Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Alaplap-kavalkád: az ASUS Z790-es sorozata

Alaplap-kavalkád: az ASUS Z790-es sorozata

Milyen chipset kérhetek még?

2022.11.04. 15:20 | hirdetés (x) | kategória: Hardver

Azoknak az időknek már vége, amikor elég volt azt eldönteni, milyen chipset legyen a processzorunk mellé álmodott alaplapon, ugyanis egyre többet számítanak a mellépakolt extrák is. Persze nem akarom a chipsetek képességeit lekicsinyelni, hiszen az alap dolgokat még mindig ezek adják – de a körítés bizony több, mint elgondolkodtató tud lenni. Például még ha nem is akarunk kifejezetten tuningolni, akkor is az elektronikai alkatrészek befolyásolják a processzorok Turbo Boost képességeit (milyen hosszan mekkora frekvencián tudja tartani az emelt sebességet); vagy ha mondjuk prémium hangminőségre is vágyunk. Az ASUS vezető alaplapmárkaként sok fejlesztést, megoldást alkalmaz az alapjain, ezekből csemegézzünk most egy kicsit!

ASUS Enhanced Memory Profile II (AEMP II)
Az egy dolog, hogy a processzorokba integrált memóriavezérlők milyen maximális sebességre képesek – az alaplapok viszont jó esetben ennél gyorsabb RAM-okat is képesek úgy kezelni, hogy az érezhető legyen a gép használata közben is. Az AEMP II az alaplapba helyezett processzor és memóriamodulok képességeitől függően képes akár 6800 MHz effektív órajelen is meghajtani a DDR5 RAM-okat, ezzel adva plusz teljesítményt.

AI Overclocking
Nem kell a tuninghoz értened, a maximális teljesítményt az ASUS alaplapok folyamatosan biztosítják – a rendszer pedig van annyira intelligens, hogy tudja, mikor kell mindent felpörgetni. A tapasztaltabbak pedig nyakig elmerülhetnek az állítható paraméterek tengerében, hogy a legutolsó megahertz teljesítményt is kicsikarhassák a gépükből.

AI Cooling II
A hűtésről eddig az a mondás járta, hogy ha hűvös, akkor hangos, ha meleg, akkor halk. Pedig ennek nem kell így lennie, és erről az alaplap intelligens ventilátorvezérlése gondolkodik: folyamatos monitorozással egyensúlyoz a hőmérséklet és a hűtés hangereje között. Persze aki szeretné, részletes beállítási lehetőségek is a rendelkezésére állnak.

Mindemellett az ASUS mérnökei a szerelhetőséget is maximálisan szem előtt tartva tervezik meg az alaplapokat, olyan apróságokkal (?) segítve a lelkes gépépítőket, mint a kézzel állítható M.2 csavar (M.2 Q-Latch), a PCIe-slotok kiemelőgombja (Q-Release) valamint a fém erősítőkeret a nagyobb tömegű kártyák kiszolgálásához (SafeSlot), a Q-Code kijelző az alaplap indulási folyamatainak visszajelzéséről (hibakeresésnél rendkívül hasznos), és persze a Q-Connector, ami az előlapi kábelezést hivatott egyszerűbben az alaplapra csatlakoztathatóvá tenni.

Bár ezen technológiák elsősorban az ASUS gamer vonalas termékeire jellemzőek, nem kell csodálkozni, ha egyik-másik esetleg felbukkan Prime vagy ProArt termékekben is. Most pedig lássuk, miket kínál konkrétan a Z790-es széria a játékosoknak!

Alaplap-kavalkád: az ASUS Z790-es sorozata

ROG Maximus Z790 Hero
Első ránézésre egyértelmű, hogy zászlóshajóról van szó. Még ha csak a legkiemelkedőbb dolgokra koncentrálunk, akkor is tekintélyes tulajdonságokkal bír: a mindenre kiterjedő hűtéssel kezdve (amely ráadásul külön figyel az épített vízhűtéssel rendelkezőkre) a WiFi 6E-t és 2,5 Gbps vezetékes hálózaton át az egyedülálló Polymo fényeffektekig sok-sok földi jóval van felszerelve ez a deszka.

Alaplap-kavalkád: az ASUS Z790-es sorozata

ROG STRIX Z790-E Gaming WiFi
Az építők álma, hiszen a Q-Latch, a Q-Release, a Q-Code, az alaplapi indítógomb mind-mind az ő kezük alá dolgozik, miközben a maximumot préseli ki a rendelkezésre álló erőforrásokból. Ugyanakkor a stílus is fontos része ennek az alaplapnak, hiszen az Aura RGB fények mellett a szálcsiszolt alumínium elemek, illetve a designolt hátlap gyakorlatilag követeli magának az ablakos házat.

Alaplap-kavalkád: az ASUS Z790-es sorozata

ROG STRIX Z790-I Gaming WiFi
Merjünk kicsit álmodni! Az ITX méret nem feltétlenül kell, hogy a kompromisszumokról szóljon, az ASUS pedig olyan szellemes megoldásokkal tolja ki a határokat, mint a ROG FPS-II kártya, ami egy függőleges, csatlakoztatható kis kártyára tesz pár fontosabb I/O-csatlakozót, így helyet spórolva az alaplapon. A ROG Strix Hive vezérlő pedig a nagyok becsületére is válhatna, hiszen ez az asztalra helyezhető doboz hangerőszabályozót, fejhallgatócsatlakozót, kezelőgombokat és USB portokat biztosít kényelmes közelségben.

Alaplap-kavalkád: az ASUS Z790-es sorozata

TUF Gaming Z790-Plus WiFi (D4)
A TUF sorozat mindig is a katonai szintű alkatrészekről és a megbízhatóságról volt híres, és ez nincs másképp jelen esetben sem. A militarista beütésű design mellett a legfontosabb ASUS technológiák, mint az AI Overclocking, az AI Cooling II vagy a Q-Release természetesen itt is helyet kaptak. A TUF Gaming Z790-Plus WiFi D4 jelölésű modell pedig mindezen felül DDR4 RAM támogatást nyújt a 13. generációs Intel Core processzorokhoz (a jelölés nélküli natív DDR5). ■

A cikk megjelenését az ASUS támogatta.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló