Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Tropico

Már magyarul is játszható a karibi diktátor szimulátor.

2002.01.16. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

"Legyen kérges annak is a tenyere, aki miatt nincs a népnek kenyere." Kissé tudathasadásos volt először játszani magyar nyelven a Tropicoval, mert amíg az ember spanyollal kevert angolul játssza, még jó nagyokat tud röhögni azon, hogy kis szigetén bizony diktatúra vagyon. Ám amikor mindez magyarul történik, akaratlanul is felrémlik Rákosi Mátyás elvtárs-pajtás rémképe. No azért nem nagyon!

Tropico

Nehéz ismertetőt írni egy olyan játékról, amiről már mindent leírtam, a különbség csak annyi, hogy most magyar nyelvű. Tehát igazán csak a fordításról írhatok. Abban viszont semmi kifogásolni való nincsen. A fordítások tökéletesek, érthetőek. Aki esetleg nem tud angolul, annak pedig hatalmas segítség, hogy minden kis üzenet és segítség magyar nyelven jelenik meg.

Ez persze nem nagy etwas – mondhatnánk, hiszen csak az angolt kellett magyarra fordítani. Ennél azonban többről van szó. Hiszen meg kellett tartani a humort, ami át-átszövi az egész játékot. És aki fordított már Monty Pythont az tudja igazán, milyen nehéz a humort lefordítani. De a fordítóknak ez is sikerült. Nem kevés magyar szóviccel találkozhatunk például a polgáraink gondolatai között. (Lásd a mellékelt képeket, ahol nagyszerű példákat láthattok erre.)

Tropico

Azonban nem csak az írott szövegeket kellet lefordítani, hiszen a Tropicoban egy talpnyaló miniszterünk folyamatosan információkat mond be, vagy kommentálja intézkedéseinket. Ezt a hangot magyarul Ganxta "Döglégy" Zolee személyesíti meg. Nagyon praktikus, hogy ez a hang is magyarul szól hozzánk, hiszen ezek a beszólások nem jelennek meg írásban, és aki megérti az írott angolt, de nehezebben boldogul a latin tájszólású beszédekkel, annak nagy könnyebbség Ganxta hangja. De egy kis csalódás is vegyült az örömömbe, mert valahogy nem igazán Ganxtásak ezek a beszólások. Persze vicces, ahogy spanyol szavakat kever bele, de nem jön át az, amit Ganxta a hangjával képvisel. Például csak egyetlen egyszer hangzik el a hírhedt "kirrráááály!" felkiáltás.

Nekem már az angol verzió is nagyon tetszett, de otthonosabban éreztem magam ezzel a magyar verzióval. Akik azért nem játszottak eddig a Tropico-val, mert nem értették, mit kell csinálni, és hamar elbuktak, azoknak szinte kötelező. Hiszen számukra még egy jó minőségű magyar kézikönyv is csatolva lett. ■

TropicoTropicoTropicoTropicoTropicoTropicoTropico
Tropico
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Tropico

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló