Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

VR

Kompromisszumos megoldás az új Oculus Rift S

Kompromisszumos megoldás az új Oculus Rift S

Drágább és jobb is lesz az elődnél, de lesznek megkötések is.

2019.03.22. 09:49 | szerző: GeryG | kategória: VR

A GDC alkalmából mutatta be következő generációs VR-headsetét az Oculus, amely nem sokat áldozott a névválasztásra. Az Oculus Rift S a cég előző eszközének közvetlen utóda lesz, amely számos elemében fejlődik tovább, de lesznek olyan részletek is, amelyekben nem.

Először is a felbontás valamelyest emelkedni fog: szemenként 1280*1440 pixelt kapunk, vagyis összesen 2560*1440-t. Ez az elődhöz képest mindenképpen fejlődés, ám érdekes, hogy az Oculus Questhez képest viszont visszalépés, hiszen utóbbi 1600*1440 pixelt prezentál szemenként. Mivel a fejlesztők elsődleges szempontnak tartották, hogy a gépigény ne növekedjen, ezért faragtak az eszköz képfrissítéséből is: 90 Hz-ről 80 Hz-re állították azt.

Ami viszont tényleg nagyon hasznos újítás, az a Passthrough Plus rendszer, amelynek segítségével a headset feltérképezi a közvetlen környezetünket, majd a játéktérben kék vonalakkal jelöli meg a határokat és bútorokat. Ez a határ egyébként manuálisan is állítható lesz az Oculus Touch kontrollerek segítségével.

A headset designja is sokat változik az elődhöz képest, ezen egyébként a Lenovo Legion széria mérnökeivel közösen dolgoztak. A megjelenés leginkább a PlayStation Nowra hajaz, mivel a fejpánt és a lencsék elhelyezkedése kissé elmozdult egymástól. A pánt hátulján található görgős szabályozót is átvették, illetve a lencsék szemhez való távolságát is hasonló módszerrel oldották meg. Beépített fülhallgatók helyett ezúttal a füleknél található mini hangszórókkal találkozhatunk, de lesz lehetőség saját füles használatára is.

Az Oculus Rift S a tervek szerint valamikor a tavasz folyamán landolhat a boltok polcain, de a pontos dátumot egyelőre nem fedték fel. Az viszont már most biztosra vehető, hogy valamivel drágább lesz az elődnél (bár az sem épp olcsó…): az ajánlott fogyasztói ár 399 dollár lesz. Ezzel együtt az Oculus Riftet fokozatosan elkezdik kivonni a piacról. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló