Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Premier Manager 99

1999.04.05. 00:00 | szerző: Jay [PCD] | Ismertető/teszt

A Gremlin Premier Manager sorozata a labdarúgás-menedzseléssel foglalkozó programok csoportjának egyik meghatározó tagja. Az évről-évre megjelenő program legújabb változata bővelkedik az újdonságokban, a szép megoldásokban. A korábbi jellegzetességek megmaradtak, nagyrészük külalakjában szebb, kifinomultságában jobb lett. Bár egy ilyen program valószínűleg nem számíthat oly nagy népszerűségre, készítői nem remélhetnek akkora bevételt, mint mondjuk egy akciójátéktól, a Premier Manager legújabb verziójának elkészítésébe a Gremlin Interactive mégis sok energiát, munkát fektetett be, hogy a műfaj rajongói a legjobbat kaphassák.

Premier Manager 99

A Premier Manager 99-ben a sorozat hagyományaihoz, valamint nevéhez hűen csak az angol ligákban szereplő csapatok közül választhatod ki, melyiket szeretnéd vezetni. Alapvetően két játékstílus közül választhatsz. Egyrészt elláthatsz általános edzői feladatokat egy általad választott csapatnál, illetve másrészt, ha a kihívásokat kedveled inkább, akkor akár egy csapat valamely célkitűzésének teljesítésében segédkezhetsz. Ez utóbbi játékmódnál nehezebb a feladatot, mert amennyiben nem tudod teljesíteni, hozni a kívánt eredményeket, akkor a csapat minden további nélkül megválik tőled. Mindkét játékmód esetén lehetőséged van a nehézséget oly módon változtatni, hogy az általad elvégzendő feladatok körét szűkíted, vagy növeled. A csupán edzői feladatoktól kezdve a csapattal kapcsolatos összes teendő, a pénzügyektől kezdve a stadion befogadóképességének módosításáig, a kezedbe kerül.

Újdonságnak számít, hogy a játék elején kiválaszthatód a program által nyújtandó segítség fokát. A játékkal csak most ismerkedők számára igen hasznos lehet a legnagyobb segítséget nyújtó, tippekkel és tanácsokkal is segítő "súgó" funkció kiválasztása.

Premier Manager 99

További újítás, hogy a segítségedre siető edzők, gyúrók, pályafelelősök, stb. sokkal részletesebb információkkal szolgálnak munkájukról, mint a korábbi játékokban. A kezdőcsapat összeállítása is sokkal részletesebben történhet, mint az eddigi verziókban. Az igazán ütőképes összeállítás megtalálásában nyújt segítséget a játékosokról kapható legapróbb részletekre is kiterjedő statisztika. A játékosokkal kapcsolatos teendők (edzés, biztosítások, szerződéshosszabbítás, elbocsátás, stb.) elvégzése is sokat egyszerűsödött. Szinte mindent egy helyen el lehet végezni, a kívánt eredmény elérése végett nincs már többé szükség több menüpont kiválasztására.

A csapat egészére vonatkozóan kiadható taktikai utasítások tárháza is bővült. A focisták pozícióit az aktuális játékmenettől (támadás illetve védekezés), a labda vagy az ellenfél helyzetétől függően adhatod meg. Az épp aktuális taktikai elrendezést le is ellenőrizheted a taktikai szimuláció segítségével. Végre megmondhatod, hogy kivel szeretnéd elvégeztetni a tizenegyeseket, szögleteket és szabadrúgásokat (ez utóbbi kettőnél külön megkülönböztetett a jobb és a baloldal). A csapat összeállítása folytán többször előfordulhat, hogy egy játékos nem a neki legmegfelelőbb pozíción játszik, ilyenkor a játékos teljesítménye értelemszerűen csökken egy kicsit. A körülményeknek megfelelő legjobb összeállítás megtalálásában nyújt segítséget a játékosokra vonatkozó pozíciófüggő, százalékban kifejezett hatékonysági mérce. Minden meccsre négy különböző felállást is összeállíthatsz, hogy a játékmenetének legmegfelelőbben küld a fiúkat a pályára.

Premier Manager 99

Ha a meccsel kapcsolatos taktikai beállításokat mind megtetted, akkor jöhet a lejátszás. A lejátszás (amennyiben ezt választod, és nem csak az eredményre vagy kíváncsi), jobban mondva a lejátszás megjelenítésének paraméterei is finoman hangolhatók. A felbontástól kezdve a meccs tényleges hosszától kezdve mindent külön meghatározhatsz. Maga a lejátszás közben is módodban áll szinte minden beállítást megváltoztatni, legyen az a játék gyorsasága vagy a kameraállás. Nagyon sokat javítottak a grafikán. A meccsek élethűsége is sokat javult. A játékosok, akárcsak más programokhoz hasonlóan ugrálnak, melegítenek játékkezdés előtt, de nem maradnak tétlenek akkor sem, ha a játék valami miatt épp szünetel. A focisták mozgása szebb, részletesebb kifinomultabb lett, ami nagyon sokat nővel az élvezhetőségen. Érdemes a meccseket végignézni, mert a kivitelezés nagyon jól sikerült, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a programnak nem is a játék szépsége az elsődleges célja, hanem sokkal inkább az edzői feladatok elvégzése. Össze sem lehet hasonlítani a több évvel ezelőtti menedzserprogramokkal, amelyek között akadt olyan is amelyik csak szöveges beszámolót adott a pályán történtekről.

Összefoglalva elmondhatom, hogy a kategóriájában mindenképpen első osztályú programmal volt szerencsém játszani. A téma iránt érdeklődőknek pedig csak ajánlhatom a Premier Manager 99-et. ■

értékelés

Premier Manager 99

Pozitívumok
  • Nagyon jó fociedző program szép grafikával és nagyon sok lehetőséggel
Negatívumok
  • Szinte csak az, hogy angliai csapatok közül választhatunk
9,0
Premier Manager 99Premier Manager 99Premier Manager 99
Premier Manager 99
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Premier Manager 99

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló