Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

Tom Hanks producerként egy egész sorozat II. Világháborús filmet készített.

2003.01.24. 00:00 | szerző: Lacko | DVD

Az Elit alakulat című filmsorozatot nem nagyon kell bemutatni a PC Dome közönségének. A fórumon sok topicban esett már szó róla, pozitív és negatív értelemben is. Leginkább persze a Medal of Honor játék kedvelőinek tetszett, hiszen ennek a játéknak a különböző verziói (az eredeti program és a küldetéslemeze) és az Elit alakulat sok hasonlóságot mutat egymással stílusban és hangulatban egyaránt. Ez persze nem teljesen véletlen...

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

Tom Hankset - midőn befejezte a Ryan közlegény megmentése című film főszerepének játszását - annyira megragadta ez a világ, hogy elhatározta, összehoz még egy ilyen filmet. Ebben társra talált az HBO-val és közös erővel elkészítették - az azonos című novella alapján - a 10 részes sorozatot. Tom Hanks mint producer és az egyik rész rendezője vállat szerepet a sorozatban, de még magát Spielberget is megszerezte a filmhez, bár pletykák keringenek arról, hogy ő csak a nevét adta hozzá.

A sorozat egyik érdekessége, hogy mindegyik résznek mások írták a forgatókönyvét, sőt, mindegyik epizódot más-más rendező vezényelt. Illetve érdekesség még, hogy viszonylag ismeretlen színészek játszanak benne.

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

A történet a Második Világháborúban játszódik. A híres-hírhedt 101. légideszant hadosztály (Vijjogó sasok) 506. ezredének E századáról szól. Valós történelmi események peregnek a szemünk előtt, valódi résztvevők, szemtanúk elmesélése alapján. Hogy ez mennyire hiteles? Hát az biztos, hogy idővel - az öreg veteránok már százszor elmesélték ezeket a sztorikat az unokáiknak - megszépült, kiszíneződött a történet. És a rendezők is hozzátettek még egy lapáttal.

Az azonban vitathatatlan, hogy - a Ryanhez hasonlóan - ebben a filmben is borzalmasan ügyeltek a részletek történelemhűségére: korbeli fegyverek, egyenruhák, harcjárművek, stb. Vészesen ügyeltek arra, hogy ne kövessenek el olyan hibákat, mint a 60-as, 70-es években készült háborús filmekben. Ezzel a „kellékes-hűséggel” igyekeztek még meggyőzőbbé tenni állításukat: hogy mindez valóban így történt.

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

A sorozat DVD formátumban pár hete került a tékákba (hetente egy-egy újabb lemez kölcsönözhető), míg február 11-től a teljes széria - összesen hat korong - egy díszdobozban megvásárolható is lesz. Minden lemezen két-két rész található, és az utolsó lemezen vannak az extrák. Sajnos a forgalmazótól az ötödik lemezt kaptuk kölcsön megtekintésre, így nem nézhettem bele ezekbe a "hogyan készült"-ekbe. De ha az HBO oldaláról letölthető werkfilmek vannak rajta jó minőségben (vagy legalábbis hasonló kategóriájú összeállítások), akkor izgalmas képeket láthatunk bennük. Többek között arról, hogyan készültek a német tankok mai, modern, brit páncélosokból, hogyan kell műteremben erdei harcot felvenni, illetve, hogy Tom Hanks előző szerepén felbuzdulva hogyan érzi magát annyira szakértőnek, hogy lelkesen magyarázza a fiatal színészeknek, hogyan kell lemészárolni egy háromszoros túlerőben lévő elit SS alakulatot...

A DVD kiadás három hangsávot tartalmaz, Dolby Digital 5.1 angol mellett angol és francia nyelvű surround kódolású hangot is választhatunk. A feliratok között pedig szerencsére találunk magyar nyelvet is. A már említett werkfilm mellett egy 80 perces dokumentumfilm, interaktív "háborús kalauz", valamint veteránokkal készített interjúk kerültek a hatodik DVD-re, de sajnos mivel csak az ötödik korongból volt megtekintő lemez, ezekről ennél többet nem tudok elmondani.

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

A sorozatot sokan - köztük én is - elég erős kritikával illettem a fórumban, de azt mindenképpen el kell ismernem, hogy ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy a háborúsfilm gyűjteményem része legyen. Elsősorban a nagyon korhű kellékek és jelmezek miatt, másodsorban pedig az akciókért, amik nem mindig hihetőek, de igen látványosak. Nagyon örülök annak, hogy most már nem csak a HBO előfizetők élvezhetik ezt az alkotást. ■

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

hozzászólások (6)

szarkapeter
szarkapeter 2009.10.20. 21:26
Emberek minnek fikázátok , miért írtok róla kritikát, meg hogy a medal of honor jelenetei benn e vannak oszt akkor mi van egy második világháborús fannak kötelező darab nem fikázni kell ez egy tökéletes film sorozat egy alapmű.Szerintem baki mentes és bármikor megnézem.Ne fikázátok!!!!!Oké?
Dealer
Dealer 2009.10.20. 21:31
Hölgyeim és Uraim, egy hat esztendőn át érlelt hozzászólás!
Germinator
Germinator 2009.10.20. 21:35
:-D:-D
konrad
konrad 2009.10.20. 23:03
Háááát azért vannak benne "bakik", de ettől függetlenül nálam is egy alapsorozat... 8 év után nem semmi komment...:-D
Lacko
Lacko 2009.10.21. 08:23
:D Hát ezen nagyon jót röhögtem! Bearanyoztad a napom... ;)
ajánlott olvasnivaló