Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

VR

Komoly kihívó lehet az Index VR

Komoly kihívó lehet az Index VR

A Valve VR-headsete sok elemében túlmutathat a jelenlegi piacvezetőkön.

2019.05.02. 20:15 | szerző: GeryG | kategória: VR

Néhány héttel ezelőtt jelentette be a Valve, hogy ők is felszállnak a VR-vonatra, és már javában dolgoznak saját virtuális valóság megoldásukon. Ez lesz az Index VR, amely az előzetes hírek szerint már idén landolhat a boltokban. VR-headsettel lassan Dunát lehet rekeszteni, de a (részben kínai eredetű) dömpingben egy kézen meg lehet számolni az igazán említésre méltó eszközöket. Természetesen az élen az Oculus Rift és a HTC Vive áll, mögöttük a jóval olcsóbb PlayStation VR-ral, majd jönnek a többiek.

Nos, ebben a mezőnyben illik valami komolyat villantani, ha az ember nem a futottak még kategóriát célozza meg, márpedig a Valve nem erről híres. Az Index VR éppen ezért több elemében is egészen érdekes koncepció mentén formálódik. Kezdjük a hozzá készülő kontrollerrel! A Knuckles névre keresztelt vezérlők jelentősen túlmutathatnak a most elérhető társaikon. A hírek szerint ugyanis nem kevesebb mint 87 különféle érzékelőt építenek bele, amelyek révén az eszköz képes lesz milliméter pontosan lekövetni nem csak a kezünk, de az ujjaink mozgását is. Az üzemidőre sem lehet majd panasz, hiszen a kontrollerek egyetlen töltéssel akár hét órányi használatot is kiszolgálnak majd.

A hangzásért nem hagyományos fejhallgatók felelnek, hanem a headsetbe épített, a fülek közelében elhelyezkedő – de azokkal közvetlenül nem érintkező – hangszórók. A Valve szerint ez sokat javít a kényelmen és a felhasználói élményen is, emellett a hangzásra sem lehet majd panasz.

A hangzásnál még fontosabb a vizuális élmény. E téren a legjobbakkal versenyezhet az Index VR, ugyanis 1440*1600 pixeles felbontást kapunk (ilyet tud többek közt a HTC Vive Pro vagy az Oculus Quest is), ám a többiekkel OLED paneljével szemben itt LCD panelt használnak. A Valve különleges dupla lencsés rendszert használ, amelynek célja, hogy a látott kép nagy FOV mellett is mindenhol éles maradjon. Ezeket állítani is lehet majd. Az eszköz továbbá 120 Hz-es képfrissítéssel érkezik, vagyis a vetített kép sebessége is több mint kielégítő lehet. Ezt az értéket szükség esetén 90 Hz-re is lehet csökkenteni, illetve kísérleti jelleggel a 144 Hz is előcsalható belőle. Az Index VR mellé új Base Station 2.0 érzékelők is járnak, ráadásul ezek kompatibilisek lesznek a HTC Vive Próval is. Az eszköz természetesen visszafelé is kompatibilis lesz, így Base Station 1.0-val is használható lesz.

Az Index VR tegnap óta elő is rendelhető. Csak a headset 499 dolláros áron szerezhető be, emellé a Knuckles kontroller (párban) 279 dollárt kóstál, míg a Base Station 2.0 darabonként 149 dollárt. Választható csomag, amelyben a headset és a kontrollerek találhatók, ez 749 dollárba kerül, míg a teljes csomag kiegészítve két Base Station 2.0-val már 999 dollárért szerezhető be. Bár hivatalosan megerősített pontos premierdátum még nincs, de egyes források szerint akár július elsejei megjelenésről számolnak be. ■

hozzászólások (3)

Skorpio90
Skorpio90 2019.05.02. 20:28
Azt valaki elmagyarázná, miért csinált a Valve külön headsetet? Én eddig úgy tudtam, hogy a Vive-ot a HTC-vel közösen fejlesztették. Amúgy meg túl drága.
TBone142
TBone142 2019.05.02. 21:12
Gondolom azért, amiért van saját kontrollere is, amit szintén nagyon innovatívnak tartanak...

A VR-piacon szerintem jelenleg vezeték nélküli technológiával lehetne villantani, és ahogy olvasom, ez sem így érkezik.

Plusz már kapható a Pimax 5K és 8K is, amik közül már az 5K is jobb kb. minden tekintetben, mint az Index, és 300$-al olcsóbb is.
Persze sajnos nincs túl nagy tapasztalatom ezekkel a VR-dolgokkal, néha elbohóckodok egy Daydream headsettel, de nem gondolom, hogy annyira sokmindenből maradnék ki (egyedül a Resident Evil 7, ami úgy tényleg igazán érdekelne).
davkar9
davkar9 2019.05.02. 21:49
Időközben az Epic bejelentette a saját VR készüléket. Egyelőre ez csak egy tablet befőttesgumival, viszont nagyon szimpatikus ígéreteket tettek a bejelentéskor!
ajánlott olvasnivaló