az emberek 70%-a felhagyna a kalózkodással, ha internet-szolgáltatójától rápirító tartalmú figyelmeztető e-mailt kapna. A tinédzser fiúk közül pedig még többen - mintegy 78%-uk - nem töltene le többé az internetről illegális tartalmat, ha “megdorgálná” őket a szolgáltató.
“Az attól való félelem, hogy rajtakapják az embert, nagy elrettentő erővel bír, a kalózok többsége mégis úgy gondolja, hogy egyáltalán nem valószínű, hogy valaha is elkaphatják. Ha azonban maguk a kalózok azt állítják, hogy az internet-szolgáltatótól érkező közvetlen figyelmeztetés lenne a leghatékonyabb eszköz, akkor ez bizony megerősíti azt az elgondolást, hogy a szolgáltatóknak is be kéne szállni a kalózkodás elleni küzdelembe.”- nyilatkozta Russell Hart, a felmérést végző Entertainment Media Research ügyvezető igazgatója. Ehhez a véleményhez a hazai jogvédő is csatlakozik. A jelentés azt is feltárja, hogy a felhasználók egyre nagyobb kedvvel fogyasztják a szórakoztatatóipari termékeket társas networking site-okon keresztül. A felmérés az on-demand lehetőségek iránti érdeklődést is vizsgálja. Ez alapján kiderül, hogy a megkérdezettek 84%-át nagyon érdekelik a legfrissebb filmek, 79%-ukat a TV-komédiák, és 72%-uk pedig élő zenei koncerteket is előszeretettel nézne. 53%-a azoknak, akiket érdekelnek a legújabb filmek, hajlandóak lennének fizetni, ám csak 21% nyitná ki a pénztárcáját egy jó TV-komédiáért. Az összes megkérdezett 70%-a viszont inkább elszenvedi, hogy reklámokkal szakítsák meg a legálisan letöltött tartalmakat, semmint megszakítás nélkül nézhesse kedvenc filmjét, viszont fizetnie kelljen a letöltésért. ■

hozzászólások (3)

jékkocka
jékkocka 2008.03.08. 18:58
Erre való a uTorrent titkosítása :-D (nem mintha tudnám)
asas01
asas01 2008.03.08. 19:32
Egyrészt.
Másrészt a szolgáltatóknak baszna be a leginkább, ha leszoknának a népek a töltögetésről. Levelezéshez senkinek nem kell 20/20-as kapcsolat 15k-ért, arra elég az 1000 forintos csomag.
tomcsa4
tomcsa4 2008.03.08. 22:01
Tökéletesen igazad van.

Ráadásul ha jól tudom nálunk van a "legmegengedőbb" törvény, mert a szoftverek letöltését büntetik és a zene meg a film nem az (és nincs is utalás rá). Természetesen saját használatra és nem torrentel. Nem tudom mennyit változott azóta (ha változott egyáltalán). Amúgy a chello a P2P (torrent) letöltésket lassítja oly módon, hogy prioritásban hátrébb helyezi. DE nem mindig ofc!
ajánlott olvasnivaló