Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Google+ bejelentés

A Google pluszozik, a Facebook meg lájkol - vajon melyik lesz a jobb?

2011.06.30. 12:55 | szerző: rootshaper | kategória: Üzleti

Nem titkolja a Google, hogy világuralomra akar törni, na de ne is viccelődjünk ezzel, mert azért láttunk tőlük kudarcba fulladt projekteket is. Ilyen volt például a Buzz, a Wave és az Orkut is. Most azonban a nemrégiben bemutatott +1 funkció mellett egy komplett közösségi szolgáltatással is elő akarnak rukkolni s a videók alapján nem kis sikerekre számíthatnak.
A legnagyobb közösségi portálok közé jelenleg a Facebook, a Twitter és a MySpace tartozik, de könnyen lehet, hogy hamarosan a Google+ is itt kap majd helyet, a nagyok közt, mert olyan innovatív - de mégis egyértelmű - újításokat vezet be, amikre nagyon sokan vágytak már, miközben posztolgattak a Facebookra. Ilyen lesz a +Circles, mely a nevéből is adódóan köröket foglal majd magában. Ezekbe a körökbe rendezhetjük ismerőseinket, melynek nem csak a csoportosítás lesz a haszna, hanem úgy oszthatunk meg tartalmakat, hogy azokat csak az adott kör tagjai láthatják. Lássuk be, a Google ezzel feltalálta a spanyol viaszt és végre nem kell csak azért visszautasítani egy barát felkérést, hogy az a személy ne láthassa a hétvégi buliban készült fotóinkat.
A +Sparks rendszerrel kulcsszavakat adhatunk meg - oké, ezt már a Facebook is tudja - és ez alapján kapjuk a tartalmat az üzenőfalunkon. Csak azt, ami minket is érdekelhet. Túl szép, hogy igaz legyen, nem? Érkezik még a +Hangouts is, ami egy újragondolt GoogleTalk lesz, videóhívás funkcióval és pofon egyszerű konferencia beszélgetés indítással.
A +Mobile azoknak nyújt végtelen posztolási lehetőségeket, akik a Google oprendszerét futtató telefonokkal rendelkeznek. Nem is volt kétséges, hogy lesz egy Androidos verzió is a közösségi felülethez. Végül pedig említsük meg a +Huddles funkciót is, ami egy amolyan online SMS küldő szolgáltatás. Természetesen a +Circles-ben létrehozott csoportokat itt is igénybe vehetjük, így egyszerre akár több személynek is elküldhetjük, hogy "Itt ülök a hármas metrón, épp kigyulladt!"
Bár a Google nem könyvelhetett el eddig nagy sikereket a közösségi megoldásaival, mégis ez az új felület azt az érzetet kelti, hogy talán még lehet is belőle valami. Azt is érezni rajta, hogy azért a Google mögött masszívan több technológiai háttér van, mint mondjuk a jelenleg talán legnépszerűbb Facebook mögött. A Google+ felületét látva a Facebook fapadosnak is tűnhet. A közösségi szolgáltatás egyelőre meghívásos béta keretein belül működik, de nagyon reméljük, hogy hamarosan érkezik a mindenki számára elérhető verzió. ■

hozzászólások (15)

rootshaper
rootshaper 2011.06.30. 18:46
szerencsére az én ismerőseim nem észnélkül használják. a legtöbb ilyen fácsés vírusról is indexen meg ilyen-olyan helyeken értesülök, mert hozzám már nem jut el, szerencsére annyira egyértelműek, hogy sokan már alapból ignorálják.

abban meg nagyon egyetértek, hogy ha van egy valami, amit már megszoktál, tudsz ésszel használni és ismered a szarságait, meg azt, hogy hogyan kerüld el ezeket, akkor kevés esély van rá, hogy átállj valami egész más új dologra, amit újra ki kell ismerni, újra beszophatod a faszságait, mert nem ismered még, satöbbi. nehéz helyzetben van a Gugli, ha közösségi portálról van szó, de én mégis látok benne fantáziát. bár videóbeszélgetni sose szoktam, de ez a circle rendszer tetszik valamiért. meg az egész felülete is barátibb mint a facebook.
MattMatthew
MattMatthew 2011.07.12. 16:21
Van aki használja már?
Retee
Retee 2011.07.12. 17:49
Jah. De erősen kétlem, hogy ez (hacsak még nagyon nincs külsejét tekintve bétában), legyőzheti a Facebookot. A Google mindig jó volt abban, hogy egyszerű, áttekinthető cuccokat hozzon össze, de a külsőre keveset ad. Ez is úgy néz ki, mint egy 98-as webes levelezőlista, amibe valaki beépítette az új Javat/Flasht.
MattMatthew
MattMatthew 2011.07.12. 21:07
Nekem annyira de annyira nem hiányzik a csicsa... De tény, hogy sokaknak nagyonis számít a külső.
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2011.07.12. 21:24
Igazából külsőre jobban bejön mint az fb viszont már annyira nincs igényem ezekre a közösségi portálokra stb hogy egyenlőre marad a "hát ide is regeltem de inkább felejtős..." kategóriában. viszont tetszik az ötlet ahogy a gmaillel össze van kötve. mondhatnám hogy erre +1 :-)
ajánlott olvasnivaló