25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

SWAT3: Close Quarters Battle

Írta: Castor

- Az utóbbi napokban több polgár tett bejelentést a rendőrségen, hogy az autópályán rálőttek a kocsijára. A helyszín nagyjából minden esetben megegyezett. Az FBI ma délelőtt megadta a pontos házszámot, ahonnan a lövéseket leadták. Fiúk, ti kaptátok a feladatot, hogy elfogjátok a gyanúsítottat és az esetleges bűntársait. Garcia, maga vezeti az akciót! Sok sikert!
Fél órával később ötfős osztagunk már az ajtó előtt áll, és várja a parancsot, hogy megkezdhesse az akciót.
- Behatolni!
Az ajtóhoz lépek. Zárva van. A vörös osztag kapja a feladatot, hogy nyissák ki. Az egyik ember odalép egy álkulcsal. A zár 5 másodperc alatt megadja magát, majd a másik kollégám egy villanógránátot dob be. A következő pillanatban már mind az öten a kis előtérben toporgunk. Itt kétfelé válik a csapat. Mi hárman az emeletet tisztítjuk meg. A másik két rendőr pedig a földszintet. Lassan, csendben megyünk fel a lépcsőn. A fürdőszobában egy ijjedt nőt találunk. Azonnal megbilincselem és őrizetbe vesszük. A következő szobát üresen találjuk. Már csak a hálószoba van hátra. Ekkor érkezik meg a másik csapat, akik már végeztek a földszinten, de nem találtak senkit. Mivel ez az utolsó szoba, valószínűleg itt tartózkodik a gyanúsított. Egy kis adag C2-es robbanóanyagot helyezek el a zárra. A hangos "kopogtatást" követően öt MP5-össel felszerelt kommandós ront be a szobába:
- Rendőrség! Kezeket fel! Adja meg magát! Fegyvert eldobni!
Úgy néz ki, hogy a határozott fellépés hatott a gyanúsítottra, ugyanis egy szempillantás alatt a földre dobja mesterlövészpuskáját, amivel a gyanútlan autósokra lövöldözött. Az akció sikerrel zárult, ugyanis mind a két gyanúsítottat elfogtuk, méghozzá élve.

Akik már régóta figyelemmel kísérik a játékok világát, azok talán még emlékezhetnek a SWAT sorozat ősére, Police Questre. Már sok év telt el azóta, hogy ez a program megjelent. Mivel azonban akkor hatalmas siker volt, ezért kötelező volt a folytatás. Összesen három rész készült az eredeti PQ sorozatból. Néhány éve megjelent a SWAT, ami már teljesen új irányba terelte a sorozatot. Itt már nem rendőrnyomozóként kellett helytállnunk, hanem igazi rendőrségi kommandósként. Tavaly jött el az ideje a második résznek, ami nem volt valami nagy durranás, ugyanis egy ilyen témát nem a legjobb dolog egy stratégiai játékban feldolgozni. Ezt a Sierra is belátta, ugyanis a harmadik részt már teljesen 3D-s világba helyezte. Ez a világ ráadásul egy valós hely, egész pontosan Los Angeles belvárosa. A kerettörténet szerint 2005-ben járunk. Egy hét múlva fogják aláírni a világ vezető nagyhatalmai azt a megállapodást, mely szerint az összes nemzet leszereli a nukleáris fegyvereit. A Los Angeles-i rendőrség különleges kommandós egységének (ez a SWAT - Special Weapons And Tactics) tagjaként a feladatod, hogy a rendelkezésre álló 168 óra alatt megszüntesd a városban az összes készülő terrorcselekményt, melyek bármi módon befolyásolhatják az egyezmény létrejöttét.

A főmenüben két lehetőség közül választhatsz: küldetés és karrier. A küldetés módban minden feladat egymástól függetlenül teljesíthető. Karrier módban viszont minden egyes döntésed eredménye végigkísér a játék végéig. A végrehajtott feladataid eredményétől függ a további küldetések sorrendje. A legjobb, ha legelső játékkor a tréninget választod, ugyanis itt mindent elsajátíthatsz ahhoz, hogy igazi kommandós legyél. Ezután jöhetnek az éles küldetések. Itt találkozhatsz azokkal a feladatokkal, melyekkel egy SWAT-esnek naponta szembe kell néznie. A skála igen széles. Az egyik küldetésben például azt kell megakadályozni, hogy vállról indítható rakétával lelőjenek egy menetrend szerinti utasszállító gépet, egy másikban pedig egy volt bombaszakértőt kell elfognod, aki mostanában csőbombák robbantgatásával tölti nyugdíjas életét. (Bár nem tudom, hogy honnan futja neki ilyenre? :-) (Jah, ez amerika, kérem.)

Az akció előtt nem kell sok mindennel törődnöd, elég, ha meghallgatod az eligazítást. De természetesen van lehetőség a fegyverek, felszerelések kiválasztására is. Fegyverek tekintetében nem nagyon halmoztak el minket a készítők, ugyanis mindössze négyfélével találkozhatunk (MP5, MP5SD, Benelli, M4), plusz a pisztollyal. Bár meg kell vallani, hogy ez csakugyan reális, mert az igazi kommandósok se válogathatnak többől. Viszont mindegyik halálosztóhoz kétféle töltény jár. A fegyverekkel ellentétben több választási lehetőség van a különböző felszerelési tárgyak között. Vihetünk magunkkal villanógránátot, füstbombát, zárnyitó készletet, tükröt, C2 robbanószert és világítórudakat is.

A küldetések során elengedhetetlen a bajtársakkal folytatott kommunikáció. Ezeket az 1-től 8-ig terjedő számbillentyűkkel tudjuk végrehajtani. Például: Parancs a kék csapatnak (1. lista: 2. gomb), Behatolni, és megtisztítani a helységet (2. lista: 1. gomb). Ha meggondoltad magad a parancs kiadása közben, akkor nyomkodj TAB-ot. (Ezt majd Szabó úr is tolerálni fogja.:-) ) Amikor a parancsok elhangzanak, akkor téged is az az érzés fog elfogni, mintha tényleg egy rendőrségi akció kellős közepébe csöppentél volna. Ugyanez mondható el a zenéről is. Ha beindul az akció, akkor nem csak az adrenalinszinted növekszik meg, hanem a zene hangereje is. Többen kifogásolták, hogy elég gyenge lett a mesterséges intelligencia. Ez nem így van! Sőt! Ennek a játéknak van az egyik legjobb. Nem tudom, hogy azok a bizonyos személyek milyen verzióval játszottak...

Még nem esett szó a SWAT 3 negatívumairól, amiből nincs valami sok. Az első, és egyben legnagyobb hiányosság, hogy a program nem támogatja a multiplayer játékot. (Azonban a single player mód olyan jól sikerült, hogy jelenleg veri minden vetélytársát.) Néha pici grafikai hibák is előfordulnak, például a társad fegyverének csöve belelóg a falba. Negatívumként lehet még említeni, hogy a magyar nyelvű kézikönyvnek a "kommunikáció" része elég hiányos, mert egy oldalon elintézi az egészet (annak is a fele kép) és egyáltalán nem tárgyalja, hogy egyes funkciókat mikor kell alkalmazni. Én például egy óra játék után jöttem rá, hogy ha elfogtunk egy terroristát, vagy megsebesült az egyik társam, azt azonnal jelenteni kell a központnak. De ez a néhány hiba nem rontja le a játék fantasztikus hangulatát.

Itt jegyezném meg, hogy a SWAT 3 nem a gyilkolásról szól, hanem arról, hogy a gyanúsítottakat élve fogd el. Úgyhogy mielőtt meghúznád a ravaszt, gondolkozz el a következő mondaton: "Senki sem tekinthető bűnösnek, a bíróság jogerős ítéletéig."

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

93%
Pozitívumok
 • Fergeteges hangulat
 • Kiváló MI
Negatívumok
 • Multiplayer hiánya
 • Kisebb grafikai hibák

További képek

 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle
 • SWAT3: Close Quarters Battle

SWAT3: Close Quarters Battle

Platform:

Fejlesztő: Sierra Studios

Kiadó: Havas Interactive

Forgalmazó: N-Tec

Minimális rendszerigény: Pentium 233, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!