25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Mobil

Ez a Nokia 3310 nem AZ a Nokia 3310

Néhány hete robbant a hír, hogy visszatér minden idők legnépszerűbb mobiltelefonja. Mostanra az is kiderült, hogy ez nem teljesen lesz igaz…

Írta: GeryG

Bizonyára mindenki értesült már az év híréről, miszerint a Nokia idén visszahozza minden idők talán legnépszerűbb mobiltelefonját. Ez az elnyűhetetlen és lemeríthetetlen 3310, amelynek első verzióját még 2000-ben dobták piacra, majd kisebb változtatásokkal egészen 2005-ig gyártották. A telefonból világszerte 126 millió darab talált gazdára, kis hazánkban is mindenkinek minimum egy, de inkább sokkal több ismerőse van, akinek valaha volt (esetleg még mindig van?) ilyen készülék a birtokában.
A Nokia ma már messze nem annyira meghatározó szereplő a mobiltelefonok piacán, mint egykor volt, ezen pedig nagyon szeretnének változtatni. Talán éppen ezért döntöttek az egykori világsiker reaktiválása mellett. Csakhogy ami bő másfél évtizeddel ezelőtt még elég volt, az ma már legfeljebb a retro vagy a nosztalgia miatt lehet izgalmas. A Nokia ezért igyekszik a mai igényekhez is igazítani az új 3310-est – bár ne tennék… Az alábbi képen ugyanis egy olyan telefont láthatunk, amely csak nyomokban tartalmazza az egykori formatervet és leginkább úgy néz ki, minta a régi telefonra ráült volna valaki. Persze a design mindig is szubjektív kérdés volt, biztosan lesznek sokan, akik első látásra beleszeretnek az új készülékbe is. De meg merem kockáztatni, hogy sokkal többen lesznek, akik inkább vásárolnák meg újra az eredetit úgy, ahogy annak idején megálmodták azt.
Az új 3310 esetében egyébként szinte mindent az elődre jellemzően hosszú készenléti időnek rendeltek alá. A készülék az ígéretek szerint akár egy hónapig is bírni fogja egyetlen töltéssel, amit azért erős fenntartásokkal higgyünk csak el. 2,4 colos színes kijelző kerül bele, amely épp arra elég, amire egy ilyen telefont használni fogunk: alapvető böngészésre és persze telefonálásra. A hátlapon egy visszafogott teljesítményű, 2 megapixeles kamera foglal helyet. A kasznit négy színből választhatjuk majd ki: piros, sárga, ezüst és persze az eredeti sötétkék. Az árcédula kimondottan barátinak ígérkezik, még egy félig okos telefonhoz képest is: az ajánlott fogyasztói ár ugyanis 49 euró körül mozog, de itthon várhatóan 20 000 forint körül kerül majd a boltokba valamikor a második negyedévben.
Végül azért essék szó a Nokia új termékcsaládjának többi tagjáról is. A 3310 mellett három készülék alkotja majd a palettát: Nokia 3 (139 euro), Nokia 5 (189 euro) és a zászlóshajó, a Nokia 6 (229 euro). Ezek már a mai értelemben számítanak hagyományosnak, vagyis a szokásos okostelefon tulajdonságokat és jellegzetességeket hordozzák magukon. A Nokia 6 lesz a legnagyobb, 5,5 colos FullHD kijelzővel, de a Nokia 5 5,2 colja sem sokkal kisebb, ahogy a Nokia 3 5 colja is bőven elég mindenre.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Ez a Nokia 3310 nem AZ a Nokia 3310
  • Ez a Nokia 3310 nem AZ a Nokia 3310
  • Ez a Nokia 3310 nem AZ a Nokia 3310
  • Ez a Nokia 3310 nem AZ a Nokia 3310
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!