25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Zykon Virtual Twister

Írta: Thomas

A Zykon Virtual Twister első ránézésre egy szokványos digitális gamepadnek tűnik. Kinézetében semmi szokatlan sincs, fekete, bumeráng alakú, zöld gombokkal. Fogása kényelmes, jól meg lehet markolni. A nyolcirányú digitális irányítókorong a bal oldalon helyezkedik el, ami DOS alatt csak analóg négyirányúként működik (ez a funkció szoftveresen Win95/98-ból is elérhető). Összesen kilenc tűzgombot és egy tekerhető tolóerő-szabályzót találhatunk még rajta. A gombok közül hatot (A, B, C, x, y, z) a jobb hüvelykujjal és egyet-egyet a mutatóujjakkal tudunk elérni. A kilencedik, a START gomb, a gamepad tetején, középen helyezkedik el. Az irányítókorong mellett két SHIFT gomb található, a bal hüvelykujjakkal kényelmesen kezelhetőek. Ezeket külön-külön vagy egyszerre használva a hat tűzgombbal összesen 24 funkció érhető el. A tolóerő-szabályzó kerék a gamepad felénk eső oldalán található, ezért nem esik annyira kézre. Használata, főleg kezdetben, elég kényelmetlen, de azért meg lehet szokni. Még további két gombot találhatunk a gamepad felső részén, az egyik a TURBO. Nagy előnye, hogy a hat tűzgomb mind a 24 funkciójához külön-külön aktiválható. Bármelyik gombot megnyomva a TURBO gomb zölden világít, ilyenkor a benyomva folyamatosan, pirosan villog és ezzel aktiváltuk is a TURBO funkciót. Az utolsó, SENSOR feliratú gomb az, ami a Virtual Twistert olyan különlegessé teszi, ugyanis ezzel aktiválhatjuk a mozgásérzékelő szenzorokat. A gamepad ezután az előre, hátra, jobbra ill. balra döntést is érzékeli. Ilyenkor az irányítókorong felszabadul, és nyolcirányú POV (Point of View - "nézegetés") funkcióra nagyon jól használható. A kényelmesebb kezelés érdekében a digitális gamepad módban a SENSOR gomb zölden világít, aktív szenzorok esetén pedig pirosan. Ezzel egyetlen pillantással el lehet dönteni, hogy melyik mód az aktív.

A Virtual Twister egy designos papírdobozban kapható, amit sérülésmentesen kibontani igazi kihívás (valami origami bajnokság díjnyertes darabja lehet). Benne a gamepad mellett néhány CD-re is lelhetünk. Az egyik CD-n megtalálhatjuk a drivereket és konfigurációs programokat, valamint kilenc játékprogram demóját. A demók: Ultim@te Race Pro, Grand Prix 500, I-WAR, Joint Strike Fighter, European Air War, G-Police, Wetrix, Commandos valamint a Game, Net & Match ! teniszprogram. A másik két CD-n a Battlezone és a Snow Wave Avalanche "snowboard szimulátor" teljes verziója található. Már ezekből is látható, hogy a készítők elsősorban különböző szimulátorokhoz ajánlják legújabb alkotásukat.

A driverek és a konfigurációs program telepítése egyszerű és gyors. A Profile Activator segítségével tetszőleges konfigurációkat készíthetünk, és ezeket el is menthetjük. A konfigurálás egyszerű. Egy táblázatban megtalálhatjuk az összes gombot. Az egyiket kiválasztva (az ábrán külön színnel jelölik is a kiválasztott gombot), csak a RECORD gombot kell aktiválnunk, majd lenyomni azt a billentyűt, amit ehhez akarunk hozzárendelni. Egy gombra több billentyű kombinációját is programozhatjuk. A beállított konfiguráció folyamatosan aktív, nem csak a játékok közben használhatjuk. Akár teljes mondatokat is beprogramozhatunk és használhatjuk pl. szövegszerkesztés közben. Sajnos a CTRL+ALT+DEL funkció nem működik :-). A digitális irányítókorong külön konfigurálható aktív és inaktív szenzorok esetére is. A Virtual Twistert készítik kétcsatlakozós kivitelben is, a második csatlakozóval ráköthetjük az USB-re, és egérként használhatjuk. Ezzel gyakorlatilag egy 35 gombos egeret kapunk, amit bárhol használhatunk a Windows-ban.

Tapasztalataim szerint a mozgásérzékelő szenzorok a különböző szimulátorok irányításához szinte tökéletesek. Az irányítás sima és folyamatos, nyoma sincs ugrálásoknak, a legapróbb mozdulatra is reagál. Az egyetlen probléma pont ebből az érzékenységből adódott. Előfordult, hogy akaratlanul megmozdítottam vagy meglöktem a kezemet és a Rogue Squadronban irányított gép kapásból felkenődött a sziklafalra. Hasonló okokból a menüknél ajánlatos kikapcsolni a szenzorokat, mert az asztalra letéve a gamepadet az ezt folyamatos hátra irányú döntésnek érzékeli és a kurzor folyamatosan mozog a menüben.

A Zykon Virtual Twister a digitális gamepadek, az analóg botkormányok és a kormányok legjobb tulajdonságait egyesíti. A szenzorokat kikapcsolva arra használhatjuk, amire egy normál digitális gamepadet szokás (ugrálós és ügyességi programok, platform játékok, stb.). Bekapcsolt szenzorral a különböző szimulátorok tökéletes, sima irányítását teszi lehetővé. Az autóversenyeknél pótolhatjuk vele egy kormány hiányát is. Igaz, hogy nincsenek hozzá pedálok és sebváltó, de az irányítás sokkal simább lesz, mint billentyűzet esetén - és ugyanolyan jól használható egy repülőgép-szimulátornál is (ami egy kormányról nem mondható el). A szabadon programozható, összesen 27 tűzgomb, a tolóerő-szabályzó kerék, a nyolcirányú irányítókorong és a mozgásérzékelő szenzorok segítségével a játékok leggyakrabban használt funkciói egyetlen gamepadre sűríthetjük. Ha egy igazán jól használható, mindenes irányítót keresel a játékprogramjaidhoz, akkor a Virtual Twister tökéletes választás.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!