Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Settlers III Gold Edition

2000.07.09. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Blue Byte Settlers sorozata már a kezdetek (az 1993-as Amiga verzió) óta sokak kedvencévé vált. Ennek - amellett, hogy egy divatos programtípust, a valós idejű, erőforrás-gazdálkodásos stratégiai játékot választották a készítők - elsősorban a játék egyedi, humoros grafikai megvalósítása az oka. 1996 tavaszán jött a második rész, majd 1998 novemberében jelent meg a sorozat harmadik epizódja. Az év végére várható negyedik rész készítése közben a Blue Byte kiadta a Settlers III gyűjteményes kiadását is, a Gold Editiont.

The Settlers III Gold Edition

Aki esetleg nem ismerné a Settlers sorozatot, annak annyit érdemes tudnia róla, hogy az elsők között volt a valós idejű stratégiai játékok terén. A játékos feladata egy nép letelepedésének, birodalmának kiépítésének és megvédésének, valamint a környező birodalmak legyőzésének irányítása. Mindezt teljesen egyéni grafikai stílusban adják elő a készítők, és leginkább ez az, ami különbözővé teszi a konkurenciától. A grafikára a humorosság és aprólékos kidolgozottság jellemző. A sok épület és a rengetegféle embertípus mind jól megkülönböztethető, ráadásul minden objektum animálva van. A fákat fújja a szél, a fűrészüzemhez odahozzák embereink a levágott fát, majd láthatjuk, amint az ottani munkás feldarabolja fűrészével, végül ha épp szükség van az építkezéshez fára, odajön valaki, és elviszi a kész deszkát. Nagy szerepet kap a Settlersben az erőforrások menedzselése, így az épületek egymástól függése is elég összetett. Például ahhoz, hogy kenyeret süthessünk, szükségünk van először is egy farmra, melynek munkása búzát ültet, majd learatja, ezután a malomba kell vinnie, a kenyér elkészítéséhez pedig még egy vízüzemet is építenünk kell. Amit talán nem vittek túlzásba, az a hadsereg sokszínűsége, ugyanis háromféle katonánk lehet: kardos, íjász és lándzsás. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a Settlers sorozat igencsak a csúcson van a stratégiai játékok között, melyből jogosan készítik folyamatosan az újabb epizódokat.

A The Settlers III Gold Edition csomagban két CD korong van, rajtuk az eredeti Settlers III, a hivatalos küldetéslemez, a Quest of the Amazons kiegészítés, valamint egy rakás extra. Mindezek eléréséhez elég mindössze egy installálást végezni, utána már mindent elérhetünk a játék főmenüjéből. A Settlers III-ban három nép áll rendelkezésünkre, a rómaiak, egyiptomiak és ázsiaiak, mindegyik saját egységeivel és épületeivel, és különböző specialitásaival. A játék hivatalos küldetéslemeze (The Settlers III Mission CD) 3 új küldetéssorozatot tartalmaz, valamint egy pályaszerkesztőt. A tavaly nyáron megjelent Quest of the Amazons kiegészítés egy teljesen új néppel, az amazonokkal bővítette a programot. Ez egy kizárólag nőkből álló nép, érthetően ennek megfelelő grafikai stílussal. Mindemellett olyan dolgok is felkerültek a korongra, mint például több mint 70 pálya, melyet a játék kedvelői készítettek, valamint egy nagy adag kép és egyéb kiegészítő, hogy számítógépünket teljesen Settlers-designúra formálhassuk. Ebbe bele kell érteni a háttérképeket, rendszerhangokat, kurzorokat, induló és kilépési képeket, valamint skineket az ICQ és WinAmp átalakításához. Egyetlen dologra nem figyeltek oda a készítők ezen dolgok összegyűjtésekor, történetesen arra, hogy például a Windows startképernyőn németül van a szöveg. Végül pedig még egy tippgyűjtemény és egy online kézikönyv is helyet kapott.

The Settlers III Gold Edition

A Settlers III egy olyan játék, mely bizonyos fokú nehézsége és első ránézésre pár tekintetben bonyolultnak tűnő kivitelezése ellenére igen hosszú időre le tudja kötni az embert. Egy-egy küldetés végrehajtása több órába is beletelhet (ha pedig valaki először játszik vele, akár napokig próbálhat rájönni, hogy mi lehet a legjobb stratégia ahhoz, hogy ne támadjon le az ellenség, mielőtt ütőképes hadsereget állítunk össze). Akinek még nincs meg a Settlers III, annak egy jó választás lehet a Gold Edition, mivel egy normál szoftver áráért az eredeti program mellé a két küldetéslemezt is megkapja. ■

értékelés

The Settlers III Gold Edition

Pozitívumok
  • Rengeteg küldetéssorozat és pálya
  • Jópofa grafika
Negatívumok
  • Egyes pályák túlzottan nehezek
  • Nem változtatható a játék sebessége
  • Kicsit már régi az engine
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM
Ajánlott konfiguráció: Pentium II 266, 64 MB RAM, 20xCD-ROM
8,3
The Settlers III Gold EditionThe Settlers III Gold EditionThe Settlers III Gold Edition

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló