Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» The Witcher (Netflix sorozat)

22326 levél
Válasz 19.05.15. 15:06 #106
Peace
Nem bizony! Rettentő önfejű vagyok! Biztos elolvasom majd őket, mert GoT szezonnyitó közeledtével estem neki a "Tűz ​& Vér"-nek is. Úgyhogy a sorozat tuti meghozza a kedvemet. Vagy nem...
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
9798 levél
Válasz 19.05.15. 14:54 #105
davkar9
Meh, téged úgyse lehet sose meggyőzni semmiről. Sebaj, majd amikor minden topicban a Vajákot isteníted, akkor majd jót nevetünk.
Simple. Eternal. Beige.
22326 levél
Válasz 19.05.15. 14:40 #104
Peace
Azt szoktam olvasni, amire éppen rákattanok. Így van meg a kellő motiváció. A Vaják egyelőre még nem hozott lázba, de lehet majd a sorozat előtt 1-2 hónappal rákapok majd.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
9798 levél
Válasz 19.05.15. 14:29 #103
davkar9
Legyen akkor Aribeth javaslata, abból is inkább a 2. Nyilván lesz egy olyan réteg, aki csak egy újabb kardozós-kúrós sorozatot keres benne, de az ilyenek nem hiszem, hogy (aktívan) megfordulnának ebben a topicban. Bár sajnos úgy néz ki, hogy a sorozat szar lesz nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, hátha lesznek olyanok akiknek viszont ez lesz az ajtó a witcher világába és úgy a könyves spoiler már könyves spoiler, nem a sorozaté.

Mondjuk ettől függetlenül szerintem a Lotr példa megállja a helyét. Igaz annak van egy pár évtized előnye az witcher (itthoni 3) éveivel szemben, de a játékok után rá lehetett volna már kapni.

Peace: te meg ne szarakodjál már! Nem tudom mi az az 52 tétel, de garantálom, hogy jobban jársz vele, ha a Vajákot előreveszed a listán.
Simple. Eternal. Beige.
22326 levél
Válasz 19.05.15. 13:16 #102
Peace
Csak semmi lázadás a spoilerdobozok ellen, mert körülbelül 52 könyvem várakozik a Witcher sorozat előtt kiolvasásra!!!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1751 levél
Válasz 19.05.15. 13:03 #101
Aribeth
Felőlem mehet az az ASOIAF topikban bevált módszer, hogy könyvcím/rövidítés és utána a spoilerdoboz.

Az alábbi forgatókönyveket látom:
1. Olyan szar az első évad, hogy némi anyázást, élcelődést, mémek linkelését követően rövidesen itthagyja a többség a topikot.
2. Nézhető/jó lesz/a kíváncsiság miatt nézzük, és pár évadig lelkiismeretesen betartjuk a spoilerezős rendszert. Az, hogy a sorozat esetlegesen összevonja több könyv szálait, kissé nehezíti a jelölést, de megoldjuk. Lassan kiderül, hogy ezt is egy szűk kommentelő csapat követi, és idővel mindenki kiolvasott mindent, így szép lassan fellázadunk a spoilerdobozokkal szemben.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4042 levél
Válasz 19.05.15. 12:41 #100
Sucee
Azért még lehet, hogy ezt érdemes átértékelni később. Úgy emlékszem, vannak itt a fórumon is olyanok, akik vagy csak a harmadik játékot játszották/játsszák, vagy épp szemeznek vele.

Ha ők esetleg belekezdenének könyvek helyett ebbe, annyira szerintem nem örülnének, ha mi azt fejtegetnénk, hogy két könyvvel később mi van.

Amúgy meg igen, az a Wild Hunt traileres spoiler elég vicces. Itthon még ki sem jött a hetedik könyv abban az időben...
9798 levél
Válasz 19.05.15. 09:02 #99
davkar9
A Witcher azért egy tyúk-tojás-rántotta-csibefalat kategóriába esik. Ugye a könyvek nélkül nem lenne a játék, de a játékok nélkül nem ismerné a könyveket a világ. A Witcher 3 nélkül a világ nagyobb része az első két játékot se ismerné (+jelentős része szerintem nem is pótolta őket előtte vagy utána) és úgy gondolom, hogy a könyveknek is adott egy elég jelentős ismertség és sale boostot. A sorozat megint csak nem készülhetne el a W3 sikere nélkül, de amúgy az meg már a könyvek adaptációja.

W3-ból jön szerintem a legnagyobb casual nézősereg és mivel már a W3 trailere ellövi a saga legnagyobb(? egyetlen?) csavarját ezért mehet minden könyves cucc doboz nélkül. Amúgy is egy csomó mindent átírtak és átszíneztek, szerintem csak minimális átfedés lesz az alapanyaggal. Más volt ugyan a social media szint Lotr filmek idejében, de ott sem hinném, hogy volt bárkinek is oka-joga "spoilerek" miatt panaszkodni.

Szóval a tldr, a standard sorozatos "aznap még, másnap már nem" dobozolást alkalmaznám, könyvekből jöhet bármi. Ha majd valaki (aki számít, értsd nem egypostos user aki beröffent valamit, aztán többet a fórum közelébe se néz) éppen könyvet olvas, akkor majd módosítunk rajta egy kicsit, ha igényli.
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 19.05.14. 18:48 #98
Juraviel.Ihuan.Bedvin
SPOILER
A folyosóról-hallom-katona-érkezős hasonló érzés volt, csak a végének a kimenetele más kissé.


Ám óvatjával majd a részünkről, ez a sorozat-topik. Nem biztos, hogy mindenki olvasta. Te vagy a topikgazda, csak javaslom.

ON is legyünk:

Lehet, hogy december 20-án lesz a premier
9798 levél
Válasz 19.05.13. 11:35 #97
davkar9
GoT topicból.

Mostani Varys jelenetnél csak nekem jutott eszembe Dijkstra "nyugdíjazása"?
Simple. Eternal. Beige.
28186 levél
Válasz 19.04.17. 18:21 #96
LordMatteo
Nilfgaard egyébként a könyvekben és a játékokban is elég fura, a játékokban pl. kifejezetten oroszos, félig-meddig nordikus beütésük van az embereknek (lásd Emhyr, vagy Voorhis kinézetét - sápadt bőr, sötét haj, magas, szikár emberek), öltözetek is mintha nem egy túl meleg vidékre lennének jellemzőek, hiába déli ország. Zerrikánia viszont elég erős Afrika-utánhatás, csíkos lovak, fekete emberek a leírások alapján, stb. Szóval egyetértek, ha akarják, loreból megoldható, de neeeeem, az úgy nem PC...Legyen csak úgy ok nélkül ilyen mindenki.

Azért remélem, egy fekete-ázsiai törpét kerítenek valahonnan, aki természetesen nő, és önállóan fenntart egy egész várat jogos örökség alapján, amit majd Geralt segítségével kap vissza a fehér banditáktól.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
9798 levél
Válasz 19.04.17. 13:12 #95
davkar9
Középkori settingnél szerintem elvárható, hogy a statiszta/npc ilyen primitív ember legyen. Passz, lehet én is csak egy rasszista fasz vagyok. Valószínűleg az a baj, hogy DA-ben alapból egy változatos világot teremtettek, a witchert viszont csak átfestették, hogy megfeleljen a mai trendeknek. Meg lehetett volna oldani a lore felhasználásával (zerrikania és nilfgaard egybemosva vagy valami), de mivel erre nem vették a fáradságot, kétlem, hogy egyéb, mélyebb részein is figyeltek volna a részletekre és, hogy ezek illeszkedjenek is egymáshoz.
Simple. Eternal. Beige.
4042 levél
Válasz 19.04.17. 12:22 #94
Sucee
Ugyanúgy ott van a többi esetben is a "nem úgy néz ki, mint mi" is, miután már established az, hogy őket bizony utálni kell - a primitív ember eszköze mindenfajta ellentét esetében.

A Witcher sorozat világában vélhetően akkor épp úgy lesz az emberi nép, mint DA esetében is. Nyilván nem örülök én sem az ész nélküli polkorrektkedésnek, de nem igazán értem, hogy logikailag egyébként miért okozna gondot - mivel nehezebb itt elfogadni, ha normálisan felépített történelmet is kapunk az utálat okára, mint Dragon Age-ben?
9798 levél
Válasz 19.04.17. 12:09 #93
davkar9
Azért ezek eléggé más kategóriába esnek. DA elfek utálatánál ott a történelmi háttér és a - rosszul hangzik - megszokás. Valóban nincs ember vs ember rasszizmus (bár egy Viv banterre alapozva állítólag mégis van, meh), megvannak a fekete térségek, Rivain, Antiva, viszont ebből nem is volt baj, mert részei a világnak a kezdetektől, fel is használják. DA-ban az lenne a hasonló helyzet, ha hirtelen behoznának ázsiaiakat a settingbe és senkinek fel se tűnne.
ME megint más, első találkozás egy intelligens idegen életformával egy rövidke háború, teljesen érthető, ha van ott ellentét. Emberi részén viszont ott sincs bőrszín alapú konfliktus.

Witcher esetében most nincs előttem a teljes történelem, de mintha úgy rémlene, hogy ebben a konfliktusban az emberek voltak faszok. A további történelem onnantól már úgy alakul, hogy mindenki egy rasszista fasz, folyamatosan megy az adok-kapok, amiben azért elég nagy szerepe van a "nem úgy néz ki mint mi"-nek is. Szóval nem értem, hogy ha a középkori faluban a néger szomszéd beleillik a képbe, akkor a hegyesfülű szomszéd már miért nem. Ha meg nem foglalkoznak ezzel, akkor minek kell felrúgni a settinget és a loret...

szerk. #91-re írt válaszból hogyan lett külön hsz?
Simple. Eternal. Beige.
1751 levél
Válasz 19.04.17. 11:27 #92
Aribeth
Olyan irányból is lehet nézni, hogy mi lenne, ha más értelmes lények, mondjuk ufók jelennének meg a Földön. Bár mi emberek változatos módokon tudjuk egymást utálni, mégis sanszos, hogy a potenciális vetélytárs másfajúak léte azért csökkentené a más bőrszínűek iránt érzett idegenkedés szintjét, hiszen “de azok lögalább embörök, nem búrafejű, légyszemű zöld kurafik”.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4042 levél
Válasz 19.04.17. 10:33 #91
Sucee
Hát... Vegyünk akkor egy alapvetően PC brigádot: szóval pl. az elfek alsóbbrendűnek tekintése Dragon Age-ben hiteltelen? Vagy Mass Effectben az emberek egy nagy részének turianellenessége?

Őszintén nem értem, hogy neked miért veszti hitelét egy másik faj utálata.

Ha jól emlékszem, Witcherben sem abból erednek az ellentétek és háborúskodások, hogy más a fülük.
9798 levél
Válasz 19.04.17. 10:22 #90
davkar9
Nem tudom, ha nincs a fekete és egyéb bőrszín vs bőrszín rasszizmus, akkor szerintem már eléggé hiteltelen valakit csak a füle formája vagy a magassága miatt utálni.

Ez ahhoz hasonló hülyeség, mint a képregényekben, hogy a kisezer szuperhős az rendben, de a mutánsoknak valamiért a kurvaanyját.
Simple. Eternal. Beige.
4042 levél
Válasz 19.04.17. 08:58 #89
Sucee
Valóban hülyeség a píszí kedvéért mindenbe értelmetlenül beleszarni, ez tény. De az, hogy "semmi értelme" ne lenne a másfajúak elleni diszkriminációnak csak azért, mert fekete emberek is vannak, az úgy nem igazán helytálló.
9798 levél
Válasz 19.04.16. 17:15 #88
davkar9
GoT s08 nyitóepizódja alatt nem tudtam nem a witcher sorozatra gondolni, egész pontosan a hibás castingra. Dany seregének bevonulásakor az északiak reakciója teljesen természetes és hihető. Középkori paraszt így reagál a fekete/ismeretlen ember láttán. Na most ha witcherben teljes multikulti van, ahol nincs ilyen bőrszínes rácsodálkozás, boldogan él együtt fekete, fehér, miegymás, akkor a törpök, tündék, witcherek, stb utálatának nem lesz semmi értelme.
Simple. Eternal. Beige.
13211 levél
Válasz 18.11.26. 09:31 #87
McCl@ne
Meg esetleg essen át néhány mutáción is, castingnak pont jó lenne, hogy aki túléli, az talán alkalmas mindenki szerint.
Fogalmatok nincs, hogy egy filmben parókát néztek vagy az igazi haját a színésznek. Nem a Sztárban sztár sminkesei dolgoznak majd Cavillen, teljesen rendben lesz a haja.
Respect is not given. It's taken.
399 levél
Válasz 18.11.25. 16:44 #86
Trufa
A fő probléma, hogy paróka. Miért nem az igazi haja? Tök rendben lenne egy modernebb frizurával is, hátul varkocs, oldalt rövidre nyírva verzió pl., amit csak festeni kéne és a való életben sem lenne túl gáz Cavill-nek. Ha már ez a munkája meg főszereplő, ez lenne a minimum.
i5-8600 - GTX 1060 - 16Gb - Windows 10 x64
29444 levél
Válasz 18.11.25. 11:04 #85
Germinator
Ismerősömék dolgoznak a Witcherben, állítólag a promófotó óta javult a paróka minősége
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
9798 levél
Válasz 18.11.25. 08:40 #84
davkar9
Robin Hood kritikákat olvasgatva úgy érzem, hogy nagyjából hasonló "élményt" nyújt majd ez a sorozat.
Simple. Eternal. Beige.
9798 levél
Válasz 18.11.02. 07:57 #83
davkar9
Hát, nekem pl a Warcraft tetszett. De igen, összességében ezek a játék adaptációk eléggé csapnivalóak. Witcher szempontjából ennek mondjuk nincs jelentősége, mivel a sorozat a könyveket dolgozná fel, nem a játékokat. Pontosan ezért bosszantó, hogy a loret telibeszarva kúrják el a remek alapanyagot. Annyit kellett volna csinálniuk, hogy a sagat forgatókönyv formába hozzák, elvesznek/összevonnak kisebb szálakat, hozzádnak a világba illeszkedő szörnyeket, karaktereket. Ehelyett lett ez a polkorrekt szar halloween jelmezekkel.
Simple. Eternal. Beige.
1649 levél
Válasz 18.11.01. 21:12 #82
jawsika
Vágom a loret, de engem is zavar a szakáll hiánya. Lorehű, vagy sem, ez ganéjul néz ki...
An Karanir Thanagor, Mor Ok Angalor. Mor Ok Gorum Pala Ah'm Ravali Ah'm.
4042 levél
Válasz 18.11.01. 19:32 #81
Sucee
Tisztában vagyok a lore-ral. Idegesít is, hogy az embereknek a szakáll hiánya a bajuk, miközben pont az a része könyvhű.

De mivel az életben - a való életben - nem sok ősz hajú fiatallal van dolga az embernek, nehezen áll rá az agya a látványra. Na most ezt némileg elősegíthetné, ha nem egy műanyag pamacsot kéne nézegetnünk a fején, de hát ez jutott.
399 levél
Válasz 18.11.01. 19:09 #80
Trufa
Nehéz elhinni? Egy génmódosított fazonról van szó, nem azért ősz a haja, mert öreg. A füvek próbájának mellékhatása

davkar9: mondj már egy játék alapú filmet / sorozatot is, ami jó volt. Én már a Silent Hillnél kiábrándultam az egészből.
i5-8600 - GTX 1060 - 16Gb - Windows 10 x64
9798 levél
Válasz 18.11.01. 14:27 #79
davkar9
Gyors az internet: Witch Hunter Gary
Simple. Eternal. Beige.
9798 levél
Válasz 18.10.31. 17:17 #78
davkar9


Plusz úgy néz ki a karamell Yen mellé érkezik a csoki Triss. Mondjuk egyértelműen én vagyok a hülye, nem is értem miért számítottam arra, hogy bármi jó is kisülhet ebből a projectből. Sebaj, egy W3 újra majd kimossa ezt az ízt a számból.
Simple. Eternal. Beige.
4042 levél
Válasz 18.10.31. 17:10 #77
Sucee
The older and more buff brother of Legolas.

Ez a haj elképesztően fake sajnos. Mármint alapban is nehéz elhinni egy fiatalabb arc mellett az ősz hajat, de konkrétan műanyag kinézete van.
9798 levél
Válasz 18.10.19. 23:09 #76
davkar9
Pedig itt lenne is jelentősége. Mert megy ugyan a szó szerinti fekete-fehér csoportbontás, de még színen belül is óriási különbségek vannak. Fehér és fehér közé sem lehet egyenlőséget tenni, teljesen más az európai és amerikai közönség kulturálisan. A lengyel/közép+ eu meg aztán megint másik kultúrkör. Abban bízom nagyon, hogy Cavill és a Cirit játszó hogyishívják lány játéka és (a remélhetőleg) köztük lévő kémia megmenti majd a sorozatot és ezt a sok pc szarságot a háttérbe szorítják.
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 18.10.19. 15:02 #75
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egyetértek veled, de láthatod, hogy ez a rendező is tett egy, szerintem egyáltalán nem soviniszta gondolatot, sőt, említett is női rendezőit, akinek szerette a munkáját (lehet, hogy már előre érezte, hogy még így sem egyértelmű). Aztán máris magyarázkodhatott.

Nem tudom, hogy lehetne érdemben fellépni az ilyen áradat ellen, mert itt érzelmeket vetnek be, nem érveket, többnyire. Ez a diverzitás kvóta is ide sorolható. Ha egyszerűen kimondod, hogy ez egy középkori Európa-szerű setting, akkor igenis rád húzzák, hogy rasszista vagy...
9798 levél
Válasz 18.10.19. 09:39 #74
davkar9
Azt hiszem a / lesz ezeknek a híreknek a hivatalos smiley-ja.

Önreklám jöhet bármikor. Volt hírértéke is, a 2. esetről most hallok először (igen, barlangban, kő alatt). Furcsa ez a liberális kő-papír-olló. Nő üti a férfit. Meleg üti a nőt. Bőrszín-meleg talán döntetlen. Különféle kombinációk gyengítik vagy erősítik.
Érdekes téma, Helyzet Extrában talán leülhetünk egyszer hosszabban, úgyis lesz még hasonló eset.

On felé terelve. Azt nem szeretem ezekben a fekete-fehér "vitákban", hogy ha valakinek nem tetszik/ért egyet a döntéssel, akkor az egyből rasszista/szexista/miegymás-ista. Tény és való, hogy vannak idióták, akik őszintén gyűlölik a nőket és a *bőrszínt*. Ezekkel nem is lehet mit kezdeni. Na de egy kalap alá venni ezekkel azokat, akik egy középkori Európáról mintázott settingtől hű ábrázolást várnának? Elhiszem én, hogy jó színésznők, de ne mondják már nekem, hogy nem találtak volna jó színésznőt, aki hasonlít is a karakterre. Szerintem az érintettnek sem olyan jó, hogy "kiválasztottunk a szerepre, hogy meglegyen a diversity kvótánk".
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 18.10.19. 07:15 #73
Juraviel.Ihuan.Bedvin
@davkar

Egy kis OFF (csak részben az): a lentebb említett, mindenen megsértődés kultúrájához egy újabb ékes példa.

TLDR; röviden egy amerikai producer azt mondta, hogy a horror filmekhez nehezebb találni női rendezőket. Másnap természetesen a NYET felháborodott, és már jött is a bocsánatkérő és magyarázkodó nyilatkozat.

Pedig számomra egyértelmű volt az első nyilatkozatból is, hogy nem, nem szólta le a női rendezőket, egyszerűen csak annyit mondott, hogy neki nem sikerült ezen a területen előre lépnie. Semmi nem volt, amiért bocsánatot kellett volna kérnie.

Szóval, érdekes lesz nézni nem csak a The Witcher, hanem a LotR széria későbbi alakulását.

Tavaly volt egy írásom, ha lehet reklámozni egy gondolatsoromat a témában: Miután felkötötték őket
9798 levél
Válasz 18.10.13. 14:13 #72
davkar9

Szerencsére az a sorozat engem már nem érint, így nyugodtan kívülről, kukoricát majszolva tudom majd élvezni, ahogy a liberálisok megvívják az "5 átfestett karakter csatáját" a rajongókkal.

Kíváncsi vagyok mi lesz Nilfgaard új beceneve. Értelemszerűen a "Feketék" így már nem használható.
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 18.10.12. 19:10 #71
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nekem fel sem tűntek a háttérstatiszták a Hobbitban, vagy nem emlékszek rájuk. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire valósul meg az Amazonos LotR-széria kapcsán a C-Section Comic képregénye, a "Poltically Incorrect Tolkien" "semlegesítése". Nyilván erős szarkazmus, de jól ábrázolja, amiről beszélünk.
9798 levél
Válasz 18.10.12. 08:37 #70
davkar9
Mióta elhagyták a könyveket eléggé D&D fanficje lett a sorozat és érdekes módon ők se erőltetik meg magukat, hogy "színesítsék" a sorozatot és valamiért ennél a birkák se követelik. Furcsa. Bár lehet, hogy a túltolt lfhtrkswbaqkecskebaszó reprezentációval és a női karakterek ábrázolásával szereztek egy csomó jó pontot és így nincs igény kínai lannisterekre. Witcher ezt ezerszer jobban tudná csinálni, mindenféle belenyúlás nélkül. Két csokor remek női karakter van a sagaban. Sőt szinte csak azok vannak; Yen, a Páholy, Calanthe, Meve, stb. Törpök, tündék miegymással le van fedve a rasszista kommentár (múltkor Aribeth hozott fel két remek példát a W3 topicban). Ja de a néző buta, egyértelműen elnyomott csoport kell.

Ha a diversity karakter nem illeszkedik a loreba akkor boríthatja a settinget (fekete Ciri elemzése múltkor). Készítők leszarják, oké, de akkor minek adaptációt? Miért nem teljes átirat, minimális based on vagy csinálnak valami újat? Teljes átírás is lehet sikeres, oroszlános Hamlet pl elég népszerű, nekem is gyerekkori kedvencem.

Értettem én az öngyilkosságot, de nem értek egyet. Bőven van már akkora a Netflix, hogy megengedheti magának, hogy elveszít 10 liberális majmot (mert lássuk be, állandóan ezek ordítanak a leghangosabban, nem is kisebbségi közönség), aki amúgy a trilerben felbukkanó diversity karakterre adott elégedett bólintáson túl nem foglalkozik majd a sorozattal. A witcher ráadásul nem az n+1. polcról lekapott random fantasy, ami másfél évad után kap majd egy kaszát. Marketing szempontból eléggé "lengyel Gyűrűk Ura". Jön a lengyel közönség, akinél gondolom az eredeti sorozat kedves emlék, de na az elég rosszul öregedett... A könyves eu közönség, a játék után könyveket elolvasó (megszerető?) nyugati+ közönség. + a sima játékosok, akik beleszerettek a settingbe, mert más mint a hagyományos random fantasy. Ezek azért egy jelentős ellenpólust képeznek. Jó lenne persze konkrét számokkal dobálózni, főleg majd induláskor, hogy mégis mennyien fizetnek elő csak emiatt/ennek kapcsán a netflixre, akár régiókra lebontva.

Nem ismerem, többnyire a te wall of textjeidből tájékozódom a világirodalmi hírekről (ez dicséret akart lenni). Kalapemelés jár az írónőnek, de feltételezem ezeket a tényleges írói érdemei miatt kapta, nem pedig szánalomból odavetett vigaszdíjak. Alkotói oldalról teljesen pc vagyok, lehet, kell is a diversity ezen a fronton. Ne zavarják el a többé a nem fehér alkotót a kiadónál, ne kelljen a leszbikus írónőnek manlyman hangzású álnévvel kiadatnia, stb. Ez rendben is van. De karakter szinten nagyon nincs helye, legalábbis, ahogy szokták ezt csinálni: beleerőltetéssel vagy átfestéssel. Középkori euban játszódó, vagy által ihletett világban igazodni kell az "alapanyaghoz" (az említett Kingdom Come Deliverance példa). Még anno a SW topicban beszéltük, igaz az Erő kapcsán, hogy megvannak az ilyen fiktív világoknak is a maguk szabálya, ehhez tartaniuk kell magukat, hogy hihető maradjon.
Hobbitban jelentéktelen, nevesincs statiszták, de világítottak a négerek a háttérben. Kizökkentő. Evanegline Lilyt imádom (ki nem?), viszont teljesen felesleges volt a filmbe. Egy badass tündenő adná (helló Lady Galadriel!), ehelyett kaptuk azt a fura vegyes fajú románcot? Meh. Legolas fanservicet egy az egyben kiüthették volna, ha nem csak LI-nek kell.

Ez a reprezentációs, mindenen megsértődünk közönségnek kedvezni (próbáló, mert ugye ha minden doboz kipiálva, az se jó) film-, sorozatgyártás nagyon rossz irányba tart. Kettőt pislogunk és seperc alatt a taláros nyúlbélák világában találjuk magunkat. Nem jó ez az irány (ScarJo és egyéb casting, pontosabban nemcastingok), úgyhogy jó lenne már előkapni végre a hűtőből Wesleyt és Sly-t, csapjanak oda, aztán újra nyugodtan, búrák nélkül kefélni és patkányburgert enni.
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 18.10.11. 21:26 #69
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Emlékeim szerint az "A Game of Thrones" indulásánál még ezek a hangok nem voltak ilyen erősek, de azóta túl vagyunk pl. a fergusoni és hozzá hasonló eseményeken, 2010-2011 óta lassan eltelik egy évtized. Szerintem, ha Martin könyveiből most kezdenének sorozatot készíteni, már az HBO is más útvonalon haladna.

Közrejátszhat egy másik tényező is: szerintem Martin jóval keményebb kézzel állt rá kezdetben, jóval erősebb megkötésekkel, persze, mivel kifutott az idejéből, így "elkurvult" (hagyta a széria saját irányát), nagyon kíváncsi vagyok a regényekben ez a Három Királynő ennyire erőteljes hangú lesz-e, mint a sorozatban (mert szerintem részben ez is a jelenlegi folyamatok hatása). Sapkowskinál pedig simán eltudom képzelni, hogy a bankszámlára való utalás érdekelte legjobban, a többit lesz@rja, ahogy azt is lesz@rta, hogy a CDPR mit művel a világával, most meg kopogtat a siker után.

Mellesleg igen, egy keleti típusú fantasy teljesen más, de itt nem erről volt szó. Ha beválogatnak egy más népcsoportból származó színészt/színésznőt, nem feltétlen szempont mindenkinél, hogy az ilyen formában is passzoljon abba a világba (a "lore"-ba, szerintem az ofieri nép is a lentebb taglalt okokból kerülhetett bele).

A Netflix szemszögéből továbbra is fenntartom a véleményem az öngyilkosság kapcsán. Szerintem nem teljesen érted, mit akarok mondani: egy szóval sem állítottam, hogy ne lehetne meg a "diversity marhaság" nélkül a sorozat, azt viszont igen, hogy a Netflix a jelenlegi folyamatok szelében (a diversity követelményének sürgetése, elvárása) nem mer másként cselekedni.

Nem tudom, mennyire követed a spekulatív fikció területén a könyves eseményeket, de Jemisin -egyébként teljesen megérdemelten- három egymást követő évben, afroamerikai nőként, mindhárom regényével ugyanabból a sorozatból elvitte a Hugo-díjat, mely trilógia részben a kirekesztés hatásait vizsgálja egy fantasy történeten keresztül, amit a fentebb említett fergusoni események is ihlettek. Ezzel egyedülállóvá vált, mert soha senki nem vitte el egymást követő évben senki ezt a díjat. Soha. Előtte csak Card és Bujold kétszer egymást követő évben. A győzelmi beszédében pedig részben épp a változásokról beszélt, hogy olyan emberek is végre elismerést és teret kapnak, akik korábban a háttrébe voltak szorulva (aki olvasná;aki nézné). A 2010-es évek egyik nagy hatású könyvének tartják ezek a hangok Hurleytől a Geek Feminist Revolution-t, amiben szintén hasonlókat taglal.

Nem gyengén sok változás ment végbe és még fog is. Ennek tükrében, mivel ez egy fantasy sorozat, és épp a túlparton odaát ég a változások tüze a "piacon", továbbra is állítom, hogy ebben a részben ellenszélben a Netflix nem fog a mi közép-európai sirámainkra hallgatni (és hidd el, az új GoT spin-off már más szellemiségben fog születni), sem az olvasókra, játékosokra. Pont azért, mert a játékosokon kívül van egy olyan elég nagy réteg, aki bár tud semmit ezekről, de lesz@rja, hogy milyen szereplő milyen a loreban, csak a "prezentáció" számít. Meg a sorozat más formátum.

Úgyhogy a Netflix ezeknek fog megfelelni (lásd Black panther egy közepes film lett szerintem, mégis merné valaki odaát nem imádni, még arról is híreztek, hogy menne az Oscarért), ha tetszik nekünk, ha nem. Mert az USA-ban, véleményem szerint ez a jelenlegi társadalmi közeg, lásd pl. a BBC America egyik új -szerintem részben eleve erre az eredményre sarkalló- kutatását, és akkor is ez az elsődleges piaca.

El kell engedni, megnézni mi lesz belőle.
9798 levél
Válasz 18.10.11. 20:35 #68
davkar9
Ebben az a legrosszabb, hogy a "célközönség" vagy nagyon minimális vagy éppen leszarja. A rajongók, akiket meg érdekelne szerintem felesleges ilyenekkel sokkolni. Fringillát jó lenne tisztázni, mert átfesteni baromság, de egy új karakterként teljesen elfogadható és működhet is. Furcsának tartom, hogy a GoT-nál nincs sírás emiatt, pedig azért az egy eléggé "egy amerikai szerint ilyen a középkori Európa" fantasy és a történet "európai" részein csak fehérek vannak. Miért pont egy witchernél kell ez a faszság, ahol éppenséggel számítanának a tényleges európai "színek", a kulturális, mitológiai hátterek, stb. Még jó, hogy legalább csak a feketéket vonják be. Egy ázsiai szereplő még jobban kilógna. Teljesen más kategória a keleti fantasy, más a mágia, más a lore. (Viking ugyebár földhözragadtabb, de ott is furcsa volt a kínai díler. Tetszett a karakter, működött is, de külsőre nagyon nem illett oda.)

Öngyilkossággal nem értek egyet. Az amerikai piacon tényleg csak a játékokat ismerik szerintem, kevés az aki átrágta magát a könyveken is utána és valószínűleg kimutathatatlan azoknak száma, aki már a játékok előtt is akár csak hallottak volna a sagaról. Na most egy ilyen közeg mégis milyen alapon követel bármiféle reprezentációt? Ennyi erővel mi is vagy bármelyik közép-keleti eu ország is hőböröghetne, hogy hol vannak a fehérek a black pantherben (Takalla Lajos!). Remekül meglenne a sorozat a diverity marhaság nélkül is, mert a nézettség szempontjából nagyon nagy szerencséje lett/sz a netflixnek. Jövő nyáron kimegy a GoT és a kardoskúrós fantasyra éhes közönségnek kelleni fog majd valami pótlék -> Witcher, 2019 ~szeptember. Mellesleg én úgy tudom, hogy csak az írócsapat amerikai, a netflix eu csapott le rá, tehát nemzetközinek, nem kizárólag amerikainak készült.

Múltkor jót röhögtem ezen a szánalmas píszí söpredéken; a Ruby Roseos Batwoman "balhén". Yay, leszbikus, de mivel nem zsidó, akkor nem jó, nem játszhatja. Az lesz majd a vicces amikor ez az őrület teljesen elborítja halivúdot. Sci-fi műfaj szünetel, amíg nem találunk idegen életformákat.

Renfri színésznővel egyetértek. Nem jók amúgy ezek a casting, x-ről tudjuk, hogy ebben és ebben fog szerepel ennyi évig hírek. Lehet, hogy a casting során meglátták benne Yent, amit értelemszerűen egy ügynökség által ilyen eseményekre körbeküldött fotó nem tud átadni. Így csak a (sokszor negatív) találgatás megy. Bízom benne, hogy meglepetést fog okozni. Mármint kellemeset, duh.

Kisebbik rossz szintén +1. Tökéletes pilot alapanyag. Azon túl viszont lövésem sincs merre megy majd a sorozat. "Öreg" Ciri, eleve már az első évadban behozott Ciri bekavart egy kicsit. Vysogotának vagy valaki újnak mesélni elég messziről indítás. Calanthe és kapcsolódó csapat minimum egy flashback epizódot sugall. Bár azt sem tartom kizártnak, hogy Pavettát (mert az amerikai nézőnek a 15 éves kb. 8-nak felel meg, nem mintha ne lehetne rádobni erre pár évet) egy az egyben kihúzzák és Ciri lesz a lánya.
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 18.10.11. 16:32 #67
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Bár nem feltétlen értek egyet a castinggal kapcsolatban, nem árt figyelembe venni egy pár dolgot. Most szó sincs arról, hogy ezek helyessé tennék, vagy helyes-e egyáltalán e széria kapcsán is a szélesebb merítésű színészválogatás, ahogy az sem számít most, mekkora ostobaság volt egyes amerikai lapok részéről, hogy a The Witcher és a Kingdom Come: Deliverance játékokat megvádolták, hogy nincsenek benne színesebb szereplők.

Vegyük figyelembe, hogy e két széria készítői itt élnek velünk egy régióban, és csehként és lengyelként természetes megközelítés volt számukra az az európai emberkép ábrázolás, amit követtek. Bár tudtommal a Nilfgaardi Birodalom mintaképe a Német-Római Császárság/Birodalom volt, de nekem pl. tetszik Aribeth bizánci párhuzama. Ettől függetlenül mindkét készítő gárda, de kiváltképp a CDPR tudta, hogy Sapkowski az európai flórklórból, mítoszvilágból és történelemképből merített, és bár nem ismerve, de szerintem egy hétköznapi amerikainak és az amerikai társadalomnak ez az égvilágon nem mond és nem jelent semmit, mivel teljesen más felfogással, indulóképpel, más küzdelmekkel épült azzá a társadalommá, amivé. Például szerintem csak erős fenntartásokkal lehetne erősebb párhuzamokat vonni a jobbágy- és a rabszolga-felszabadítás között, azaz a társadalmi rétegek elnyomása majd megszűnése, megszüntetése kapcsán is másként vélekedik a két kultúra.

Abban a közegben, kultúrában, társadalomban, ahol és amikor minden kisebbség (a nőket is ide sorolják) előrébb tör napjainkban a médiában és a sajtóban megjelenő hangokban, sőt, követelik, hogy már-már kötelezően, kvótaszerűen szerepeljenek könyvekben, filmekben, sorozatokban (ami követelés részint jogos amúgy, függetlenül attól, hogy karaktert kell jól megírni, és olyan történetet, amibe pontosan az a szereplő kell), egyszerűen totális öngyilkosság lenne csak fehér, európai/kaukázusi szereplőket beválogatni. Ez még akkor is igaz, ha a showrunner hölgyön és nyilatkozatain látszódik, hogy önmaga felfogása okán tartozik ebbe a közegbe. Pedig vannak olyan remek sci-fik és fantasyk, amiknek pl. fekete bőrszínű a protagonistája.

Szóval, vegyük azt is figyelembe, hogy Lauren S. Hissrich maga sincs könnyű helyzetben. Egy olyan világban kezdünk élni, ahol nincs igazi véleménynyilvánítási szabadság abban az értelemben, ha mondasz valamit, ne szednének szét és ne kellene korrigálnod már vagy aznap, vagy másnap. Rengeteg példa van. Mark Hamill mond valamit, majd korrigál, á, nem így értettem (sőt, ő többször megengedte magának, hogy The Last Jedi-ről negatívabban nyilatkozzon). Tom Hardy mond valamit (a kedvenc Venom jeleneteim mind a vágó asztalon vannak), ááá, még sem, fasza film, amúgy. Abban a világban élünk, ahol egy nem transznemű színésznő -Scarlett Johansson- lemondja a transznemű szerepét, mert egy valódi transzneműnek kellene eljátszani a szerepet (és ez még akkor is igazságtalan, ha magukkal a transzneműekkel is igazságtalanul bánnak és nincs sok lehetőségük - nem épp az egy szerep eljátszásának a lényege, hogy olyanba éled bele magad, ami nem vagy, és ezt megjeleníted akár hitelesen is?)

Ezzel nem azt mondom, hogy tetszenek a döntések, bár én már rég elengedtem ezt. Ám azt ki mertem jelenteni, hogy megértem a készítőket. Egyszerűen verés cafatokra szednék őket, ha egyetlen egy nem fehér szereplőt sem válogatnának be. Egyszerűen az amerikai közegben, szerintem, ahogy írtam fentebb: totális öngyilkosság lenne. Van is erre mondás: falhoz mentek volna a pofonért.

Ez a sorozat nagy költségvetéssel semmilyen más formában nem tudna elkészülni egy amerikai streaming-szolgáltatónál. Tudom, hogy ezt itt a többség is tudja, de szerintem éppen a fentiek miatt kár időt és energiát ölni a "háborgásba", nem azt mondom, ne emeljük fel a hangunk az értelmetlen PC-ellen, de részben vegyük azt is figyelembe, aki ebbe belefogott, nem feltétlen a könyvek fajsúlyos témái, világábrázolása miatt vágta nagy fába a fejszéjét, hanem egy népszerű vált játék és könyvek rajongói mellett ott vannak még a leendő nézők és bizony ezek között ott vannak azok is, akik részben megteremtik korunk mindenen képes vagyok megsértődni és kisebbrendűségi érzéssel, frusztrációval távozni bármilyen elém kerülő helyzetből, majd ennek hangot is adni kultúráját.

___________________

A Yennefert alakító színésznőt, Anya Chalotrát, ha már mindenképp kell, Trissre castingoltam volna.

Tipikusan olyan arca van, mint a kedves szomszédlánynak, akivel nagyon-nagyon ágyba bújnál , és a könyvek, játékok is részben ezt a képet erősítik. A Tündevérben is inkább húgukként kezelik Geralton kívül a vajákok.

Renfrit alakító színésznő, Millie Brady már inkább Yennefer.

Mindezt csupán a külső kisugárzás, képek alapján állítom, nem a casting során általunk nem látott képességeik alapján.

___________________

Ha már szóba került Blaviken és Renfri.

Szerintem az első rész 'A kisebbik rossz' lesz. Az egyik legjobb novella, itt kapja meg Geralt a félreértett tettének a jelzőjét, jól megmutatkozik a jelleme, világlátása.

Másik oldalról ez a legjobb nyitósztori, ami megmutatná a nézőknek, milyen világban élnek a szereplők. Ütős lenne. Én showrunnerként így döntenék.
1751 levél
Válasz 18.10.11. 15:24 #66
Aribeth
Nézegettem a neveket. Lesz tehát az első évadban:
- a blavikeni sztori (Renfri)
- a cintrai események (Calanthe, Eist, Erszényes), gondolom, Pavetta és Duny is
- kamasz Ciri
- Fringilla, azaz elkerülünk Nilfgaardba is
- a Yen sztori
- meg Triss
- meg Tissaia és az aretuzai iskola

És elvileg lesz Vilgefortz is.

Ez így kb. öt könyv szereplői, nyolc epizódra. Kíváncsi vagyok, hogyan oldja meg a forgatókönyv ezeknek a szereplőknek és a kapcsolódó sztorinak az összedolgozását.

Meg a maradék szereplőgárdára is, mert a többi vaják, Dandelion, tündék, törpök és full rasszizmus nélkül nincs Witcher.

(És pacsi a Calanthe - Jodhi May castingért.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4042 levél
Válasz 18.10.10. 23:04 #65
Sucee
Bevallom, Anya Chalotra nevét sem hallottam még soha, és ez az egyetlen fotó, amit láttam róla... De komolyan csúnyának tartják? Wtf? Tudom, hogy ez nagyon szubjektív dolog, de wtf?
1751 levél
Válasz 18.10.10. 21:38 #64
Aribeth
És tényleg, gesztenyebarna. Na, hiába olvastam el mindent (akár többször), a játékok az én agyamat is átmosták.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1751 levél
Válasz 18.10.10. 21:36 #63
Aribeth
Kiegészítés, mert lemaradt:
Tableten még nem tudtam rendesen végignézni az összes eddigi szereplőt, szóval lehet, hogy nyitott kapukat döngetek, de egy Pedro Pascal típusú nagydumás latino fickót is el tudnék képzelni Dandelionként.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
9798 levél
Válasz 18.10.10. 21:35 #62
davkar9
Loreba teljesen illeszkedik a huszoneleje külső, színésznői képességek szempontjából van ott a bazinagy kérdőjel, nem tudom sikerül-e majd egy idősebb és jóval idősebb karaktert alakítania. A játékokban mindenki csodaszép, Geralt is elég jóképű (nohomo) lett a könyvekhez képest. Nem is a szeme színével van bajom, mert hát lencsékkel vagy cgivel két pillanat alatt meg van oldva, hanem a tekintettel. Játék Yen nálam ezért volt telitalálat, mert tökéletesen átadta az undok picsa és az érzelmesebb Yen kettőségét. A másik két színésznőnél látom ezt, nála nem.

(Trissnél a vörös gondolom gesztenyebarna akart lenni.)

De, hogy ne csak ~kesergés legyen: Tissaia nagyon bejön!

szerk: Toussant úgy elfogadható, de akkor majd figyeljenek arra. Ettől függetlenül Fringillát részben azért húzta meg, mert valamennyire hasonlított Yenre. Ebben a felállásban, ha nagyon hunyorítok se jön össze.
Simple. Eternal. Beige.
1751 levél
Válasz 18.10.10. 21:28 #61
Aribeth
Szerintem Toussaintnál és eleve Nilfgaard központi részeinél simán elképzelhető, hogy színes forgatagok. Nilfgaard egy rakás népet leigázott, beolvasztott, a kereskedelemmel magához láncolt, a másfajúak is nyugodtabban élnek benne, meg eleve délebbre van. Így ha már a saját világunk hasonlataival élünk, melyek szerint az északi királyságok meg Skellige amolyan Lengyelország, Skandinávia és a német államok, akkor a déli birodalom meg lehet az ókori Róma, Bizánc és a mórok lakta Andalúzia némi francia beütéssel, mindezt egy reneszánsz-barokk korszakba helyezve.

Meg eleve, ez a Netflix. Lehetett tudni, hogy lesznek PoC színészek, teljesen érthető az üzleti döntés, és az eddigi tablófotók alapján próbálták a kecskének meg a káposztának is kedvezni.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1751 levél
Válasz 18.10.10. 21:11 #60
Aribeth
Fringilla bőrszíne nálam leszarom kategóriás, meg felőlem a főszereplők közül Yennefer is jöhetett volna a Black Panther szereplőgárdájából, amíg jó a színésznő, és jól működik a kémia Supermannel, egyedül Cirinél kaptam enyhe tikkelést, amikor a készítők jöttek azzal a dumával, hogy “de a könyvekben nincs meghatározva a bőrszíne”. Már hogy a viharba ne lett volna, ahogy Hermione Granger is határozottan nem fekete a Harry Potter regényekben. (Tableten még nem tudtam

Egyébként egy ázsiai-latin-fekete-indián-fehér-és egyéb kevert vérű Cirivel is jól ellettem volna, de ezt a castingos körítést nagyon nem kedveltem, továbbá a könyvek alapján az én képzeletemben is egy kis sápatag, sovány, szürke hajú, zöld szemű, “csúnyácska, de ha megéri a felnőttkort, helyes lesz” jellegű kamasz a lány. (Jó, a TW3 óta meg bekavar a Tricia Helferre hajazó gyönyörű Ciri modell képe is.)

Egyelőre tetszenek a lányok, Yennefer különösen, remélem, hogy alkalmas is lesz a szerepre. Valóban fiatalka, de talán át tudja majd adni a Yenben rejtőző kilencven éves banyát.

Update:
Jézusom, olvasom ezt a rengeteg nyávogást az egyéb oldalakon... Én Geralt, az albinó, Ciri, a minialbinó, valamint a vörös hajú Triss kivételével senkinél sem tartom lényegesnek, hogy echte kaukázusi legyen, náluk is csak azért, mert a leírások alapján logikusan adja magát, hogy olyanok, mint egy zacskó liszt. Meg nyilván Ciri felmenőit is eszerint kell összeválogatni. A felesleges PC harciaskodást (“aki szerint Ciri inkább fehér, az rászista”) nagyon untam a Ciri castingnál, de épp annyira szánalmasnak tartom a “cigó, ronda Yennefer” jellegű dumákat.

Mindamellett, hogy szerintem a színésznő nagyon csinos, meg kell jegyezni, hogy Yen csak a játékban csodaszép. Egyébként inkább csak csinos, elegáns, jól bánik a sminkkel, és erőteljes kiállása van, ami miatt mindenki összecsinálja magát a jelenlétében. Sapkowskit idézve:
“Yennefer pedig, bár a maga módján vonzó volt, semmiképp nem tartozott a szépségek közé.”
“A vaják odalépett a nőhöz, és csendben figyelte. Látta a bal vállát, amely épp csak egy kicsit feljebb volt. a jobbnál. Orrát, amely egy cseppet túl hosszú volt. Száját, amely kissé túl keskeny. Állát, amely a kelleténél jobban hátrahúzódott. Szemöldökét, amely túlságosan szabálytalan volt. És a szemét... Túl sok részletet vett észre. Teljesen feleslegesen.“

A lila szemek valóban kérdésesek, e szempontból tényleg szerencsésebb lett volna egy eleve világosabb íriszű színésznő, de részemről nem ezen múlik a siker, hanem azon, hogy normális forgatókönyveket kapjanak a színészek, és tudjanak játszani.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4042 levél
Válasz 18.10.10. 21:02 #59
Sucee
9798 levél
Válasz 18.10.10. 21:01 #58
davkar9
De, eléggé. És ~sötét is. Mondjuk a múltkori Ciri szarság után már felkészültem rá, hogy Yent úgysem fogják eltalálni. Oké, ezek castingra kiküldött tablófotók, a smink és kosztüm csapat még összehozhat egy apróbb csodát. Van viszont egy nagyobb baj, amivel ők sem tudnak majd mit kezdeni: a szemek. Egyszerűen nincs Yen-es tekintete. Eva Green ezért lett volna tökéletes. Bakker, még a Sabrina és a Renfri színésznő is jobb választás lett volna ilyen szempontból. Na mindegy, háromból kettő azért jó arány. Arra kíváncsi lennék, hogy csak egy Cirit kapunk vagy lesz még egy fiatalabb is a flashbackekhez(?). Mert egy brokiloni vagy folyóntúli jelenetet kihagyni nagy hiba lenne.

Fekete Fringilla jobban fel kellene húzzon, de inkább csak szomorú vagyok. Ez értelemszerűen azzal jár, hogy Anarietta is fekete, Toussant afrikai meseország lesz. Vagy éppen hoppá, elfelejtkeztünk a lore-ról felkiáltással csapnak majd a homlokukra pár év múlva mire odajutunk. Akkor meg minek. Ráadásul pont egy ilyen majomarcú négert sikerült választani.

(Érdekesség, hogy van olyan forrás ahol a Sabrinás színésznővel együtt névtelen aretúzai növendékként jelölik őket, comingsoon és jópár másik viszont így nevesítve. Új karakterként semmi probléma nem lenne ezzel a szereposztással.)
Simple. Eternal. Beige.
4277 levél
Válasz 18.10.10. 20:27 #57
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Anya Chalotra nem fiatal kicsit a szerephez?

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.