25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Így még tuti nem láttad a DOOM-ot

Futott már nyomtatón is, most viszont a Jegyzettömbben keltették életre...

Írta: GeryG

Így még tuti nem láttad a DOOM-ot

A DOOM az a játék, ami most, a megjelenése után több évtizeddel is hatalmas rajongótáborral bír. Egy meglehetősen kreatív rajongótáborral, akiknek lett egy érdekes hobbija: mindenféle alapvetően abszolút nem játékra tervezett eszközön oldották meg, hogy fusson. Köztük néhány egészen abszurd eszközön is.

Futtatták már a DOOM-ot terhességi teszten, egy TI-84 kalkulátoron, amit 100 összekötött krumpli látott el árammal, egy Apple Watchon, hordozható lemezszegélyező gép kijelzőjén, egy Apple MacBook Pro érintősávján vagy épp egy nyomtató kijelzőjén. De sikerült már életre kelteni egyetlen billentyűn (a méregdrága Optimus Maximus billentyűzeten, amelynek minden billentyűje programozható kijelző), egy régi iPOD és egy Kodak DC260 kamera képernyőjén is.

Ebbe a sorba most egy újabb versenyző áll be, de ez most eléggé eltér a többiektől. Mert most nem egy érdekes kütyüt választottak a rajongók, hanem egy szoftvert. Egy nagyon egyszerű, mindenki által ismert és használt Windows-alkalmazást: a Notepadet, vagyis a Jegyzettömböt.

Egy Samperson nevű fejlesztő alkotta meg a fenti videón látható NotepadDOOM-ot, amelyről azt állítja, hogy teljes egészében játszható és nem módosította hozzá a notepad.exe egyetlen porcikáját sem. Működése lényegében meghatározott speciális karakterek megjelenítésére épül. Akárhogy is oldotta meg Samperson, a végeredmény zseniális.

FRISSÍTÉS: A hírek szerint arról van szó, hogy a Notepadet gyakorlatilag kijelzőként használja Samperson programja, azaz azzal jeleníti meg a külső alkalmazásban előállított ASCII képet. Tehát a DOOM futtatását ténylegesen nem a Notepad valósítja meg, az csak a karakterek kijelzését végzi.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!