25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Combat Mission 2: Barbarossa to Berlin

Év végére ígérik a háborús játék folytatását.

Írta: Lacko 2 hozzászólás

A Battlefront.com Combat Mission nevű játéka – mely mellesleg a PC Dome TOP kitüntető címet is elnyerte – elég méltánytalanul, de nem nagyon dobogtatta meg a hazai játékosok szívét. Ez lemérhető az egyetlen magyar fan site (www.extra.hu/frontvonal) szegényességén is. Azonban a világ boldogabbik felén sarkából fordította ki a Földet és hatalmas rajongótábort szerzett magának. A wargamerek teljesen szokatlanul kedvenc játékaikat dobták a sutba a Combat Mission-ért, amely – kicsit csúnyácskán de – korszakalkotó a háborús játékok körében: nem körökre osztott, nem real-time, nem felülről szemlélhető stratégia, nem is izometrikus... A CM egy teljesen 3D-s motorral működő taktikai-stratégiai játék, mely ötvözi a real-time és a körökre osztott játékmód előnyeit. A játékról részletesen is olvashattok itt a PC Dome-on a Leírások között a C betűnél.

A CD-be égetett játék textúrái elég csúnyácskára sikeredtek, ami semmiképp sem veheti fel a versenyt egy 3D-s FPS-sel, de hát nem is ez volt a célja. Viszont a rajongók elkészítették MODjaikat, mellyel mindenki az ízlése szerint átformálhatja a teljes képi világot. Sőt akadtak olyanok is, akik a program eredetileg megcélzott harcmezejét (Nyugat Európa a Partraszállás után) is meg akarták változtatni: így született meg például az Észak Afrikai mod, mely Rommel és az angolok küzdelmeire fókuszál, mind a tájat, mind az egységeket illetően. Azonban ezek mind csak lelkes, külső fejlesztések voltak, mely a lényegen mit sem változtatott. Ám a minap kiszivárgott néhány információ a várva várt folytatásról is.

Tehát az új játék témája a Keleti Front lesz, melyre a Barbarossa to Berlin alcím is utal. Azért választották ezt a témát, mivel a II. Világháború – akármiről is szóljanak az amerikai filmek – valójában Keleten zajlott. Érdekes csaták voltak a Szovjetunió megtámadása előtt is, de onnantól fogva teljesedett ki totális háborúvá. Így aztán úgy tűnik a CM első része csak csuklógyakorlat volt ez előtt az új játék előtt, mivel abban elég specifikus (azaz kevés) egység, nép, táj jelent meg. Persze már az is több mint elégséges volt, azonban most ez megsokszorozódik. A CMBB-ben például 60-nal több tank és páncélautó szerepel majd. Ezen kívül a résztvevő nemzetek is kiegészülnek: oroszok (természetesen), de ott leszünk mi magyarok is, románok, finnek, olaszok... És minden nemzet egységei mások és mások. Ráadásul az első CM-ben mindnek saját hangjuk volt... Kíváncsi leszek a magyar "Előreeeeee!"-re.

A játék egyik új, "vicces" egysége a PPS-sel felszerelt szovjet szakasz lesz, mely utcai harcban kellemetlen ellenfél vagy verhetetlen ütőkártya lesz.

A legnagyobb kihívás a készítőknek az a hatalmas komplexitás, ami a Keleti Frontot jellemzi. Tehát például nem csak kis és nagy hó lesz a terepviszonyok között, hanem a jég és hó több válfaja is. A sár is jelentős szerepet kap majd, hiszen Tél tábornokot nem lehet kihagyni egy ilyen játékból. Az egységeket is speciálisan hangolják a történelmi hűséghez. A szovjet egységek például erősebbek lesznek, de gyengébb hatékonysággal hat majd rájuk a parancs. (hja, a szovjet új embertípus...!)

Az interface is változik, bár az inkább csak bővül, hogy még több infó férjen el rajta a harcról és az egységekről. És a 3D motor felbontásán is erősítenek majd, ami persze keményebb gépigényt és szebb látványt jelent majd. Bár az igényelt (8 Mega minimum, 16 Mega ajánlott) videokártya nem vág senkit a földhöz, úgy tűnik inkább csak a két játék kiadása közötti időt hozzák be a fejlesztők. Reméljük, hogy a látvány valóban szebb lesz, mint az első részben. Bár a grafika kispályásságát teljesen elhomályosította a játékélmény, úgyhogy az új résznek is inkább alátámasztója lehet, mintsem a lényege.

Természetesen – mint a játékok javát – ezt is lehet majd multiban is játszani. A jelenlegi e-mailes és TCP/IP játékmód egymás ellen, alapból benne lesz. Sőt a készítők valami mást is szeretnének még, amiről eddig nem árultak el semmit.

A fejlesztő Big Time Software egy eléggé független csapat, akit nem hajt hajcsárként néhány nyakkendős marketing manager. Addig dolgoznak a projecten, amíg elég jónak nem találják a megjelenéshez. Így persze nehéz meghatározni a megjelenés dátumát, de ígéreteik szerint idén év végére meglesz. Reméljük Tél tábornok tényleg elhozza majd nekünk a karácsonyfa alá...

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Combat Mission 2: Barbarossa to Berlin
  • Combat Mission 2: Barbarossa to Berlin
  • Combat Mission 2: Barbarossa to Berlin
  • Combat Mission 2: Barbarossa to Berlin
  • Combat Mission 2: Barbarossa to Berlin
Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Lacko
Lacko [11523]
Crywol!

Te miert nem iratkoztal fel a Jatszotarsban a CM-re???? Ott arvalkodok egyedul es azt hiszem, hogy kis hazankban senki sem jatsza a jatekok csaszarat... Ha jatszanal belem pbem, akkor irj az e-mail cimemre!!!
Crywol
Crywol [1]
Én már nagyon várom.Odapörkölünk Hitlernek!!!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)