25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

IL-2 Sturmovik

Az IL-2 Sturmovik egy csodálatos grafikájú, alaposan kidolgozott igazi hardcore repülőszimulátornak ígérkezik.

Írta: Thomas 4 hozzászólás

Az utóbbi időben sok, a II. világháború légi hadműveleteit feldolgozó repülőszimulátor jelent meg, de mindegyik csak a nyugati szemmel jelentős légi csatákat dolgozta fel, azokat, amik Nyugat-Európa, ill. a Csendes-óceán fölött zajlottak. A keleti front eddig kimaradt a szórásból, tehát a Blue Byte kiadásában nemsokára megjelenő IL-2 Sturmovik egy eddig ismeretlen területre merészkedik. Magyar szemszögből külön érdekessége a játéknak, hogy - a valóságnak megfelelően - a szovjetek ellenfelei között nem csak német, hanem román és magyar gépeket is találunk. Az orosz 1C: Maddox Games, élén Oleg Maddox-szal már közel két éve dolgozik a játékon. Céljuk egy maximálisan valósághű, de azért még élvezetes és jól játszható szimulátor elkészítése. Az IL-2 Sturmovik a II. világháború leghíresebb szovjet csatarepülőgépe volt. Nagyon jó sérülésállóságával, erős páncélzatával, egyszerű szekezetével és jelentős mennyiségű hordozható fegyverzetével a szovjetek csak "repülő tank"-ként emlegették, bár a németek vadászpilóták - erős páncélzata miatt - inkább csak "Vas Gusztáv"-nak hívták. Ideális választás az első, a II. világháború keleti frontján zajló légicsatákat bemutató szimulátorhoz.

Egyjátékos módban választhatunk a különálló bevetések és a karrier mód közül. Ezek mindegyike játszható szovjet és német oldalról is. A hat hadjárat az 1941-től 1945-ig, Berlin elfoglalásáig terjedő időszakot öleli fel, olyan helyszínekkel, mint Moszkva, Sztálingrád, Kurszk, vagy Berlin. Indíthatunk hadjáratot szovjet, vagy német vadászpilótaként, ill. egy szovjet bombázógép pilótájaként is. A feladatok skálája széles, lesznek légi harcok, szárazföldi célpontok elleni támadások, bombázók kísérete, de vadászhatunk tengeralattjárókra és rombolókra is.

A gépek kínálatára nem lehet panasz, az eddigi adatok alapján 41 géptípus repked majd a légtérben. A szovjet oldalon három honi gyártású gép, az IL-2, a MIG-3 és a LaGG-3 fülkéjébe ülhetünk be, de repülhetünk az amerikai Bell P-39 Airacobrával is. A németeknél a Messerschmitt Bf-109 három változata közül választhatunk (Bf-109F-2, Bf-109G-2 és Bf-109G-6). A legtöbb repülhető gépnek több változata is létezik, pl. az IL-2-nek hét különböző modifikációja van, ez összesen 17 repülhető géptípust jelent. A készítők még több repülhető géptípust ígérnek, amiket majd később, kiegészítőként adnak ki. A listán megtalálható az FW-190, a Ju-87 Stuka zuhanóbombázó és a Jakovlev több változata is (Jak-3 és Jak-9). Ezek nem repülhető formában természetesen már szerepelni fognak az eredeti játékban is, olyan gépek társaságában, mint a Ju-52 teherszállító, a Fiesler "Storch" Fi-156 futárgép, a He-111 bombázó vagy a Ju-88. A repülési modell realisztikus, és gépenként eltérő lesz. Olyan apróságokra is gondoltak, mint az IL-2 37 milliméteres fedélzeti gépágyújának visszarúgása. A sérülési modellen is sokat dolgoztak, ezek nem csak láthatóak lesznek (leszakadó szárnyak, sérülő légcsavarok, kilyukadó szárnyak stb.), de gépek repülési tulajdonságára és irányíthatóságára is hatásuk lesz. Az ígéretek szerint a gépek felfegyverzése maximálisan a mi kezünkben lesz, és a fegyverek kínálata az összes, 1941 és 1945 között a keleti fronton használt fegyvert tartalmazza majd.

A screenshot-ok alapján a grafika fantasztikus lesz. A modellek nagyon részletesek és gyönyörűek, elég közelről még a modellezett pilótákat is láthatjuk. A különböző repülőmodellek eltérő festést, farokszámot és csapatjelzést kapnak. A készítők alaposságát dicséri, hogy akár még Hans-Ulrich Rudel, a legeredményesebb német Stuka-pilóta gépével is összefuthatunk. Rengeteg, a játékhoz mellékelt festés és jelzés közül válogathatunk majd, de multiplayer módban akár saját alkotásainkat is felhasználhatjuk. Mivel a legtöbb küldetésnél úgyis a talaj közelében kell repülnünk, ezért a táj nem csak nagy magasságból lesz szép. A játék hihetetlen minőségben adja vissza az orosz tájat, alacsonyan repülve nem csak az erdők, de különálló fák, kisebb falvak és kunyhók is kivehetőek. Nem csak a repülőket dolgozták ki részletesen, hanem a felszíni járműveket is. A küldetések közben a legkülönfélébb harckocsikkal, teherautókkal, tüzérséggel, légvédelemmel, hajókkal, tengeralattjárókkal, stb. futunk majd össze, még motorkerékpárral száguldozó katonákra is vadászhatunk. A kínálat hatalmas, csak harckocsikból 31 típust modelleztek le. Járművenként eltérő a sérülésmodell, ami azt jelenti, hogy az egyes járművek különböző részein eltérő vastagságú a páncélzat, pl. a legtöbb harckocsinak az oldala és hátulja jóval sérülékenyebb, mint a homlokpáncélzat, vagy a torony. A részletes 3D modellek mellett a grafikai motor olyan effekteket is lehetővé tesz, mint az élethű felhők, a dinamikusan változó fények, a látható kipufogógáz, a kerék által felvert por, felszíni köd, különböző időjárási effektek (eső, hóesés), stb.

Az ígéretek szerint az MI kiemelkedően jó lesz. A gépek kihasználják a magassági előnyüket, a tüzérek nem pazarolják a lőszert, és csak akkor lőnek, mikor már biztos a találat, a felszíni járművek nem várják tétlenül, hogy kilőjék őket, hanem menekülnek, stb.

A mellékelt küldetésszerkesztő teljesen szabad kezet ad játékosnak. Egy hatalmas, 200x300km-es térképpel indulunk, amire bármilyen felszíni és légi járművet tetszés szerint elhelyezhetünk, kiválaszthatjuk a repülők fegyverzetét, megadhatunk navigációs pontokat és feladatokat is. Ezzel a szerkesztővel a játék küldetéseivel egyenértékű küldetéseket produkálhatunk, amiket másoknak is továbbadhatunk majd.

A játék helyi hálózatos és internetes multiplayer módot tartalmaz majd. A Blue Byte szerverén egyszerre maximum 32 játékos játszhat deathmatch módban, ill. 16 játékos kooperatív módban. Nem szükséges a maximális létszám, mivel a felszíni egységek mellett tetszőleges számú légi egységet is irányíthat az MI. Mivel az IL-2-nek kétüléses változata is van, ezért lehetőségünk nyílik kooperatív módban ugyanazon a gépen osztozni (egyjátékos módban menet közben bármikor helyet cserélhetünk az MI-vel). A készítők ígéretei szerint később még több kétüléses gépet próbálhatunk majd ki ilyen módon – pl. Ju-87, Pe-2, Tu-2. Sajnos az egyszemélyes hadjáratok ill. küldetések egyike sem lesz játszható kooperatív módban, de játék tartalmazni fog 10-15 kimondottan kooperatív ill. csapatjátékra kidolgozott küldetést is és a mellékelt küldetésszerkesztővel nem lesz gond az utánpótlással.

Az optimalizálás még folyik, de a hírek szerint közepes részletességgel már a pre-béta verzió is jól muzsikált a közepes konfigurációkon. A minimális hardverkonfiguráció egyébként: Pentium II 300 MHz, 64MB RAM, de erősen ajánlott ennek a kétszerese. A 3D gyorsító természetesen alapkövetelmény.

A megjelenést eredetileg 2001 második negyedévére tervezték, de a finomhangolások miatt ez eltolódott novemberre. A játszható demo valamikor szeptemberben várható.

Köszönet Arunsnak az építő megjegyzésekért.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

IL-2 Sturmovik

Platform:

Fejlesztő: Maddox Games

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: N-Tec

Megjelenés: 2001. december

Minimális rendszerigény: PII 400, 128 MB RAM, 3D gyorsító 16 MB memóriával

Ajánlott konfiguráció: PIII 600, 256 MB RAM, 3D gyorsító 32 MB memóriával

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Thomas
Thomas [38]
Csatlakozom az elottem szolohoz.
Dino
Dino [5957]
Aruns: Köszi a hozzászólásokat, a cikket ezeknek megfelelően módosítottuk. (A leveledet meg töröltem, mert így értelmét vesztette itten, bocsi :)
Thomas
Thomas [38]
Koszi a helyreigazitast. Soha nem allitottam, hogy mindehez ertek. Probalom hivatalos infokkal betomni a lyukakat, de csak azt tudom felhasznalni, amihez hozzajutok. A jelek szerint te jobban ertesz hozza, tehat ki lesz javitva. Kuldheted a listat a tobbi helytelen kifejezesrol, es igerem, hogy azokat is javitom.
Aruns
Aruns [7071]
Ezt a repülőszimulátort én már nagyon régóta várom. A keleti front mostohagyerek a játékfejlesztőknél, pedig lenne rá igény...
Mindenesetre én már alig várom, hogy a magyar Messzeremmel odavágjak a "Sztálini Sólymoknak" :o)))

P.S.
Kedves Thomas, kicsit igényesebben is megírhattad volna azt az előzetest, mert hemzseg a helytelen kifejezésektől (az persze biztosan nem a te hibád, hanem a kiadott PR anyagból vetted át, hogy az Il-2-es "fekete halál" mert inkább "Vas Gusztáv" néven emlegették a fritzek; az előbbi nevet inkább a szovjetek - nem oroszok - honi propagandája alkalmazta).
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)