Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Diamond Multimedia Rio PMP 300

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Diamond a sok videokártya és hangkártya mellett most valami egészen új dologgal próbálkozik. A Rio PMP 300 nevet viselő szerkezet ugyanis egy walkman-szerű eszköz, mely azonban kazetta helyett MP3-akat játszik le. A könnyű - mindössze 70 grammos - és rettentően kicsi - 92*18*66 mm-es méreteivel egy kazettatoknál is kisebb - szerkezet maximum 60 percnyi CD-közeli minőségű zene lejátszására képes. Ennek tárolására a 32 MB-os beépített Flash memóriát használja, de a készülék bővíthető 16 ill. 32 MB-os kártyákkal. A működéséhez mindössze egy darab 1,5 voltos ceruzaelemre van szüksége, hagyományos elemmel 12 órát, lítium elemmel pedig akár 24 órát is működik egyfolytában. Mivel a készülékben nincsenek mozgó alkatrészek, ezért a discmannél és egyes mini-disc lejátszóknál tapasztalható ugrás a Rionál nem fordulhat elő.

A zenét számítógépről lehet áttölteni a Rio memóriájába, ehhez a párhuzamos portra kell csatlakoztatni a megfelelő kábel segítségével. A Rio mellé kapunk egy könnyen kezelhető software-t is, mellyel egyrészt egyszerűen - drag and drop módszerrel - másolhatjuk át a szükséges file-okat a készülék memóriájába, másrészt pedig saját CD lemezeinkről másolhatunk számokat MP3 formátumba. A program lehetőséget ad arra is, hogy az internetről közvetlenül töltsük át a Rioba az MP3 file-okat, egy web-böngésző használata mellett. A párhuzamos porton keresztül kb. 10 másodperc kell 1 MB adat áttöltéséhez, így a 32 MB-os kártyát kevesebb, mint 6 perc alatt feltölthetjük.

Több kényelmi funkciót is beépítettek a tervezők a Rioba. Lehetőség van egy szám ismétlésére, véletlenszerű lejátszásra, valamint a számok elejének meghallgatására. Három speciális effektet - jazz, klasszikus és rock - is beleépítettek a készülék hangfeldolgozó részébe.

A hang minősége a cég állítása szerint közel CD minőségű, ez viszont némileg ellentétben áll azzal a kijelentéssel, miszerint a 32 MB-os memóriába 60 percnyi zene fér. Ugyanis az általában használt 128 kbit/sec tömörítés mellett 1 perc zene közel 1 MB-ot foglal, ráadásul az igazán igényesek szerint ez még nagyon messze van a CD minőségtől. Mindenesetre 30 perc 128k-s zene biztosan el fog férni a Rioban, amit aztán egyszerűen ki lehet egészíteni pár memóriakártyával - feltéve, ha nem lesz rettenetesen drága a kártya.

Sajnos a Diamondnak meggyűlt a baja az amerikai szerzői jogvédő hivatallal, a per után a bíróság döntése miatt 10 nappal el kellett halasztaniuk a Rio kiadását. Európába valamikor november végére, december elejére várható ez az ötletes szerkezet, melynek ára 200 dollár körül lesz (kb. 45.000 Ft). ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló