Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Gorasul - The Legacy of the Dragon

Érdekes történet, jó hangulat, de sajnos gyenge grafika jellemzi a JoWooD játékát.

2002.04.05. 00:00 | szerző: Swindler. | Ismertető/teszt

Roszondas összezavarodva áll saját tornya közepén, el sem tudja képzelni, ki és miért idézte meg, valamint fogalma sincs, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy meghalt. Az emlékezete meglehetősen hiányos, arra sem emlékszik, hogy hogyan kell kijutnia tornyából, melyet direkt ajtó nélkül épített, és hemzseg az élőhalottaktól...

Gorasul - The Legacy of the Dragon

A mostanában folyó "kattintgatós szerepjáték"-hullám egy újabb darabját tartjuk kezünkben. Amint a szemünk a doboz hátuljára téved, és rátekint az aprócska screenshotokra, valószínűleg két játék fog róla eszünkbe jutni: Baldur's Gate, Diablo. Az install mérete hozzájárul eme nosztalgikus érzéshez (felpakolt 1 gigát...). A következő szembetűnő dolog, az intro azonban megszakítja ezt a sort, ugyanis ronda. Mintha egyszerűen összecsapták volna, és valahogy a hangeffektek kreátora sem állt a tehetsége csúcsán.

Ha nem fordultunk el, észrevehetjük, hogy a történet elég fantáziadúsra sikeredett, erről ejtenék most pár szót. Adva van Roszondas, a sárkány által felnevelt ifjú, aki természetfeletti képességekkel rendelkezik: ha életveszélybe kerül, a tudatalattijából feltörő ismeretlen sárkánymágia hatására ereje megnő, érzékelése kifinomul, képes lesz tüzet okádni. Félelmetes aura veszi körül, aminek hatására mindenki menekül a közeléből (Gorasul világának lakosai természetből fakadóan rettegnek a sárkányoktól, Roszondason pedig ilyenkor nagyon jól felismerhetőek a sárkány jegyei). Ezekkel a tulajdonságokkal nem okozott neki gondot élőhalottak hordáinak lemészárlása... mígnem orvul meggyilkolták. Hosszú évek teltek el, mikor is valaki Roszondas segítségére kívánt támaszkodni, és visszahívta lelkét a holtak világából.

Gorasul - The Legacy of the Dragon

Innentől kezünkbe vehetjük az irányítást, mindezt a karakteralkotástól kezdve. Kasztot választhatunk és tulajdonságokat adagolhatunk leendő hősünknek, valamint sárkánytulajdonságokat is (itt hozzátenném, hogy a sárkány félelme - dragon fear - skill értelme megkérdőjelezhető; nagyon idegesítő, amikor fél tőlünk az ellenfél, mi meg fél pályán keresztül rohanhatunk utána).

A kasztok a következők: harcos (magáért beszél), pap (ő csak ütőfegyvert képes használni, valamint támadóvarázslatokat, kiváló az élőhalottak ellen), varázsló, spell worker (védelmi varázslatokra specializálódott varázsló, druidához hasonlatos erdőlakó), kardművész (a lovag helyi megfelelője), erdőjáró (nyíl használatában jeleskedő kaszt). Ezután jön egy nagyon érdekes és fantáziadús újítás: saját személyiséggel rendelkezhető varázsfegyvert kovácsolhatunk magunknak, aki minél intelligensebb, annál gyakrabban ad nekünk hasznos tanácsokat telepatikus úton. Érdemes természetesen kasztunkhoz passzoló fegyvert választani, egy hatalmas csatabárddal rohangáló varázsló érdekesen festene. Minden fegyvernek van egy rettegett, valamint egy ősellensége. A rettegett ellenségnél érdemes a fegyvert elrakni, különben meglepő dolgokat művelhet... Az ősellenséget érzékelve jön az "Üssed, üssed botocskám", szinte eszét vesztve ráncigálja hősünket, minden uralmat elvesztünk felette.

Gorasul - The Legacy of the Dragon

Miután belecsöppentünk a játékba, észrevehetjük, hogy az irányítás meglehetősen egyszerű: bal gombbal megyünk/támadunk, jobb gombbal varázsolunk. A kezelőfelület is értelemszerűen van felépítve, talán csak az érdemel szót, hogy néha színes csillag jelenik meg Roszondas feje felett, ez annyit jelent, hogy a fegyvere (ezüst) vagy ő maga (arany) szintet lépett.

Az érdekes történet kompenzálja a csúnyácska animációkat és az özönvíz előtti Baldur's Gate szerű grafikát, de vélhetően a legtöbbünknek fel fogja kelteni az érdeklődését a felgöngyölítésre váró, rejtélyes sztori. ■

értékelés

Gorasul - The Legacy of the Dragon

Pozitívumok
  • Nagyon jó hangulat
Negatívumok
  • A mai színvonal alatti grafika
6,5
grafika 7
hangok 5
játszhatóság 7
hangulat 8
Gorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the DragonGorasul - The Legacy of the Dragon
Gorasul - The Legacy of the Dragon
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Gorasul - The Legacy of the Dragon

hozzászólások (5)

[Gareth]
[Gareth] 2002.04.05. 19:30
A cikket ki írta? Valahogyan a stílusa más az eddigiektől...

Egyébként én nem hiszem azt el, hogy ha egy játék grafikája nem korszerű és a hangjaival baj van, de e mellett a sztorija szuper és RPG akkor csak 6.5 felet kapjon. Szerintem ugyanis pont a két gyengeség az, ami bátran kimaradhat a műfajból, mert a gyökerek nem amiatt fognak leülni játszani vele.
Dino
Dino 2002.04.05. 23:52
Egy új cikkíró első cikke ez, jó a meglátásod :) A 6,5 a pontok átlagából alakul ki, összpontszámként, tehát teljesen reális a két alulpontozás miatt. A pontszám pedig a cikkíró véleményét tükrözi, neki pedig ez volt a véleménye a játékról.
Madrac
Madrac 2002.04.06. 00:27
Annyit szolnak ehez hozza hogy szerintem az osszhatas nem feltetlen a tobbi pont atlaga kellene hogy legyen. :) De mind1. Amugy nem rossz game csak kisse elakadtam benne. :) Majd megkerdem a cikk irojat mi a megoldas.
[Gareth]
[Gareth] 2002.04.06. 01:20
Igen Madrac van benne valami :) És a cikk írójának a nevét megtudhatom?
Cene
Cene 2002.11.28. 19:38
Szükségem lenne az első pályán lévő kulcsszavakra mert így nem tudok továbbjutni
ajánlott olvasnivaló