Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

WW3 - Black Gold

Megjelent a stratégiai játék teljesen magyar nyelvű változata.

2002.02.22. 00:00 | szerző: Wotan | Ismertető/teszt

Egy kissé bizarr, ugyanakkor csöppet sem lehetetlen, éppen ezért igen ijesztő alapgondolattal játszott el a The Moon Project és más stratégiai játékokat is fejlesztő Zuxxez cég. Mi lenne, ha az arabok elzárnák az olajcsapokat „Slussz-passz, olajról ennyit!” felkiáltással és ezen felbőszülne az USA, a válsághelyzetet pedig kihasználná Oroszország? Máris kész az ideális politikai helyzet egy jó kis 3. Világháborúhoz. Ismét elérkezett a világégés, amit senki sem kerülhet el. A kissé sablonos alapötletre sajnos egy kissé sablonos játék született nyugati szomszédunknál.

WW3 - Black Gold

A játékban, mint azt már kitalálhattátok, orosz, amerikai és arab oldalon bizonyíthatjuk be, hogy mennyit is ér katonai mivoltunk. Egy szokásos RTS játékkal van dolgunk, ahol gondoskodnunk kell anyagi hátterünk biztosításáról (olaj), bázisunk megépítéséről (generátorok, leszállópálya, repülőtér, lőszerraktár, olajfúró tornyok, radarközpont, rakétaelhárító-központ, bunkerek stb.), hadseregünk fejlesztéséről és előállításáról, valamint a gonosz ellenség legyőzéséről.

A játék napjainkban játszódik, így mostani, valós haditechnika áll a három fél rendelkezésére (tankok, dzsipek, kétéltű járművek, önjárólövegek, helikopterek, repülőgépek, ballisztikus rakéták stb.). Ha az USA oldalán szállunk harcba, gyárthatunk Hummerektől kezdve a Abrams tankokon át Black Hawk helikopterekig mindenféle harci kütyüt, speciális tulajdonsága seregünknek pedig, hogy el tudjuk foglalni az ellenséges épületeket, egységeket. Ha az oroszok oldalán lépünk a harc mezejére, akkor a napjaink katonai technikáján kívül rendelkezésünkre áll egy speciális vegyi fegyver is, melynek segítségével szintén elfoglalhatjuk az ellenséges objektumokat.

WW3 - Black Gold

Arab oldalon a már említett fegyvereken kívül (tank, helikopter, tüzérség stb.) lehetőségünk van egységeinket professzionálisan álcázni, így segítvén őket a katonai hadműveletekben, valamint kémkedés és fanatikus kamikaze szabotőrök is szolgálják céljainkat.

Mindhárom oldalon bázisunkat megvédhetjük különböző bunkerekkel, lövegtornyokkal, légvédelmi ágyukkal, ballisztikus rakétákkal, radarzavaró épületekkel, valamint akár falat is húzhatunk bázisunk köré, vagy épp ellenkezőleg, árokrendszerrel vehetjük magunkat körbe, valamint hidakat is építhetünk és a talajt is egyengethetjük egy bizonyos szintig. Csapatmozgásainkat segíthetik a földalatti alagutak és a különböző szállító helikopterek.

WW3 - Black Gold

A gazdasági résszel nincsen különösebb dolgunk, az elfoglalt olajkutakból már könnyen jön a pénz, viszont egységeinkből rendszeresen kifogy a muníció, így lőszerraktárunk igen fontos feladattal bír a játékban. Földi egységeinkhez lőszert szállító helikoptert hívhatunk, míg légi egységeink maguk töltik fel hiányosságaikat. Igaz, sok időbe kerül, míg egy ütős hadsereget előállítunk a rendkívül sok fejlesztésnek köszönhetően, de éppen emiatt széles és színes arzenállal döngölhetjük a földbe ellenségeinket.

A játék teljesen 3D, így kedvünk szerint forgathatjuk a kameraállást és zoomolhatunk is. Az időjárás és a napszakok folyamatosan változnak, egységeink az emelkedőkön lassabban haladnak, tankjaink lánctalpa nyomot hagy és port kavar. A robbanások is szépek, sőt, egységeink páncélzatán még a fényviszonyok változása is látszik és külön látvány, hogy egységeink és épületeink éjszaka automatikusan bekapcsolják a világítást.

WW3 - Black Gold

A játék hazánkban teljesen magyarul jelenik meg, így senkinek nem okozhat gondot a küldetések célja és az igen széles és mindenre kiterjedő beállítások, kezelőfelületek értelmezése. A játék zenéje kifejezetten tetszett, szerintem tökéletesen eltalálták egy háború zenei aláfestését.

Sajnos azért vannak kevésbé pozitív dolgok is a programban. Egységeink kissé nehezen találják az irányt, így nagyobb létszámú csapatmozgásnál gondok adódhatnak. A játék grafikája is hagy kívánni valót maga után, ugyanis elavultnak számító megjelenítésekkel találkozunk. Egységeink túl szögletesek, a kerekek nem forognak, elméretezett emberek ülnek a dzsipekben és épületeink egyhangúak, sablonos kinézettel rendelkezők. A hangoknál pedig sajnos sokszor visszaköszönnek ugyanazon szinkronhangok.

WW3 - Black Gold

Mindent összevetve a WWIII nem rossz játék, de inkább a hardcore RTS rajongóknak ajánlanám. A custom pályák nehezek, a pályaszerkesztő bonyolult, úgyhogy kell egy kis idő, míg az ember teljesen belejön a játékba. Ezt segíti a részletes és fontos dolgokra kitérő (szövetségeseinknek pénzt küldhetünk és bázisaik mellé építkezhetünk) multiplayer rész, mely lényegesen megdobja a játék élettartamát. ■

értékelés

WW3 - Black Gold

Pozitívumok
  • Realisztikus a hadseregképzés és annak fenntartása, bővítése
Negatívumok
  • Sablonos küldetések
  • Grafikai hiányosságok
  • Nagyon emlékeztet a Hold Hadműveletre
8,0
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 8
WW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black GoldWW3 - Black Gold
WW3 - Black Gold
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
WW3 - Black Gold

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló