For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Diamond Multimedia Rio PMP 300

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Diamond a sok videokártya és hangkártya mellett most valami egészen új dologgal próbálkozik. A Rio PMP 300 nevet viselő szerkezet ugyanis egy walkman-szerű eszköz, mely azonban kazetta helyett MP3-akat játszik le. A könnyű - mindössze 70 grammos - és rettentően kicsi - 92*18*66 mm-es méreteivel egy kazettatoknál is kisebb - szerkezet maximum 60 percnyi CD-közeli minőségű zene lejátszására képes. Ennek tárolására a 32 MB-os beépített Flash memóriát használja, de a készülék bővíthető 16 ill. 32 MB-os kártyákkal. A működéséhez mindössze egy darab 1,5 voltos ceruzaelemre van szüksége, hagyományos elemmel 12 órát, lítium elemmel pedig akár 24 órát is működik egyfolytában. Mivel a készülékben nincsenek mozgó alkatrészek, ezért a discmannél és egyes mini-disc lejátszóknál tapasztalható ugrás a Rionál nem fordulhat elő.

A zenét számítógépről lehet áttölteni a Rio memóriájába, ehhez a párhuzamos portra kell csatlakoztatni a megfelelő kábel segítségével. A Rio mellé kapunk egy könnyen kezelhető software-t is, mellyel egyrészt egyszerűen - drag and drop módszerrel - másolhatjuk át a szükséges file-okat a készülék memóriájába, másrészt pedig saját CD lemezeinkről másolhatunk számokat MP3 formátumba. A program lehetőséget ad arra is, hogy az internetről közvetlenül töltsük át a Rioba az MP3 file-okat, egy web-böngésző használata mellett. A párhuzamos porton keresztül kb. 10 másodperc kell 1 MB adat áttöltéséhez, így a 32 MB-os kártyát kevesebb, mint 6 perc alatt feltölthetjük.

Több kényelmi funkciót is beépítettek a tervezők a Rioba. Lehetőség van egy szám ismétlésére, véletlenszerű lejátszásra, valamint a számok elejének meghallgatására. Három speciális effektet - jazz, klasszikus és rock - is beleépítettek a készülék hangfeldolgozó részébe.

A hang minősége a cég állítása szerint közel CD minőségű, ez viszont némileg ellentétben áll azzal a kijelentéssel, miszerint a 32 MB-os memóriába 60 percnyi zene fér. Ugyanis az általában használt 128 kbit/sec tömörítés mellett 1 perc zene közel 1 MB-ot foglal, ráadásul az igazán igényesek szerint ez még nagyon messze van a CD minőségtől. Mindenesetre 30 perc 128k-s zene biztosan el fog férni a Rioban, amit aztán egyszerűen ki lehet egészíteni pár memóriakártyával - feltéve, ha nem lesz rettenetesen drága a kártya.

Sajnos a Diamondnak meggyűlt a baja az amerikai szerzői jogvédő hivatallal, a per után a bíróság döntése miatt 10 nappal el kellett halasztaniuk a Rio kiadását. Európába valamikor november végére, december elejére várható ez az ötletes szerkezet, melynek ára 200 dollár körül lesz (kb. 45.000 Ft). ■

Diamond Multimedia Rio PMP 300

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.