25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Star Wars: Behind the Magic

Írta: Viper

A Csillagok Háborúja kedvelőinek legnagyobb örömére az utóbbi időkben szinte nem múlt hónap anélkül, hogy valamilyen újdonsággal ne gazdagodott volna a már eddig is hatalmas méreteket öltő univerzum. És itt most nem csak elsősorban az ide kapcsolódó számítógépes játékokról van szó, hanem az ezek mellett kisebb-nagyobb időközönként megjelenő könyvekről, valamint a Magyarországon nemrég elindult képregény sorozatról, de sorolhatnám tovább is. Mindez azt eredményezte, hogy a filmtrilógia világa mára jócskán kinőtte önmagát, és bizony a legfanatikusabb rajongók is csak nehezen tudják számon tartani az összes fonalat. Mindezeket természetesen felismerték George Lucas emberei is, és a LucasArts megjelentette a Star Wars enciklopédiának is nevezhető Behind the Magic-et.

Természetesen az enciklopédia alapját az eredeti trilógia filmjei jelentik, azonban szinte minden olyan információ is megjelenik valamilyen formában, amelyekkel eddig valahol is találkoztunk. Ezért nem túlzás azt mondani, hogy ebben a gyűjteményben benne van minden. Ha valaki keres valamit a témával kapcsolatban, itt biztosan meg fogja találni, sőt bátran állíthatom, hogy még a legfanatikusabbak is rengeteg újdonsággal fognak találkozni.

A 2 CD-re felkerült információtömeghez egy rendkívül igényesen elkészített környezeten keresztül jutunk hozzá. Ez nem csak azt jelenti, hogy egy rendkívül egyszerű és jól használható vezérlőrendszer segítségével navigálhatunk az adatok közt, hanem az egész prezentáció nagyon is tetszetősre sikerült. Akkor is könnyen boldogulunk, ha valamit célirányosan keresünk, vagy ha csak böngészgetünk a sok címszó, szöveg, kép, vagy mozgófilm közt. Az egész felületre jellemző, hogy sehol nem látni kihasználatlan képernyődarabkát, mindenütt található valami érdekes színfolt, még a háttér is többszörösen telített különböző grafikákkal, vagy jobb esetben egyéb animációkkal. A mellékelt képek kifogástalan minőségük, tekintet nélkül arra, hogy honnan származnak: a filmből, fényképről, képregényből, számítógépes grafikából stb. Hasonlóan nem lehet panasz a filmekre sem, hiszen a képernyő nagy részét kitöltik, ha hosszában nem is teljesen, de széltében mindenképpen.

A teljes anyag 9 nagyobb címre lett felosztva, ezek alapján teljesen egyértelműen indulhatunk el célunk felé. Általában 2-3 főbb elágazási pont után juthatunk el egy nagyobb listához, ahol az adott témakör köré csoportosuló elemeket találjuk. A keresett elemről elsőként egy általánosabb ismertetőt találhatunk, ahol egy rövid bemutatás mellet egy olyan roppant hasznos ábrát is találhatunk, ahol a főbb kapcsolódó témaköröket láthatjuk. Így például Obi-Wan Kenobinál megtalálhatjuk mindazoknak a karaktereknek is a felsorolását, akikkel kapcsolatban állt. Mindez persze még érdekesebb, ha a különböző szervezeteket vagy eseményeket tekintjük, hiszen könnyebben átláthatók a megfelelő kapcsolódási pontok és összefüggések. Ha az általános bemutatón túl többmindent is szeretnénk megtudni, egy olyan képernyőre léphetünk tovább, ahol teljes egészében felfedezhetjük a kiválasztott elemet. Ez esetben a rengeteg kapcsolódó információhoz (legyen az szöveg, kép, vagy film) egy újabb menüpont vezet. Természetesen ezek nagymértékben függnek attól, hogy éppen egy karaktert, fegyvert, eseményt, vagy filmrészletet vizsgálunk, de a legjellemzőbbek: teljes leírás, képek, kulisszatitkok, a korai terveket ábrázoló képek, filmrészlet, hanganyag, valamint kérdések. Ez utóbbi a program egy rendkívül érdekes és élvezetes színfoltját jelenti: kapunk egy kérdést, amire 4 válaszlehetőségünk van, és ezek közül kell kiválasztanunk a helyeset. Vannak egyszerűbb kérdések is, de javarészt inkább a meglehetősen izzasztó kategóriába lehetne sorolni őket. Egy igazi rajongó számára ez a 300 kérdés jelentheti az igazi csemegét, hiszen végre valahára mindenki lemérheti tudását. Ez gyakorlatice annyit tesz, hogy egy-két kérdés után rájövünk, hogy valójában a teljes univerzum jópár részletét nem ismerjük. Hiszen nem elég a szereplők és az események pontos ismerete, a helyes válaszokhoz többek közt azt is tudni kell, hogy melyik kézifegyver melyik birodalmi vagy felkelő fegyvergyár terméke, melyik bolygónak mik voltak a koordinátái, hány őr kíséretében érkezett a Császár a Halálcsillagra, ki volt a Halálcsillag támadásakor az egyetlen nem ember tiszt a birodalom oldalán, és még sorolhatnám tovább. Nem egy kérdés megválaszolásához pedig elkerülhetetlen a megjelent könyvek, játékok, és képregények ismerete is.

Érdemes még kiemelni a főbb érdekességeket a nagy adathalmazon belül. Általánosságban jellemző, hogy csak a filmbeli elemek kerülnek részletes bemutatásra, az egyéb történetekből származókról legfeljebb egy-két képet vagy rövidebb utalást találunk.

Characters
Main characters: A főbb karakterek története feltehetőleg jobban ismert, ezért itt a különböző kulisszatitkok és a korai tervekről készült rajzok jelenthetnek meglepetést, valamint érdemes megnézni azt az összefoglaló térképet, ahol végigkövethetjük, hogy ki kivel áll kapcsolatban.
Aliens and creatures: Ezen a területen feltehetőleg már kevésbé mozog otthonosabban az ember, hiszen a filmesek fantáziájának ezen szüleményei sokszor csak mellékszereplők, ennek ellenére mégis egytől-egyig jól megalapozott történettel rendelkeznek.
Groups and organizations: a filmbeli alapszituáción túl rengeteg érdekes összefüggést találhatunk itt, például a birodalmiak vagy a felkelők fegyverkészítőiről, vagy különböző misztikus csoportok tevékenységeiről.

Technology
Vehicles: Talán a legkiemelkedőbb érdekesség, hogy 3-PO idegenvezetése mellett végigsétálhatunk a Millenium Falconon úgy, hogy közben Han Solo híres hajójának szinte minden kis zugába betekintünk. Ezen kívül itt találjuk az összes űrbeli és földi egység paramétereinek felsorolását pár érdekes összehasonlító táblázat mellett.
Weapons: Ha végignézegettük a kézi illetve nagyobb kaliberű fegyvereket, feltétlenül látogassunk el a Weapons Test Centerbe! Itt látszik, hogy mennyire pihent agyúak is tudnak lenni a LucasArtsnál. Nem akarom lelőni a poént, mindenki nézze meg maga, mert érdemes! Kedvcsinálónak csak annyit, hogy egy szerencsétlen rohamosztagoson próbálgathatunk ki pár fegyvert.
Devices: Itt található az összes berendezés, szerszám teljes műszaki leírása. (arra azért ne számítsunk, hogy ezek után majd lézerkardot is fogunk tudni barkácsolni)

Locations
A filmekben nem esik szó a bolygók teljes történetéről, vagy azok lakóinak részletesebb történelméről, így itt is számos eddig nem hallott vagy látott dologgal találkozhatunk.

Events
Ebben a részben találhatjuk 4 részre felosztva kronologikus sorrendben mind a filmbeli, mind a nem filmbeli eseményeket, olyan részletekkel is kiegészítve, mint születési dátumok stb.

Episode I Preview
A készülő első epizód eddig közzétett részleteinek bemutatója természetesen rengeteg új ténnyel és képanyaggal, valamint riportrészletekkel.

Scene by Scene
A trilógia három filmjét tekinthetjük meg jelenetről jelentere. Ez azt jelenti, hogy minden egyes jelenetet külön-külön megnézhetünk, a hozzá tartozó forgatókönyvrésszel együtt, sőt, a képek alapján egyes részletekre külön is rákérdezhetünk.

Az igazi csemege azonban a Lost Scenes menüpont alatt rejlik, ahol teljes hosszúságában végignézhetjük a négyes epizódból kimaradt 4 filmrészletet!

Behind the Scenes
A film elkészítésében résztvevő színészek és filmesek életrajzán túl itt találhatunk további számos érdekes részletet a készületi munkákból. Például érdemes megnézni a 2 nem is rövid még fekete-fehér filmrészletet, ami a színészek kiválasztásakor lezajló felolvasásos próbán készült. Továbbá a riportrészletekben megszólaltatják a kész filmek szinte összes technikai munkatársát is. Egyéb érdekességnek számíthat az a másik hosszú filmrészlet, ami a Csillagok Háborúja ősbemutatójának napján készült.

Expanded Universe
Ebben a részben található az összes filmen kívül megjelent hivatalos Star Wars kiegészítés rövid leírás és pár kép kíséretében.

Mindezek alapján jól érzékelhető, hogy a készítők igyekeztek egy átfogó képet adni a Star Wars univerzum jelenlegi állásáról, és igyekeztek sok eddig nem látott információval bővíteni a teljes képet. Egyetlen kritikaként csak az róható fel, hogy a programban nem igazán lehet eldönteni, hogy az egyes nem filmbeli elemeket milyen kritérium szerint vették be vagy nem vették be a többi információ közé. Az nyilvánvaló, hogy a teljes kibővített univerzum hasonló léptékű feldolgozása többször ugyanennyi anyagot jelentene, ami talán már nem is lehetne kivitelezhető. De például a gonosz szereplők közt megtalálhatjuk a Jedi Knightból jól ismert Jerec-et is, valamint a kérdések közül nem egy utal a filmeken kívüli eseményekre, mégis elkeserítő ilyen szempontból, hogy a vadászgépeknél és a csatahajóknál alig egy-két név szerepel, pedig az X-Wing vagy Tie Fighter programokat tekintve jópár egyéb hajótípust is legalább meg lehetett volna említeni.

Mindent egybevetve egy Csillagok Háborúja rajongó számára szinte létkérdés, hogy rendelkezzen egy ilyen enciklopédiával, de emellett a pusztán érdeklődőknek is nyugodt szívvel ajánlható, hiszen bárki sok szép érdekességet találhat a hatalmas információhalmazban böngészve.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

91%
Pozitívumok
  • Szép prezentáció
  • Sok érdekes újdonság
Negatívumok
  • Nincs egyértelmű határ a trilógia és a kibővített univerzum eleminek bemutatásában

Star Wars: Behind the Magic

Platform:

Fejlesztő: LucasArts

Kiadó: Activision

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!