Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Az összes Xbox One játék futni fog az Xbox Series X-en

Az összes Xbox One játék futni fog az Xbox Series X-en

Míg a PS5 rajtjakor csak a száz legjobb PS4-es játék lesz elérhető, addig a konkurensnél nem lesznek ilyen megkötések.

2020.03.20. 20:20 | szerző: GeryG | kategória: Konzol - Microsoft

A napokban eléggé felbolydult az élet a Microsoft és a Sony háza táján, ugyanis hosszú hallgatás után végre mindkét fél kiterítette a lapjait: bemutatták, milyen hardverrel kerül majd a boltokba az Xbox Series X és a PlayStation 5. E tekintetben a nyers számadatok alapján az új Xbox erősebb lehet a PS5-nél, viszont a siker nem csak ezen múlik, hanem a nyújtott szolgáltatásokon és persze a játékkínálaton is.

Utóbbi különösen fontos egy új konzol premierjekor, hiszen minél több remek (lehetőleg exkluzív) játékkal debütál egy új generáció, annál többet tudnak eladni belőle. De arra azért kicsi az esély, hogy mindjárt a premierkor tucatszám álljanak a boltokban az új játékok, ezért is fontos a visszafelé kompatibilitás is. Így gondolják ezt a mérnökök is, de egy picit másképp oldják meg.

A PlayStation 5 esetében ugyanis a premier napján csak a száz legjobbnak titulált PlayStation 4 játék lesz elérhető PS5-re. Hogy melyik ez a száz játék, azt az összesített játékidő alapján fogják összeállítani.

Ezzel szemben az Xbox Series X az első naptól kezdve az összes Xbox One játékot támogatni fogja. Ezeket egy külső tárhely csatlakoztatásával azonnal el is indíthatjuk majd, de ez módszer csak a régi játékokra lesz érvényes, az új, kifejezetten Xbox Series X-re készülő játékokra nem.

A Microsoft és a Sony egyelőre optimista és nem tervezi elhalasztani az Xbox Series X és a PlayStation 5 premierjét. Ennek pontos dátuma mindkét esetben ismeretlen még, de valamikor az év vége felé várható. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (4)

Noggle
Noggle 2020.03.21. 00:27
Azért valljuk be legalább egymás között, hogy a visszafelé kompatibilitás csak hisztitéma. Régebbi generációnál is volt ez téma, aztán olyan gyorsan el lett engedve.
Xbox-nál az már sokkal érdekesebb, hogy azt mondták, hogy az új kontrollerre nem lesz exkluzív cím, ergó minek is vegyem meg az újat? Nagyjából annyi történik, hogy erősebb hardveren pörgetem ugyanazokat.
-Jozef-
-Jozef- 2020.03.21. 08:14
Egyrészt már van pár AAA cím ami Series X / MS exkluzív, tehát csak az új boxon, valamint PC-n lehet őket majd játszani (az új Halo, Senua's Sacrifice, MS Flight SIM, Forza-k), valamint több kisebb indie játék.

Másrészt a 2021 második felétől megjelenő játékokat már nagy valószínűséggel nem fogják tudni futtatni a jelenlegi generációs konzolok, vagy szimplán üzleti okokból nem jelenik meg két különböző vasra egyazon szoftver.

Visszafelé kompatibilitásról pedig utoljára talán a PS1-PS2 érában volt szó. Itt nem arról van szó, hogy az új generáció megjelenésekor meg pár hónapig mindkét platformra megjelenik egy-egy új játék (ami szintén nem tart sokáig, ld. előző bekezdés), hanem az összes jelenlegit tudod játszani az új vason. Ezt a korábbi hardverek nem tudták.
Raistlin666
Raistlin666 2020.03.21. 08:55
Az első kövér PS3 PS1-2 játékokkal megbirkózott ha jól rémlik. De igen gyorsan kiszedték a dolgot, mert több baj volt vele mint amennyi hasznot hozott!

Pláne nem sok haszna van manapság, mikor ilyen divat a remaster/re**** verziók végtelen f*sása!:-P
Peace
Peace 2020.03.21. 09:02
PS5 deep dive videóban is mondta az ember, hogy mocskos drága megoldás volt. A teljes előző generáció chip-jét bepakolni az új gépbe. Pedig örültem volna, ha RDR1-et tudom tolni a PS4 PRO-n és nem szutyok minőségben streamelve PS Now-val UK accounttal bohóckodva. Mondjuk így is hatalmas élmény volt, de azért jó lett volna gépről futtatni. Hatalmas mák, hogy TLoU-ból elkészült a Remastered!
ajánlott olvasnivaló