Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» The Witcher (Netflix sorozat)

4234 levél
Válasz 20.01.24. 09:19 #291
Sucee
Hivatalosan is kijött végre a soundtrack.
10451 levél
Válasz 20.01.12. 22:50 #290
MattMatthew
Végére értem a sorozatnak (meg a Megvetés idejének). Alapvetően messze jobb volt mint számítottam, a Pénz kérdése novella megfilmesítése nekem különösen tetszett. Calanthét alakító színésznő zseniális volt.

Két dolog nem tetszett. Az egyik az, hogy a kis költségvetésnek és nagyravágyásnak az volt a következménye, hogy vagy egy tucat ember verekedett az erdőben, vagy olcsó CGIért a messze távolban vonultak az elmaszatolt hadseregek. Ez mondjuk visszatérő elem szokott lenni ha spórolni akarnak, hogy nincs köztes kameraállás. Amiért itt külön rossz volt az az, hogy a könyvben ilyesmi nincs, vagy alig van. Soddeni események csak elmesélésre kerülnek, és pont ezt lehetett volna kihasználni, hogy nem tűnjön olcsónak és még karaktert is lehet építeni ha beszélgetésekben derülnek ki a dolgok.

Másik negatívum az Yennefer. Illetve az, hogy sok volt belőle. Nyilván a mai világban öngyilkosság lenne ha a sorozat első évada egy mogorva férfiről és egy őt istenítő kislányról szólna és nem lenne egy erős nő. Ez főleg Soddennél volt zavaró, egyáltalán nem hiányzott onnan az az egész szál, sem az, hogy Yennefer egyedül szétcsapja az egész sereget prométeummal. Kár, hogy a karakter "csúcspontja" az annyiból állt, hogy tömegmészárlást rendezett. Cserébe nem jutott idő arra a 3 mondattal hosszabb párbeszédre Geralt és Ciri közt amit JIB lentebb linkelt.


u.i: Ja igen, még egy: amikor az ember azt hitte, hogy már mindent látott ami a mai PC inkluzív kultúra hozománya akkor basszus megjelenik egy néger elf.
“This is not going to go the way you think.”
32681 levél
Válasz 20.01.09. 10:45 #289
szbszig
Egyébként összességében nekem bejött a sorozat. Mondom ezt úgy, hogy se a könyveket nem olvastam, se a játékokkal nem játszottam korábban, így számomra lényegében minden új volt, amit láttam. Egy kicsit féltem az elején, hogy majd követhetetlen lesz, mert többen is riogatta(to)k az időbeli ugrálással, de igazából azzal sem volt probléma szerintem. Nagyon hamar nyilvánvalóvá válik már maga a tény is, hogy a történetszálak nem párhuzamosan zajlanak, illetve az is, hogy egyik a másikhoz képest időben hol helyezkedik el nagyjából.

Néhol éreztem azért, hogy a tempó más lehetne kicsit. Voltak unalmasabb részek, úgymond side-questek, amikre az évad hosszát tekintve szerintem felesleges volt annyi időt szánni; máshol viszont örültem volna, ha kicsit jobban kifejtenek dolgokat, főleg a lore-ral kapcsolatos alapvető fogalmakat, vagy mondjuk Yennefer karakterfejlődése, döntései is néha kicsit lógtak a levegőben, úgy éreztem. Meg mondjuk a vége is kicsit fura lett, mivel sem az nem derül ki, hogy ki nyerte végül a csatát, sem az, hogy Yennefer túléli-e, vagy sem...

Nyilván nem egy Trónok harca semmilyen szempontból, hiszen jóval kevesebb helyszínnel, jóval kevesebb történetszállal dolgozik, mint abból bármelyik tetszőleges könyv vagy évad. Valamint, bár a megvalósítás szerintem pofás lett, azért sem a CGI, sem a csatajelenetek nem hasonlíthatók az ottanihoz, főleg a későbbi évadokhoz. A CGI-re visszatérve, nekem igazából csak a humanoid lények ábrázolásával (Torque, Duny) volt problémám, a "sima" szörnyetegek nekem tetszettek. Mint ahogy az akciójelenetek úgy általában is. Pont elég látványosak és véresek voltak szerintem, de az erőszak nem vált öncélúvá.

Úgyhogy én várom a második évadot, kíváncsi vagyok a folytatásra nagyon. Addig lehet, még a játékokba is belenézek majd. Bár azt még nem tudom, mikor és hogyan szorítok erre időt.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32681 levél
Válasz 20.01.09. 09:51 #288
szbszig
Nem olvastam végig a topikot, de mivel friss gyűjtésnek tűnik, ezért aligha szerepelt ezzel kapcsolatos összefoglaló cikk itt korábban:

Magyar helyszínek a Vaják első évadában
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
23127 levél
Válasz 20.01.03. 11:31 #287
Peace
Ugye, hogy nem zavaró???? Szerintem sem!!!!!!!!!!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
10068 levél
Válasz 20.01.03. 10:35 #286
davkar9
Akkor lehet rosszul jönnek át ezek, bocs. Szeretetből kritizálom ennyit. A 7 könyv (Viharidőt tényleg kihúzhatjuk, sorozat szó szerinte rövidre vágta) egyben és folyamatosan fut a fejemben minden karakternél, jelenetnél csak hát néhány helyen szúrja a szemem, hogy akkor most x átírás, hogyan fogja befolyásolni y-t, vagy ennek tükrében, hogyan fognak eljutni z-be. Biztos rossz ez a hozzáállás, de szerintem megállja a helyét ez a folyamatos ~összehasonlítás, ha már egyszer úgy lett felépítve a sorozat, hogy a könyvek egy ajánlott tv guideként lebegnek a háttérben és magát az első két kötet felépítését is teljesen átvették.

Valószínűleg inkább a netflixnél a hiba, kevés volt a két könyvre a 8 epizód (közben a marvel cuccoknak tolták a 13 részt pedig mindig a 8-10 körül fulladtak ki). 10 biztosan elég lett volna, de lehet már csak +1 epizód is sokat dobott volna rajta. Ha van helyük és idejük, akkor nem kell volna ennyire rohanni, nem a nem megfejelő helyekre és szereplőkre tenni a hangsúlyt. Amik például nagyon tetszettek azok a jelenetek, amikor csak két karakter beszélget. Több ilyen kellett volna karakter és világépítésre. Calanthés lakomás az egyik kedvenc, sajnálom, hogy ebből nem volt több (+ az említett későbbi összefutás). Geralt ~backstorynak is szoríthattak volna ide helyet. Nagyon remélem, hogy nem fognak külön epizódokat szentelni Yen mintára laboros kínpadon visító-vergődő kisfiúknak a 2. évadban...

Geralt-Yen pancsolós beszélgetést szintén nagyon élveztem és szerintem, ha egy kicsivel több időt töltünk itt és találtak volna egy tapasztaltabb színésznőt, akkor az a Yen az alakításával kiválthatta volna a 2-3. epizódot. Pl a csukló egy ötletes adalék, az tetszett. Alapból csak önmagának emlékeztető, egy ilyen intim helyzetben egy szemfüles figura viszont kiszúrhatja. Ha valaki ráér újranézhetné előbb ezt majd utána a 2-3-at, érthető e úgy is?

Nézők és az olvasók is ugyanannyi információ (jó, itthoni könyv induláskor már volt két játéknyi ~előismeret a világról, sorozatnál meg 3 játék+ teljes saga) birtokában vágnak neki a kalandnak. Hiába, hogy más médium, sorozat ugyanúgy ráért volna, ha már egyszer ugyanazt a formátumot alkalmazta a bevezetéshez. Sapkowski szerintem jól bánt a fordított recepttel - tell, don’t show - és a nézők is jóllakhattak volna most még csak morzsákkal, ha később úgyis megtudják, hogy korábban mit ettek (Yenes példa). Ciri is kapott volna szépen két saját epizódot, nem kell egész évadon át egy fölösleges utazásra elcipelni. Későbbi jelentőségéből nem vesztett volna semmit. Igazából tényleg csak a vége miatt haragszom, csak ezt az egy dolgot kellett volna megcsinálniuk tökéletesre az egész sorozatban, de hát a részletek alakulása miatt erre nem volt lehetőség.

Mindegy, bízom a 2. évadban, remélem Gézát jobban megszeretem majd a közös jeleneteknél.

(Angolozás miatt meg ne aggódj, csak viccesen "visszaszúrtam". Kb annyira "zavaró", mint Peace felkiáltójel használata.)
Simple. Eternal. Beige.
4234 levél
Válasz 20.01.01. 15:30 #284
Sucee
Könyvadaptáció, nem játék. Sok homályos rész lesz így, ahogy igazából maga a Wild Hunt sem 100%-ban érthető egyből annak, aki nem olvasta mindazt, amire épül és amit lezár.

A Jelek, főzethasználat és szörnyek leölése bár nyilván jelen van a könyvekben, emlékeim szerint kb. ilyen mennyiségben ott is. Sokkal inkább a játékmenet érdekében felnagyított és rendszeresített dolgok ezek, mint a történetek központi részei - de utóbbiakban javítson ki, akinek frissebbek az emlékei.@davkar: Nem a stílusra terveztem beszólni, engem csak az zavart, hogy már tényleg feleslegesen túltolt ekézésnek érződött a sorozat irányába. Tudjuk, hogy nem tökéletesek a karakteradaptációk, és hogy téged ez fokozottan zavar is (egyébként Yennefer második nézésre nekem már jobban helyrement), de nem kell minden egyes kommentben ennek hangot adni.

Azt meg tudom, hogy baromi idegesítő a nyelvek közötti ugrálásom, sajnos szóban és írásban is hajlamos vagyok rá, munkahelyi ártalom.
434 levél
Válasz 20.01.01. 12:41 #283
Trufa
A végére értem én is az első évadnak. Végül is, nem volt rossz, szerencsére sokáig nem húzták a dolgokat, de az idősíkok variálása engem zavart még így is, hogy 550+ órám van a játékokban.

Számos dolog nem volt megmagyarázva (varázslónők nem öregedése, mi a bánat az a Fehér Láng), de talán, majd később.

Ami viszont nagyon zavart, hogy alig láthattuk Geralt képességeit. Vagy csak a játékokat turbózták fel az 5 féle jellel? Főzeteket sem igazán használt, miközben tudta, hogy mire vadászik. Ha használt is, csak úgy nézett ki tőle, mintha kapott volna két monoklit. Azt is csak remélni tudom, hogy a további évadokban lesz azért szörnyvadászat is, ha már ez a címszereplő.
i5-8600 - GTX 1060 - 16Gb - Windows 10 x64
10068 levél
Válasz 20.01.01. 09:22 #282
davkar9
Azért remélem maradt még abból a régi tűzből. Így "kívülről" a színészek és a rendező alapján érdekel, de kíváncsi leszek majd a hozzáértők véleményére is.
Simple. Eternal. Beige.
4377 levél
Válasz 19.12.31. 20:51 #281
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Az én érzékenységem nem sérti, átlibbenek rajta, viszont egyrészt, mivel egy közösség vagyunk, lehet kompromisszumot kötni, másrészt tartom magam a lentiekhez.

Most nézegettem a Dűne kapcsán valamit, visszanéztem a tíz-tizenöt éve írt hozzászólásaimat, mint "ortodox Herbertariánus" (ezt egy angol YouTuber oldaláról egy hozzászólásból kölcsönöztem, találó jelző ) rohadt idegesítő voltam fanboyként. Most simán lefárasztottam magamat...magammal, durva.
10068 levél
Válasz 19.12.31. 19:38 #280
davkar9
Jaaa, akkor az "ez a csaj" az Géza volt. A 'csaj' nálam fiatal, ezért olvastam egyben. Furcsa is volt, hogy a karakter nem jött be, Freya alakítása viszont igen. (Ha már Mads, szerintem öreg lenne a szerepre és egyéb nemrég megjelent projectjei miatt hiányzott volna, ha nem dúdol altatódalokat)

JIB: rendben. Eskü nem ilyen "emlékeztető" szándékkal kerülnek oda ezek a jelzők. Mivel a könyvek is előkerülnek ezért x és x közötti különbségeknél továbbra is elő fog fordulni. Majd teszek ki egy figyelmeztetést az erre érzékenyeknek.

GoT sosem érdekelt ilyen szinten, könyvek elolvasása után se nagyon lettek elvárásaim, egy idő után, mint jól tudjuk, már nem is volt mihez viszonyítani. Witcher esetében más, szeretem ezt a világot. Kritikusabban/szenvedélyesebben/idegesítően/szánalmasan/tetszés szerinti jelző módon foglalkozom vele előtte-alatta-utána. (nem)Sajnálom.

Matt: >
Simple. Eternal. Beige.
10451 levél
Válasz 19.12.31. 19:19 #279
MattMatthew
– Yen – nyújtotta ki felé a kezét.
– Ne szólíts így! – sziszegte dühösen, miközben félreszökkent, és kék és vörös szikrák szikráztak fel a férfi felé nyújtott ujjaiból.

– Hmm... nemYen.

davkar9 elérte volna A lehetőségek határát? Kár, engem szórakoztatott a dolog.
“This is not going to go the way you think.”
1802 levél
Válasz 19.12.31. 17:42 #278
jawsika
"Ciri egy beketaminozott gyökér". Fenntartom, most sem bírom.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4377 levél
Válasz 19.12.31. 17:38 #277
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Szerintem a többiek arra próbálnak rávilágítani, hogy bőven elég, ha kifejted az adott szereplő kapcsán, hogy miért nem tetszett az adott alakítás, átírás. Ezt megértjük és elfogadjuk, és tudni is fogjuk, hogy te ezt ÍGY gondolod, mert emlékszünk rá. Ám szerintem kontraproduktív, hogy minden alkalommal odabiggyeszted a "nem"/"sorozatos" "jelzőket", ezek nélkül is tudjuk, mi a véleményed erről.

A "Game of Thrones" kapcsán is lett volna lehetőség és alkalom bőven odatolni a szereplők nevei elé, hogy melyik nem felel meg az "elvárásainknak", és ez még úgyis igaz, hogy szerintem, ha most kezdődne el, nagyon másféle casting menne végbe.
10068 levél
Válasz 19.12.31. 17:25 #276
davkar9
Alkotói szabadság egy vicces téma egy adaptációnál, főleg, ha helyenként szinte 1:1 átiratok vannak. Felmerülhetne a kérdés, hogy végső soron kinek is készül egy sorozat, ki "érdemel" többet, hogy ha a megértéséhez(=>élvezetéhez?) erősen ajánlott az alapanyag ismerete is. Néztem, volt ami tetszett, volt ami nem. Következőt is nézni fogom, annak ellenére, hogy nem értek egyet a sorozat egyes döntéseivel.

Múltkor még nem bírtad ezt a Cirit, mi változott?
Simple. Eternal. Beige.
1802 levél
Válasz 19.12.31. 17:07 #275
jawsika
Nézd... itt én úgy vagyok, hogy ez egy sorozat. Én tökre megértem, hogy a te könyvolvasói elvárásaidnak nem felel meg a színész, de... hát igazából ez nem is feltételenül volt cél. Alkotói szabadság van, ezt el kell fogadni, most képzeld el, ha valaki 8 filmen át tolta volna a nemHermione-t, mert Emma Watsonnak nem elég csálék a fogai.

Ez hülyeség... Nem tetszik, ne nézd. Az, hogy serinted félreértelmezett... hát... szerintem meg legjobb karakter. Geralt oké, el tudom fogadni, bár Henry Cavill továbbra sem a szívem csücske, Ciri egy beketaminozott gyökér, ez a csaj viszont lejátszik mindenkit, gyönyörű, hihető az alakítása és k*rva autentikus az egész szerepben. na. én meg így látom, de nem íom én se le minden egyes hszben, hogy mads mikkelsen jobb lett volna.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. Oké, felfogtuk.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
10068 levél
Válasz 19.12.31. 16:56 #274
davkar9
Szerintem rövidebb, mint a "félreértelmezett és/vagy átírt karakter, aki csak nyomokban vagy annyira se hasonlít az eredeti szereplőre", de oké, majd kitalálok valami egyszerűbbet. NemYen esetében a Jennifer vagy a Géza lenne a szimpatikusabb?

(De ha már így szóba kerültek az idegesítő szokások; nem akarnád végre eldönteni, hogy angolul vagy magyarul írod a hszeidet?)
Simple. Eternal. Beige.
154 levél
Válasz 19.12.31. 16:20 #273
frankie93
Nagy plusz, azt hittem csak engem idegesít borzasztóan.
' forever blue !
1802 levél
Válasz 19.12.31. 14:19 #272
jawsika
+1000
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
4234 levél
Válasz 19.12.31. 13:50 #271
Sucee
For the love of anything you consider holy, hagyd már el a "nem" szavakat a nevek elől
10068 levél
Válasz 19.12.31. 11:50 #270
davkar9
Remek írás, szépen összefoglalt mindent.

A showrunner "indoklása" a brokiloni részről. Ha mondjuk nem erőlteti nemYent ezzel az egész "yasqueen" hozzáállással, akkor bőven lett volna hely és idő erre az eléggé kulcsfontosságú jelenetre. De a sorozatba bekerült 'Ciri szart se csinál brooklynban' helyére is befért volna. Konkrét perceket nem tudok, de a x (3?) epizódon átívelő céltalan baszakodásból összejött volna egy 20-30 perces Geralt&Ciri alapozókaland. Volt a feedben egy jó komment: hogy ha ez nem fért bele, akkor találkozhattak volna Cintrában a leskelődős jelenetnél.

A kurvajó (mert azok tényleg azok, egyenesen a könyvből léptek elő) részek elég ügyesen elfedték ezeket a gyengébb, szarabb részeket. Alapvető részeit (ez az említett, Yen félrevitt karaktere, egyéb apróságok) értelmezték félre a saganak, így azért egy kicsit aggódok a sorozat jövőjét illetően. Folytatásban nagyon oda kell tenniük magukat és pl Cavill és Freya közösen (múltkor említettem, hogy interjúk alapján nem lesz baj a kémiájukkal) el fogják cipelni a hátukon a folytatást, de minden más elég kérdőjeles. Megint csak apróság

Tündevér
SPOILER
Nemrég gondoltam bele, hogy sorozatTrissnek igazából nincs kapcsolata Geralttal. Nincs nyálcsorgatós, kíváncsiskodós, Yenre irigykedés (eleve az a mindent, még önmagukat is elsöprő szerelem se alakult ki a sorozatban), de még csak az az alap barátság se, ami alapján valaki segítséget kérne a lánya neveléséhez. Valószínűleg nemYen megy majd így Kaer Morhenbe, összevonva a Ciri&Yen bonding részeket is a későbbiekből.

Aztán ott van az elkúrt vallási fanatikus nilfggard, a varázslók helyzete, stb, stb.


Matt: Első könyvből 5 sztori, másodikból másfél, a többi itt-ott működő átírás és a 6-7. könyvben és korábbról elejtett kb. 2 oldalnyi háttéranyagból összegyúrt másfél epizód. Továbbra is úgy gondolom, hogy érdemes lenne legalább a Megvetés ideje végéig várni a sorozattal.
Simple. Eternal. Beige.
4377 levél
Válasz 19.12.31. 10:50 #269
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A sorozat a második novelláskötet, "A végzet kardja" című novellájának az utolsó jelentével végződik, meglehetősen bénán átírva, pedig pont ez a két novelláskötet érzelmi csúcspontja. A Tündevérből nincs benne.

________________

A Geekz véleménye olvasói/játékos szemszögből

A magam részéről többségében egyetértek vele, főleg a Ciri és Geralt kapcsolata feelépítésének hiányát illetően.
10451 levél
Válasz 19.12.31. 10:21 #268
MattMatthew
Sorozat milyen sorrendben spoilerezi a könyveket? Tündevér 2/3-ánál járok, sorozatban az melyik rész környéke?
Vagy nem sorban haladnak és random sorrendben kerülnek elő dolgok?
“This is not going to go the way you think.”
10068 levél
Válasz 19.12.26. 23:23 #267
davkar9
Megvetéstől fölfele

SPOILER
Szóval jól vettem észre, hogy teljes lazasággal nyomtak be 3-4. évados spoilereket? Először jött nemFringilla* a *vízfelszín*en (itt pocsolya?) tükröződő csillagos ég dumával, ami elég egyértelműen belövi kivel is van. Utána következett a kabaré harc nemVilgefortz (továbbiakban Sayid) és Cahir között, ami valószínűleg megrendezett, amit nem értek, mert rajtunk kívül senki se látta (nemYen rádiója számít?). De oké, "vesztett", feltápászkodik és beveri egy random mágus fejét A doronggal? Megvetésben pont azért lett mindenki a földhöz baszva, olvasó, Geralt is, mert a varázslók nem igazán arról híresek, hogy képzett harcművészek lennének. Erre 2-3 ütéssel végez a saga legjobb harcosával. Ha ideérünk és Sayid elkezd táncolni, abban így már semmi meglepő nem lesz.

*nemFringilla több szempontból is elég mellé. Az egyértelműn túl karakterszinten is. Túl gonosz. Hogy lesz így szüret? Maga nilfgaard is le lett butítva, fekete szín=rosszak. Ez a vallási fanatikusok baromság nem igazán tetszett. Úgy érzem ezzel már most kidobták a későbbi politikai szarkavarásos plotot, Emhyr elleni kisebb-nagyobb áskálódós szálakat. Mondjuk lehet csak arról van szó, hogy az amerikai tv-ben kényelmetlen téma a "támadjunk meg egy idegen országot a nyersanyagai miatt mert tömegpusztító fegyverük van."
Simple. Eternal. Beige.
4234 levél
Válasz 19.12.26. 15:42 #266
Sucee
Most vajon tényleg elkövetik a hibát, hogy nem adják ki sehol a soundtracket?

Ilyen-olyan minőségben a main theme és a Toss a Coin megtalálható (plusz a credits zenék), de van pár, amit szívesen meghallgatnék egészben, pl. Renfri erdős jelenetei alatt, vagy Cintra elestekor felhangzó zenék.

Eddig sem spotifyon, sem youtube-on nem jártam sikerrel.
10068 levél
Válasz 19.12.24. 19:12 #265
davkar9
Azt inkább a #189-esen teszteld!
Simple. Eternal. Beige.
19515 levél
Válasz 19.12.24. 01:22 #264
sipec
na, kiderul, megerte e megtanulni lengyelul
808 levél
Válasz 19.12.23. 21:39 #263
Ricsi1976
Eddig 3 részt letoltam. Szerelem <3
1802 levél
Válasz 19.12.23. 14:20 #262
jawsika
Te miről beszélsz? Ciri talán jobb karakter, mint Geralt. Csak imádni lehet.

De komolyan.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
434 levél
Válasz 19.12.23. 10:44 #261
Trufa
Mennyit gondolkodhatott rajta, SPOILER
hogy egy lovaskocsiban közölje Yen, hogy 30 éve unja magát a király varázslónőjeként Meg ugye azt sem közölték, hogy a varázslók nem öregszenek.


Az 5. résznél tartok. Így, hogy csak a játékokkal játszottam, tök jó elősztori az első játékhoz. SPOILER
Van hova tenni a kívánságot a dzsinnel, amit a 3. részben fel lehet oldani
. Meg még jó pár apróság.

jawsika: Ciri a játékban is egy hülye picsa volt, utáltam, itt sem okozott csalódást SPOILER
Mondjuk azt az erdei szólongatós baromságot a beszélő fával kihagyhatták volna belőle, de gondolom a könyvben volt.
i5-8600 - GTX 1060 - 16Gb - Windows 10 x64
10068 levél
Válasz 19.12.22. 09:30 #259
davkar9
Ezért írtam többször is, hogy ez westworld. Ott legalább volt valami payoff, itt csak elfelejtettek szólni, hogy a könyvek is így épülnek föl, azért ilyen. Csak míg ott szépen el vannak választva az idősíkok a fejezetekkel itt beöntik ömlesztve egy figyelemelterelős főszállal. Második évadtól már remélhetőleg egy hagyományosabb, követhetőbb modellt fognak alkalmazni (hacsak nem hozzák már előre azt). Könyveknek érdemes lenne nekiülni, sorozatban is több minden a helyére kerülne, játékok is más élményt adnának.

Yen egy dögös 90-es, volt ideje sok mindenre. Sorozat azt az apró részletet is elfelejtette említeni, hogy ezek a banyák öregszenek, csak épp mindig ilyen szép fiatalok maradnak. Ami még támpontot adhat az epizódok előtt-után az Geralt kardja. Az a részlet tetszett, de én is csak úgy az 5. epizód környékén szúrtam ki.
Simple. Eternal. Beige.
1802 levél
Válasz 19.12.22. 09:15 #258
jawsika
De amugy az egyetlen egyértelműen negatív pont Ciri. Hiányzik belőle a játékban megismert vagányság, csibészség, valójában magaba személyiség. Ez a csaj egy sodrodó uszadékfa. Muszáj hinni a végzetben, mert ha nem lenne, ez a lány 10 percig nem húzná. A kiszökök játszani az utcagyerekekkel is annyira hiteltelen meg karakteridegen volt, higy majdnem leugrott a vászonról. De kedvencem az, amikor kaja gyanánt egy cső kukoricát lop el. Mondom oké, nálad én is tovább húznám még úgy is hogy esetleg nem a királyi palástomban mászkálnék 0-24-ben.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
23127 levél
Válasz 19.12.22. 09:06 #257
Peace
Aztarohadt!!!! Ez az első pár perc totális libabőr volt!!! Állt a szőr a karomon és a hideg futkosott a hátamon!
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1788 levél
Válasz 19.12.22. 08:52 #256
Aribeth
Naná, hogy megértem. Némiképp kockázatos volt a készítők részéről, hogy ennyire lazán vették a timeline-t, mert van az a típusú sorozatbuzi, aki élvezi, ha beüt a mindfuck, és utólag kell kibogoznia a szálakat, meg van az, aki közli, hogy elmentek ti a picsába, inkább nézek valami érthetőbbet. (És itt most a full witcher szüzekre gondolok, mert aki a játék vagy mondjuk a legelső kötet után kezd bele, abban legalább van annyi érdeklődés, hogy végigüli és kérdez.)
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1802 levél
Válasz 19.12.22. 08:39 #255
jawsika
Köszönöm, hálás vagyok. De ugye megérted, hogy nem-olvasóként Renfri kiszólása egyáltalán nem tűnt fel, hiszen egy nevet pukkantott el, amihez nem kötöttem semmit. Megkockáztatom el sem hangzott az adott név korábban, hiszen az illetőt a címe és a "beceneve" alapján emlegették. Értesz úgyis.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1788 levél
Válasz 19.12.22. 08:13 #254
Aribeth
Wind’s howling. Damn, you’re ugly. How do you like that silver?
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
23127 levél
Válasz 19.12.22. 08:11 #253
Peace
Csak belezavarodsz, ne erőltesd!

Most telepítem a 3. részt PS-re.... Csak megtettem!!!! Vannak új játékok bőven, de most elkapott a hangulat. Úgyis alig emlékszem valamire belőle.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1788 levél
Válasz 19.12.22. 08:06 #252
Aribeth
Fú, az idővel szórakozás Sapkowski nagy kedvence, amit a könyvekben kifejezetten bírtam, viszont hamar el lehet veszíteni a fonalat.

Sorozatos spoiler, amit az első kötetből ellövök, az itt is szerepelt:
SPOILER
Pl. nézzük az első kötetet, ott a strigával indul minden, majd Geralt megsérül, mint a sorozatban, és végigfekszi az egész könyvet. Ez a keretsztori, amin belül visszaemlékszik több kalandjára, amik nagy része a soriban is szerepelt, lásd a Renfris sztori (amikor ráragad a Blavikeni Mészáros név), hogyan találkozott Kökörcsinnel, az eljegyzési vacsora Cintrában, végül a dzsinn és Yen.

De nem kell aggódni, még nekem, a könyvismerőnek is oda kellett figyelni a sorozat idősíkjaira, mert nem tudhattam, hogy mennyire akarják megkavarni az egyes sztorik sorrendjét. Viszont sokkal könnyebb dolgom volt, mert a háttérismeretek birtokában hamar feltűnt, hogy Calanthéhez kell kötni mindent.

Első rész, jelen: Ciri mondja a nagyanyjának, hogy vele egyidős volt, amikor megnyert egy csatát Hochebuznál. Ciri itt lehet 12, Calanthe meg mennyi, 45-50?
Első rész, múlt: Renfri panaszkodik, hogy neki milyen élete van, miközben más hercegnők meg virágzanak, lásd Calanthe Cintrában, aki csatát nyert Hochebuznál. Ez a mondat tehát a Blavikeni sztorit mínusz 30+ évre helyezi.

Nade. Azt, hogy Yent hová helyezik a másik kettő szálhoz képest, végképp nem lehetett tudni.

Harmadik rész, Yen szál: a varázslók tanácsa Cintra makacs királyáról elmélkedik, és Tissaia megjegyzi, hogy a leendő utód, Calanthe még az apján is túltesz. Itt Yen már jó ideje tanul, évek eltelhettek azóta, hogy felvették a Roxfortba diáknak. Ez a megjegyzés a harmadik epizódos jeleneteit az említett Hochebuzos csata elé teszi valamennyivel.

Aztán szerencsére betolták Foltestet és Addát, hogy a laza utalások helyett egy egyértelműbb jelzés legyen.

Kökörcsin kora jó kérdés még, én azt mondanám, hogy nagyon kora huszonéves lehetett, amikor összetalálkozott Geralttal, jóval Blaviken után, a találkozásuk után pár évvel jött a cintrai lakoma, utána pedig már könnyű számolni, mert Ciri kb. 15-16 éves koráig jutnak el a könyvek. Tehát Kökörcsin késő harmincas, kora negyvenes lehet, nagyon jó génekkel, ami a testét illeti, és örök gyerek aggyal, ami a viselkedését.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
23127 levél
Válasz 19.12.22. 08:03 #251
Peace
6. könyvnél én még mindig nem csípem. Nem hiszem, hogy ez valaha változni fog.
Don't fool yourselves. War is all we are! Killing is all we are good for! The rest is delusion.
1802 levél
Válasz 19.12.22. 01:00 #250
jawsika
Amúgy ahogy most itt agyalok még mindig van, amit nem tudok helyretenni.

SPOILER
Vegyük Ciri szálát alapnak. Ahhoz képest Yenn eredetsztorija -30 év (a kocsiban azt mondja ennyit szolgált). És Geralt?
Kábé 10-15lehet, hisz Ciri fogantatásakor járunk. De ott van Kökörcsin is. Ekkor találkoznak Yennel is. Ekkor van a sárkány is. Akkor az is uszkve 10-15 éve volt? Yenn a végső fightkor már azóta nem látta Geraltot? De akkor a Triss se ugye, mert a striga is akkor volt. Vagy a striga ügy friss? Seggem...


Inkább lefekszek.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1802 levél
Válasz 19.12.22. 00:43 #249
jawsika
Na nem bírtam ki, megnéztem az évadot.

Talán annyiban egyedi itt a véleményem, hogy BÁR MEGVAN az összes könyv, nem olvastam őket. Az első játékkal játszottam valamennyit, de anno gépproblémák miatt félbemaradt, a másodikkal sosem, mert nagyon nem tetszett az a grafika (ne öljetek meg), a harmadik részt viszont háromszor kipörgettem, többszáz óra, összes acsi, jelenleg PSen viszem PC után, örök kedvenc, évtized játéka, na értitek)

Tehát álljon itt egy nem könyvolvasó véleménye. Az egyszerűség kedvéért az egészet spoilerezem, úgysem olvas ilyen fórumot olyan, aki nem láttam még az adott sorozatot, lássuk be.

SPOILER
Azzal kell kezdenem, hogy a sorozat tetszett, a világ átjött és iszonyatosan testszettek azok a kikacsintások, amiket háttérismerettel az ember érthetett. Jelhasználat, potik, ilyesmi. A színészi gárda szerintem jó, a kiválasztás és az acting is tetszett, kivételt itt Ciri képez, aki nekem a játék után egy siralmasan egysikú, ostoba és semmilyen karakter. Idegesített, zavart. Ebben a színésznő és a szerep jellege is közrejátszott. Cavillt nem kedvelem alapból, de itt egy pillanat alatt elkapta a figurát. Nagyon jó geralt, arc, fizikum, hang, minden. Yenn nagyon bejött, bár én a játékból nem ilyennek ismertem meg, itt kicsit tapasztalatlanabbnak tűnik és hiányzik az a számító hidegvér, ami ott jellemezte.

Ki kell térnem valamire, ami lehet, hogy csak engem zavart, legalábbis itt senki nem tette szóvá. Lehet, hogy jelezték és én vagyok az ostoba előember, de nekem nagyon sokáig, tehát kb a 4. részig egyáltalán, hangsúlyozom EGYÁLTALÁN nem volt világos, hogy több idősíkban járunk. Erre az első utalás az volt, amikor Yenn beavatóján láthattuk a fiatal Foltestet, és bár itt levágtam, hogy van valami matatás az idővonalakban, de csak azért, mert azt az egy nevet elcsíptem. Nekem a pontos idő-viszonyrendszer a 4. évadi feast-jelenetig fullra nem volt világos. Ott Geralt köszöntése, és a fiatalabb szereplők miatt világos lett, hogy mi van, de ez még mindig nem rakott helyre mindent.Az, hogy eltérő időkben járunk, sehol nem volt jelezve és három különálló sztorivonal futott úgy, hogy erről nem volt szó. Ráadásul így folyton az volt, hogy amikor később egy-egy jelenet beugrott, az emberenek agyalnia kellett, hogy most hol is járunk akkor időben. Azt hiszem jó, hogy egyben néztem ma, mert ebbe heti egy résznél lehet belekeveredtem volna... Bár értem, hogy erre a történet és a szereplők bemutatása miatt volt szükség, de ez így elég szar megoldás lett, egy tényleg game és könyvszűz néző tuti, hogy teljesen elvesztette a fonalat. Nem tudom kihangsúlyozni, hogy ez mennyire zavaró volt.

A CGI olyan, amilyen, nekem különösebb bajom nem volt vele. Talán ami hiányzott, hogy jó lett volna még ilyen szörnyvadászatot látni, mint a 3. részben.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
10068 levél
Válasz 19.12.21. 23:59 #248
davkar9
fuk Annyit beszéltünk róla, most már kifejezetten idegesít.

Végzet kardja

SPOILER
Nincs takonypócozás, mese a macskáról, se a többi remek beszélgetés. Egész brokiloni epizód az évad csúcspontja lehetett volna, erre van helyette ez a The100 spinoff. Második évad első felének nagyon oda kell tennie magát (téliszünetnek és egyéb lazulós montázsnak külön 10 percet minimum) ha ez ki akarják javítani. Ezek után még azt is kinézem, hogy Trisst leváltja nemYen, ami működhet is, meglátjuk. Villi3CS átírással (ami valahol oké, de miért pont az ellenkezőjét hozták ki az üzenetéből?) szerintem a sorozat szituációjában egyértelműen nemYen a picsa, szóval ha Geralt tálcán kínálja a komplett családi pakkot, akkor arra büszkeségi viták nélkül egyből le kéne csapnia.

Érdekes a laposodás, én annyira nem éreztem. Mindig együtt kezeltem a fejezeteiket, még ha ők maguk nem is tudtak róla vagy ha épp a fordítottjára volt "bizonyíték". Mellékszereplőket adom (ó, megint egy tárgyalás) és én például Ciri képességeit és téridő utazásait is kicsit elnyújtottnak tartottam.


szerk.
közben láttam, még ide
#247
SPOILER
Jaja, arra emlékszem, hogy mondja is Geraltnak, hogy a strigás* pénzből hiába küld, azért csak pofont fog kapni. Pontos timelinenal gondban vagyok mindig, Tündevér előtt 1-2 évtizedes téma (Viharidő a levelekkel pontosan jelöl -lentebb be is néztem- és az szinte közvetlen előzmény a Vajáknak) szóval lehet.

*Sorozat strigánál a köldökzsinór jó ötlet volt.
Simple. Eternal. Beige.
1788 levél
Válasz 19.12.21. 23:56 #247
Aribeth
Yen könyves
SPOILER
Élesen megvolt az az anyaság vonal korábban is, emlékeim szerint pont, hogy a Tündevér idejére hagyta abba a picsogást ezzel kapcsolatosan. Yennefer kb. legelső említése arról szólt, hogy Nenneke azon morgott, hogy még mindig a gyógymódot keresi.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
10068 levél
Válasz 19.12.21. 23:34 #246
davkar9
Basszus, most gondoltam bele.

könyv, összes

SPOILER
A "destiny" mellett a "nemYen anya akar lenni" (van itt egy vicc a színésznő nevével, majd mindenki szépen lehajol érte) táblával püföli a nézők fejét. Így mégis mi lesz ezekkel a részekkel? Első olvasások pontos ideje, újrázások, játékok, összemosódnak, nem emlékszem pontosan, hogy mikor szerettem bele én is Yenbe, de az rémlik, hogy már a Tündevér együtt töltött részeinél nagyon (meg/)kedveltem a Cirihez fűződő viszonya miatt. Úgy érzem ez is odalett. Pont azért volt kellemes meglepetés, hogy a hűvös picsának szíve is van, mert előtte Sapkowski nem rágta a szánkba. Persze volt egy-két elejtett dolog a meddőség gyógyítására, a vaják végével, a sárkányos kalanddal, de itt jött be először élesben az anyaság téma.

Magán egyébként a Geraltos kapcsolaton sem éreztem ugyanazt, mint a könyvekben. Picsaság megvan, az érzések nem. Sőt a picsaság is csak sima picsaság, köszönhetően ennek a "páver, evrifing" mantrának.
Simple. Eternal. Beige.
1788 levél
Válasz 19.12.21. 23:13 #245
Aribeth
Cahir, Nilfgaard könyves
SPOILER
És azok után, hogy lemészárolta az egész kocsmát, nagyon kell majd igyekezniük a készítőknek, hogy egy nézői szimpátiát elnyerő Jaime Lannisteres fordulatot tudjanak húzni. Max majd kidomborítják azt a vonalat, hogy mindenki be van szarva Emhyr haragjától, tehát bem engedhette meg magának a kudarcot, vagy akármi.
Ja, és mi ez a Fehér Lángos (sajttal, tejföllel) bullshit, Nilfgaardban nem rémlik államvallás. Vagy a most kifejezetten egy istencsászáros, Ehnatonos hitről van szó, élén Emhyrrel, az Ellenségei Sírján Táncoló Fehér Lánggal? És Emhyr kifejezetten lenyomja a saját mágusait, amire csak pár utalás volt a sorozatban, míg Fringilla nem volt ennyire vakon elköteleződve felé. Na mindegy, kell némi költői szabadság, csak aztán ne fújódjanak fel nagyon ezek az átírások GoT módra.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1788 levél
Válasz 19.12.21. 23:04 #244
Aribeth
És akkor a You had one job részhez:

Teljes könyvsorozatos spoilerekkel
SPOILER
Ciri útja remekül indul, majd rettenetesen ellaposodik, és itt a hetes közepén sem érzem, hogy nagyon fel akarna éledni.

A Geralt-Ciri dolog pedig nagyon nem az, amire vártam. Most mondanám azt, hogy ez lett kúrva, de nagyon, hiszen az egész könyvsorozat legszebb részei azok a pillanatok, amikor Geralt és Ciri összebandáznak, amikor Geraltból kitörnek a benne szunnyadó apai érzelmek (meg amikor a vajákok, Triss és főleg Yen nevelik a gyereket), és a Végzet kardja végén AZ a jelenet az egyik legmeghatóbb, amit valaha fantasyben olvastam. És a lengyel sorozat is totálisan jól adta vissza.

Itt meg folyton a végzetet emlegetik, de nincs semmi kapcsolat, és amennyit a fináléból láttam, az egyelőre anticlimaticnak tűnik. Meg amennyire ötletes az idővonalak keverése jó Sapkowski módra, én is úgy érzem, hogy nem kellett volna egyből Cintra elestével indítani.

VISZONT. Bármennyire is szeretem a könyveket, abban pont ez az erős Ciri-Geralt viszony laposodik el onnantól fogva, hogy szétválnak Thanedden. Ez az ötösben még valahogy áthidalódik, ahogy Geralt kutatja őt, majd Yennefer skelligei látogatása asszema hatosban,illetve a teljes Stygga kastélyos jelenetsor a hetesben csodálatosak, de kb. a hatostól nagyon eltolódnak a hangsúlyok a főhősökről a mellékágakra.
Tehát most mondhatjuk azt, hogy súlytalan a Ciri-Geralt viszony az első évadban, de ezt még ki lehet javítani a másodiktól. Elfogadom, ha most az első évadban felvázolták a világot, a hangnemet és a szereplőket, a showrunner kifangirlködte magát a Yennefer és Vaják show-val, aztán a következőtől indulhatnak az apa-lánya viták és kalandok.


Tehát egyetértek, hogy ez egy ígéretes kezdet, és meglátjuk, hogy a jövőben miképp élnek a lehetőséggel a készítők. De ne húzzák el hét évadig, ezt a könyvsorozatot négy-öt évad alatt ki lehet végezni.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4234 levél
Válasz 19.12.21. 22:58 #243
Sucee
Kökörcsint én valamiért minden változatban szerettem, most itt sorozatban is telitalálat tényleg. Ezt már az első jelenetes fuckoffjánál tudtam kb...

Cahir, csak a könyveket végig ismerők olvassák
SPOILER
Tetszett a bemutatásában az, hogy tényleg afféle "főellenfél" hatást generáltak neki, így amikor eljön majd az az idő, nemcsak Geraltot kell a későbbiekben meggyőznie a szándékai tisztaságáról, hanem a nézőket is.
1788 levél
Válasz 19.12.21. 22:49 #242
Aribeth
Hetedik rész közepe. (Meg pénteken azzal kezdtem, hogy megnéztem a finálét, hogy tudjam, mire számíthatok.)

Nagyon, nagyon élvezem és szeretem, több változtatás, kibővítés tetszik, a hármas mellett több mellékszereplőért is odavagyok (a helyi Dendölájön, Calanthe, Eist, Erszényes, Tissaia, Istredd, Csóka, nekem bejött Cahir és Foltest is, Triss pedig ígéretes, de ez egyelőre nem az ő évada), iszonyatosan hozza AZT a hangulatot, amit annyira imádtam a Wild Huntban, néha majdnem az egér-billentyű-kontroller után akartam nyúlni, mintha egy hihetetlenül epic cutscene-t látnék (de ezt jó értelemben véve) a Witcher 4: Origins játékban, és érezni a könyvek iránti szeretetet, megvannak a nagy színpadias monológok és a humoros pillanatok is.

Közben meg nagyon hullámzó a könyves sztorik megfilmesítésének a színvonala.

SPOILER
Kisebbik rossz: szerintem közepes lett, pont a lényeg maradt ki, miközben a Renfri színésznő jó volt, tehát lehetett volna építeni rá.
Világ legvégén: az egész epizód igyekezett okosan építeni a faji ellentéteket, de a találkozás Filavandrellel és Toruviellel gyengusz volt. Kökörcsin isteni viszont.
Striga, Foltest, Temeria: imádtam.
Pénz kérdése: a kétharmadáig kibaszott jó volt, de amikortól Pavetta és Duny elkezdtek romantikusan lebegni, valahogy elvesztette az erejét. Ott inkább egy rémisztő banshee sikolyt vártam volna Pavettától, a Káosz meg az ősi tündék szellemének hangjait, amitől megfagy mindenkiben a vér.
Utolsó kívánság: 10/10
Mindeközben Brokilon: értékelhetetlenül gyenge
Sárkányvadászat, Villentretenmerth: ha már számok, akkor 8/10
A hetesben ha jól látom, Sodden fele haladunk ezerrel. Eddig kimaradtak Geralt és Yen kapcsolati nyavalyái, mert nem sokat voltak együtt, de talán a következő évadokra tartogatják.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.