25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Combat Mission: Beyond the Overlord

Írta: Lacko

Bizonyára nem vagyok egyedül az öcsémmel, akik kisebb korukban hatalmas csatákat vívtak Playmobil figuráikkal a Paplan-dombság és a Szőnyeg-síkság vidékein, ahol a Lexikon-kanyon félelmetes falai meredeznek esélyt adva a rajtaütésnek. Hullottak a műanyag ágyúgolyók és addig ropogtak a puskák, amíg meg nem fájdult a szánk. Persze győztest meg vesztest nem igazán lehetett hirdetni a végén, mert hát igazából ki dönthette volna el - veszekedés nélkül - hogy a sárga kalapos cowboy eltalálta-e a huszárt vagy sem? Ezen segítettek aztán az első számítógépes játékok. Akár a lövöldözősek, akár a stratégiaiak. De hát egyik sem volt ugyan az.

A Panzer General III tett egy kísérletet arra, hogy a stratégia játékok ne legyenek annyira egysíkúak látványban és kiemelje 3D-be. Azonban csak azt érte el, hogy az egységegek szimbolizáló tankok ezentúl domborzatot követő hullámzással érte el a kijelölt helyét.

A Combat Mission nagyon más. Itt egy - FPS játékokból megszokott - 3D-s világban (persze poligonokkal leírt tájban) mozoghatunk - szintén 3D-s - egységeinkkel. Amiket - ha akarunk - szemlélhetünk a stratégiai játékok szemszögéből: fentről, jó nagy rálátással, de beljebb zoomolhatunk és el is forgathatjuk a nézőpontot, ahogy tetszik. Minden oldalról megvizsgálva vérre menő csatáinkat.

A Combat Mission természetesen a II. Világháborúról szól. Németek és amerikaiak csapnak össze a francia tájban. Shermanek lövik szét a Sturmgeschützöket és Tigrisek a Shermanokat. Kis - tényleg playmobil szerű - németek géppuskázzák a kis amerikaikat.

A játék menete igazából körökre osztott, mivel van egy fázis, amikor parancsokat adhatunk (Close Combat-szerűen) csapatainknak. Aztán egy olyan fázis következik, amikor lejátszódnak az események. Ekkor csak a videó magnók parancsait adhatjuk a játéknak, mivel egy kis csatarészletet bárhányszor, bármely nézetből megszemlélhetünk. Ezt ismételgetve a végső győzelemig.

A Combat Mission egy újszerű stratégia játék, mely valószínűleg sokak szívét (és éjszakák fáradtságától a szemét is) megremegteti majd.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Combat Mission: Beyond the Overlord
  • Combat Mission: Beyond the Overlord
  • Combat Mission: Beyond the Overlord
  • Combat Mission: Beyond the Overlord
  • Combat Mission: Beyond the Overlord
  • Combat Mission: Beyond the Overlord
Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!