25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

3Dlabs A PERMEDIA 3 chip

Írta: JP

A 3Dlabs a PERMEDIA 2 után a PERMEDIA 3-mal nem csak a multimédia és profi felhasználókat célozza meg, hanem a 3D-s játékpiacot is. A 128 bites PERMEDIA 3 ugyanis 250 millió duáltextúrás texel/sec színezési sebességével, teljes DirectX 6.0 és OpenGL 3D, valamint AGP2X támogatásával kiválóan használható a 3D játékokhoz is.

A PERMEDIA 3 3D magja a párhuzamos műveletvégzésre (egy ciklusban több művelet egyidejű végrehajtására) lett kiélezve, így növelve a jó 3D képminőséget a teljesítmény csökkentése nélkül. Olyan fejlett vizuális effektek, mint például a tri-linear mip-mapping (a közeli képek jobb kidolgozottsága), a felületi textúrás bump mapping vagy a többszörös textúra blending, mind egy órajel-ciklus alatt végezhetőek.

A PERMEDIA 3 0.25 mikronos technológiával készül, ami nagyobb integráltsági fokot és nagyobb órajel frekvenciát eredményez, ami végső soron az egy másodperc alatt elvégezhető műveletek számát növeli, ezzel is bővítve a 3D lehetőségeket:

A 250 millió texel/sec sebesség, ami 8 millió feldolgozott poligont, avagy 2 millió textúrával rajzolt poligont jelent másodpercenként, számos 3D képességet tesz lehetővé. Ilyen például: több effekt számítása óraciklusonként, 32 bites színmélység, 32, 16 bites és nem-lineáris Z-buffer a mélységinformáció tárolására, valós, pixelenkénti tri-linear mip-mapping a képek szétesésének elkerülésére, blend módok és alfa-teszt, anti-aliasing a ferde vonalak kisimítására, bump mapping, virtuális textúrák, voxel renderelés, valamint fejlett szűrők.

A chip mind PCI, mind AGP2X platformon felhasználható. A PERMEDIA 3-at felkészítették 4-16 MByte lokális RAM kezelésére egészen 200 MHz-ig, a nagyobb felbontások elérésére. A 270 MHz-es RAMDAC, ami a videokártya jelét alakítja a monitor számára feldolgozhatóvá, 137 Hz képfrekvenciát tesz lehetővé 1280x1024 felbontásnál, 96Hz-et 1600x1200 felbontásnál és 90Hz-et 1920x1080 felbontásnál. A chip tartalmaz még egy 24 bites digitális pixel portot is, amellyel a PanelLink kompatibilis nagyfelbontású síkképernyős (plazma) kijelzők is meghajthatóak.

Ezen kívül a PERMEDIA 3 szoftveresen támogatja a kiváló minőségű DVD lejátszást. Számos feladatot levesz a gép processzorának válláról, beleértve az MPEG-2 mozgáskompenzációt, az YUV-RGB színkonverziót, valamint az XY skálázást bilineáris szűréssel. Két integrált (80 Mbyte/sec sebességű) VIP videoport teszi lehetővé a chip összekötését bármilyen külső videohardverrel.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!