25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Lovagregény - A Knight's Tale DVD

"Szex, rock és lovagkor" - egy középkori történet modern zenei kísérettel.

Írta: Boka.

Általában egy film DVD megjelenését mindig jobban várják azok, akik már látták a filmet, mint azok, akik nem. A legtürelmetlenebbek valószínűleg a megarajongók, őket is főleg az extrák és a videónál jobb hang- és képminőség izgatja. Nos, a Lovagregény című film extrái remélhetőleg kielégítik igényeiket. Ne szomorodjon el senki, akit nem érdekel ez a film annyira, a nyelvzseniknek ugyanis ajánlanám az orosz szinkront hindi felirattal :-). Magyar szinkron sajnos nincs, de felirattal szerencsére ellátták a filmet.

A film egy paraszti származású fiatalról szól, aki azonban lovagi tornákon szeretne részt venni. Találkozik egy íróval, akit megkér, hogy hamisítson neki nemesi származást igazoló papírokat, így aztán megnyílik az út előtte a lándzsás összecsapásokhoz. Persze a romantikus szál se marad ki a történetből, a tornákon találkozik álmai asszonyával, akire persze fő ellenfele is szemet vetett.

No de térjünk át az extrákra. A 11 fejezetre bontott werkfilm különálló részekben mutatja be a film készítésének történetét, hátterét. Külön fejtegetik az alkotók a Queen egyik számához fűződő viszonyukat, és elmesélik, honnan jött ez az őrült ötlet. (Azoknak akik még nem látták a filmet: a lovagi tornán a nézők a „We Will Rock You” című számra ütik a ritmust, és ezen kívül is több, középkorinak egyáltalán nem mondható nóta kíséri a filmet, mint például David Bowie vagy a Thin Lizzy egy száma). A lovagi jelmezek viselésének nehézségeiről mindegyik színész panaszkodik, Shannyn Sossamont, a női főszereplőt pedig külön megcsodálhatjuk majdnem mindegyik ruhakölteményében. A Prágában forgatott film kulisszatitkai közül talán a legérdekesebb a „School of Hard Knocks” elnevezésű blokk, amelyben bemutatják a lovagi torna felvételénél használt trükköket. A kisfilmből még az is kiderül, hogy bizony a mai lovak már azt se tudják, mi az a lovagi torna, és nem kis nehézségekbe ütközött megtanítani őket a koreográfiára.

Sok információt adnak a történelmi háttérről, a használt forrásokról is, és külön részben foglalják össze a korabeli „összecsapás-felvezetők” eredetét és szerepét. Heath Ledgerről, a főszereplőről is hosszasan szólnak, rajongók számára talán egy kis plusz (őt amúgy a Hazafi című filmben lehetett látni korábban Mel Gibson fiaként). Az extra audio tracken a film rendezője, producere és írója, Brian Helgeland az egyik színésszel, Paul Bettanyval közösen kommentálja végig a filmet. Az extrák között ezen kívül már csak a szokásos tartozékok vannak: pár „deleted scene”, azaz kimaradt jelenetek, és egy 15 perces HBO Making-of special, amely kevésbé informatív, mint a werkfilm rész.

Azok, akik eddig nem látták ezt a filmet, lehetőleg akkor kölcsönözzék ki, ha épp valami könnyen érthető, bugyuta történetre várnak, mely tele van műfaji viccekkel és meglepetésekkel. Egyébként nehéz eldönteni hogy az alkotók az alaptörténet egyszerűségét és kiszámíthatóságát is paródiának szánták, vagy csak nem jutott eszükbe ennél több. A lovagi torna jelenetek a legjobbak, a köztük zajló történetek kevésbé. Bambulós kikapcsolódásra azonban tökéletesen alkalmas, és még röhögni is lehet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Lovagregény - A Knight's Tale DVD
  • Lovagregény - A Knight's Tale DVD
  • Lovagregény - A Knight's Tale DVD
  • Lovagregény - A Knight's Tale DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!