Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2013

gamescom 2013

The Elder Scrolls Online próbakör

A gamescomon kipróbálhattuk a sorozat első kiruccanását online berkekbe.

2013.08.23. 07:06 | szerző: Zoo_Lee | kategória: gamescom 2013

A The Elder Scrolls sorozat hosszas pályafutása alatt többször felülmúlta már elvárásainkat, mutatott olyan dolgokat, amelyektől elállt a lélegzetünk, és ez alól úgy tűnik, a széria előzményeként szolgáló monumentális MMORPG sem lesz kivétel. Egyrészt havidíjas lesz, ami az aktuális trendeket elnézve akár instant öngyilkosságnak is tűnhet – a World of Warcraft kivételével lassan már egyetlen nagyobb MMO sem köti rendszeres havi fizetéshez a használatot –, másrészt úgy tűnik, rá fog kényszeríteni eddigi szokásaim megváltoztatására, ugyanis rövid tesztelésem során olyan elképesztő élményben volt részem, hogy még az is előfordulhat, hogy előfizetek rá.

The Elder Scrolls Online próbakör

A fél óra, amelyet a játék próbálgatásával tölthettem, egész egyszerűen magasan felülmúlta minden korábbi, előzetesek alapján felállított elvárásomat. Nord karakteremmel (a gyorsaság miatt a négy kaszt közül kiválasztottam egyet, majd véletlenszerűen generáltattam, így büszke harcosom fél szemmel, ránézésre ötven évesen, agyontetoválva látott napvilágot) Skyrim frissen gyarmatosított kontinensén ébredtem, amelynek partjainál nemrég ellenséges hajókat fedeztek fel. Pont kapóra jöttem a katonáknak, körbe kellett járnom a környéket, és beszélnem a városon kívül élőkkel. Egy hegyekben élő vadászt választottam első úticélomnak, az út során azonban egy szerencsétlenség helyére értem – egy sebesült harcossal találkoztam, aki megkért, csaljam csapdába az őt megsebesítő szörnyet és végezzek vele. Az út során farkasokkal küzdöttem, csalit gyűjtöttem, majd elakadtam a megfelelő helyen, képtelen voltam rájönni, hogyan tegyem ki a csapdát, még szerencse, hogy egy arra járó játékos ezt megoldotta helyettem, az általa előcsalt lényt ugyanis közös erővel győztük le, a küldetés teljesítéséhez szükséges fogat mindketten megkaptuk, illetve sebzésünk arányának megfelelően némi aranyat is. A party meghívást illedelmesen visszautasítottam, majd a küldetés leadása után folytattam utamat. Hamarosan találkoztam célpontommal, azonban az ő helyzete sem volt sokkal rózsásabb, mint a korábbi harcosé. Egy közeli szentélybe beköltözött egy nekromanta, aki élőhalottaival rettegésben tartotta a környéket, az eltávolítását pedig nehezítette, hogy senki sem tudta, hogy lehet bejutni a mágiával védett barlangba. Meg kellett idéznünk a korábbi főpap szellemét, majd az ő utasításainak megfelelően összegyűjteni három rúnát, amelyek megnyitották számunkra a kaput.

The Elder Scrolls Online próbakör

A csontvázak elleni ütközetek során kezdtem igazán ráérezni a harcrendszerre. Félreértés ne essék: ahogy azt már az előzetesekben is láthattuk, nem külső nézetes, gyorsbillentyű alapú klikkfesztivál várt minket, hanem szakasztott ugyanaz, mint a korábbi, offline címekben: FPS nézet, a bal egérgomb támad, a jobb védekezik. Egy kicsit egyszerűsít, hogy az ellenfelek bizonyos támadásait jó előre észrevehetjük, ha pedig sikeresen elkerüljük őket, küzdőfelünk egy kis időre védtelenné válhat, esetleg egy pár másodpercre el is kábulhat, ami lehetőséget nyújt egy lassabb, a bal egérgomb hosszú nyomva tartásával kivitelezhető, erősebb csapásra. A külső és belső nézet között (én már az Oblivionben is azt favorizáltam, ha a kamera a hátam mögött volt, úgy jobban átláttam a környezetet) az egér görgőjével válthattunk fokozatosan.

The Elder Scrolls Online próbakör

A rúnák összegyűjtése után természetesen megküzdöttem a nekromantával is (pontosabban megküzdöttünk, ugyanis még a barlangban is találkozhattam más játékosokkal, akik ugyanezt a küldetést teljesítették), majd szomorúan nyugtáztam, hogy addigra sajnos a tesztelésre biztosított időm lejárt. Kissé nehezen álltam fel a gép elől. Bármennyire ostobán is hangzik a következő dolog, de a The Elder Scrolls Online szinte minden elemében ugyanolyan Elder Scrolls játék, mint a Skyrim vagy az Oblivion: hatalmas, epikus, rengeteg küldetéssel, fantasztikus kivitelezéssel és garantált többszáz órás tartalommal – csak éppen kiegészítve az online játékélménnyel, chattel, más játékosokkal, partyzással és más hasonló, ismerős elemekkel.
Röviden és tömören összefoglalva az első benyomásom a játékról az, hogy akár közel tökéletes is lehet – nagyon remélem, hogy ez beigazolódik, és hogy hamarosan huzamosabb ideig is tesztelhetem majd a bétát. ■

The Elder Scrolls Online próbakör
The Elder Scrolls Online
A játékhoz kapcsolódó legutóbbi cikkek, hírek

hozzászólások (8)

Yourmom
Yourmom 2013.08.25. 05:27
Lol de ez nem ilyen "olj meg 10 disznot" kuldetes, hanem tortenet vezetettek. No de nem akarok vitat inditani, biztos a WoW ban is van sok remek kuldetes emlekezetes par beszedel, de szemely szerint ugy gondolom hogy a TES ben erdekesebbek a kuldetesek mint a WoW ban. Volt egy 32 es palam havernal, de egy kuldetesre sem emlekszem azon kivul hogy menjek valahova es oljek meg nem tudom hany szornyet.
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.08.25. 05:46
oreg hiba :)
david139
david139 2013.08.25. 12:07
De ha már MMORPG, akkor használják is ki, hogy az. Insták és bg-k nélkül nem sok haszna van, hogy ott vannak a többiek is, azon kívül, hogy lehet feszíteni a cuccaiddal :D
stenga
stenga 2013.08.25. 12:59
Állítólag Hero engine ezis...szval pvp-t ne várjunk:-)
Yourmom
Yourmom 2013.08.25. 21:43
Ja persze, en is remelem hogy majd kihasznaljak az MMORPG adta lehetosegeket, de szerintem ugy is kifogjak.:D
ajánlott olvasnivaló