Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

NVIDIA PhysX - partner az EA és a 2K is, videó

Az Electronic Arts és a 2K is hisz a PhysX technológiában - jöhet a BioShock 2.

2008.12.08. 16:36 | szerző: Retee | kategória: Játék

Egyre többet hallani a PhysXről, amely eleinte külön grafikus gyorsítóként működött, mára viszont az NVIDIA birtokolja és fejleszti a technológiát, amely így egyre elterjedtebb lesz. A Mirror's Edge mellett eddig is több játék támogatta már, most viszont robbanhat a technológia, hiszen az NVIDIA két igen komoly partnerre tett szert. Ma ugyanis az Electronic Arts és a 2K Games is "aláírt", és vállalta, hogy a jövőben fokozatosan állnak át a PhysX támogatásra. Az első két ilyen projekt a BioShock 2 (2k), és a Madden NFL (EA) lehet, de pontos lista csak a későbbiekben várható.
Persze lehetnek olyanok, akik esetleg azt se tudják, hogy mi az a PhysX, számukra következzen egy kis ismertető, alul pedig egy szemléltető videó:
"A 3D-s fejlesztők számára már évek óta egyértelmű volt, hogy a GPU mellett szükség lesz a fizikai számításokat végző, különálló feldolgozó egységre. Több olyan motor van évek óta a piacon, melyek lehetőséget kínálnak ütközések, víz és egyéb részecske effektusok modellezésére, animálására. Az eredetileg az Ageia által fejlesztett PhysX Engine segítségével a fejlesztők egy sokkal pazarabb, élethűbb világot tárhattak a játékosok / nézőközönség elé. A tárgyaknak és egyéb háttérelemeknek szerepük lett egy-egy játékban, ma már megbotlunk egy papírdobozban, vagy egy falnak döntött gerendában, régen még ez nem volt megszokott, legtöbbször statikusan voltak beágyazva a pályák egyes elemei. Az interakciók a pályán található tárgyakkal valóságosak, az utcán található konzervdobozba bele tudunk rúgni, vagy egy asztal feldöntésénél az azon található tárgyak is lerepülnek. Ezeknek a modelleknek, valamint a velük történő térbeli mozgásnak a matematikai számításait a processzor végzi. De mi van akkor, ha például felrobban párszáz hordó és egy épület? Eltalálnak-e a repeszek? Itt már korántsem egyértelmű, hogyan repül a hordó, az épület részei, vagy azok darabjai. Attól függően, hogy egy fejlesztő mennyire akarja visszaadni a valóságot, ez egy igen bonyolult matematikai számítás lehet, amihez sok esetben a processzor - architektúrájából fakadóan - nem biztos, hogy a legjobb feldolgozó egység. A PhysX Engine a korábban az Ageia által gyártott PPU-al (Physx Processing Unit) pillanatok alatt képes volt ezeket a számításokat elvégezni, és a GPU feladata már "csak" a textúrázás és megjelenítés maradt."
A leírás forrása, további információk a PhysXről: physx.hu

hozzászólások (7)

Dark Archon
Dark Archon 2008.12.10. 14:07
Nagy kamu az egész szvsz, szimplán ki vannak kapcsolva bizonyos tárgyak, hogy ne jelenjenek meg, csak ha van PhysX-ed :-| Ua., mint a DX10 vakítás.
cygary
cygary 2008.12.10. 18:29
Ezek szerint nem próbáltad ki a Warmonger nevű játékot és az egyéb, PhysX packban levő demo-t. PhysX nélkül 5-6 FPS-el(SE!) futnak, ezt feltelepítve pedig hasítanak! Van valami azért ebben...
Razor03
Razor03 2008.12.10. 18:45
Igen, lehet, hogy igazad van, de attól még pofon és ha nagyot akar az nVidia akkor szépen megveszi kilóra Lucas-ékat, és az új Star Wars játékkal így brutál jó reklámot csinál magának. Persze tudom, ez nem ilyen egyszerű :).
Dark Archon
Dark Archon 2008.12.11. 07:51
Hát nem. De ahogy írod, csak fel kell telepíteni és hasít? Maga a PhysX kártya nem is kell? Mert akkor egyértelmű, hogy csak szoftverileg van korlátozva.

Valami független tesztre lennék kiváncsi, hogy PhysX kártyával ill. anélkül, de ugyanazon effektek megjelenítésével vajon mennyire terhelődne egy mai korszerű CPU. Főleg egy 4 magos, ha rendesen meg van írva a támogatás. De attól tartok, ilyet érthető okokból nem fogunk látni :-|

Razor: hát, most már tudjuk miért hanyagolják a DX10.1 támogatást, inkább erre gyúrnak :)
Gump
Gump 2008.12.11. 08:40
Itt akkor egy kicsit lemaradtál. Az újabb (ne kérdezd pontosan melyekről van szó) nVidia kártyákhoz kiadott Forceware mellé jön a Physx driver is, amivel ki és be lehet kapcsolni, hogy a GPU csinálja-e az ilyen számításokat. Nem kell Physx kártya, de használhatsz pl. egy 8600-at fizikára és egy másikat normál módon grafikára, és akkor a kisebb kártya fog "Physx kártyaként üzemelni" (de persze egyetlen kártyával is működik). Elég sok demo jött ki, ami ezt volt hivatott bemutatni. A GRAW2-ben pl. most már Physx nélkül be lehet állítani a fizikára a legmagasabb beállítást, ami eddig nem ment, csak medium volt engedve. Most elvileg a GPU átveszi a Physx kártya terhét is és ugyanazt kapod, mint ha Physx kártya lenne a gépben.
ajánlott olvasnivaló