Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Bulvár

Menekülnek a Trendy Entertainment fejlesztői

A Dungeon Defendersről elhíresült csapaton belül terrorról, elviselhetetlen munkahelyi körülményekről számoltak be az egykori alkalmazottak.

2013.06.10. 14:30 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Bulvár

A játékiparnak van egy nem túl szép arca is, ami sajnos időről-időre megmutatkozik a nagyobb projektek, felhype-olt kiadók és sorozatok körül. Korábban az EA ellen is folyt eljárás a fejlesztők folyamatos túlóráztatása miatt, viszont míg a nagy kiadóknál valahogy az ember nem lepődik meg az ilyesmin - hiába, valahogy azoknak a nagy, epikus, 90% feletti játékoknak is el kell készülniük időben - az elvileg szabad, kreativitást támogató indie csapatoktól a legkevésbé sem várna ilyet.
Pedig a Trendy Entertainment stúdióról ilyen és hasonlóan borzasztó tények derültek ki a Kotaku nemrég leközölt leleplező cikkében, amit ráadásul azóta még több forrás és külsős oldal lehozott és megerősített. A fejlesztők többsége menekül, a Dungeon Defenders 2 júliusi indítását követően a jelenlegi csapat negyede tervezi benyújtani a felmondását. Azok, akik sikeresen "megmenekültek", többek között 10-12 órás munkaidőről számoltak be - hétköznapokon és hétvégéken egyaránt -, ráadásul nem csak a játékok megjelenését megelőzően, hanem az elmúlt egy évben folyamatosan. A menedzsment elfojtja a kreativitást, a csapat feladata gyakorlatilag lemásolni a League of Legendset (erre már korábban is volt utalás, a Dungeon Defenders 2-ről jó ideje tudni, hogy free-to-play MOBA lesz), a vezető, Jeremy Stieglitz pedig a beszámolók szerint rendszeresen üvöltözik az alkalmazottakkal, folyamatos fenyegetettségben tartja őket, egy anonim forrás például az egyik rokona temetése miatt sem mert szabadságot kérni, mert félt, hogy a főnöke kikel magából, és a kérelem az állásába kerül majd. A Trendyn belül pedig a negatív diszkrimináció is hatalmas méreteket ölt, a női alkalmazottakat például nevetségesen alulfizetik. A források beszámolói alapján, amikor két tapasztalt programozó állásra pályázott a cégnél, hiába voltak nagyjából hasonló tapasztalataik, a nőnek ígért havi fizetés 850 dollárral kevesebb volt.
A rémhíreket a megjelenést követően rengeteg olyan ember igazolta és támasztotta alá személyes beszámolókkal, aki korábban a Trendynél dolgozott, vagy ismert olyanokat, akik a Dungeon Defenders sanyarú sorsú fejlesztőinek sorát erősítették. A fejlesztők jogait védő International Game Developers Association is reagált a hírekre, és a közölt információk alapján a stúdió intézkedéseit és hozzáállását károsnak ítélte meg nemcsak a fejlesztőkre, hanem az egész játékiparra nézve is. A vezetőség állítólag nemrég tartott egy megbeszélést a munkahelyi morált illetően, ennek azonban az alkalmazottak már nem hisznek, és hacsak a közeljövőben nem lesznek gyökeres változások a csapaton belül (ez a többség szerint Stieglitz elbocsátása lenne), hamarosan olyan magas számú felmondás várható, ami miatt a stúdió akár a rolót is lehúzhatja majd.
Frissítve! A leleplező cikkek elérték a céljukat, a Trendyn belül az elmúlt napokban kissé átalakult a hierarchia. Bár Stieglitz a cégnél marad, többé nem dolgozik együtt a Dungeon Defenders 2 csapatával, a források szerint nagy valószínűséggel egy külsős projektet fog menedzselni. Emellett a héten a cég részvényeseinek képviselői az Insight Venture Managementtől találkozót beszéltek meg az alkalmazottakkal, hogy megtárgyalják a történteket, és a játék fejlesztésének további menetét. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló