25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Elit alakulat - Band of Brothers DVD

Tom Hanks producerként egy egész sorozat II. Világháborús filmet készített.

Írta: Lacko 6 hozzászólás

Az Elit alakulat című filmsorozatot nem nagyon kell bemutatni a PC Dome közönségének. A fórumon sok topicban esett már szó róla, pozitív és negatív értelemben is. Leginkább persze a Medal of Honor játék kedvelőinek tetszett, hiszen ennek a játéknak a különböző verziói (az eredeti program és a küldetéslemeze) és az Elit alakulat sok hasonlóságot mutat egymással stílusban és hangulatban egyaránt. Ez persze nem teljesen véletlen...

Tom Hankset - midőn befejezte a Ryan közlegény megmentése című film főszerepének játszását - annyira megragadta ez a világ, hogy elhatározta, összehoz még egy ilyen filmet. Ebben társra talált az HBO-val és közös erővel elkészítették - az azonos című novella alapján - a 10 részes sorozatot. Tom Hanks mint producer és az egyik rész rendezője vállat szerepet a sorozatban, de még magát Spielberget is megszerezte a filmhez, bár pletykák keringenek arról, hogy ő csak a nevét adta hozzá.

A sorozat egyik érdekessége, hogy mindegyik résznek mások írták a forgatókönyvét, sőt, mindegyik epizódot más-más rendező vezényelt. Illetve érdekesség még, hogy viszonylag ismeretlen színészek játszanak benne.

A történet a Második Világháborúban játszódik. A híres-hírhedt 101. légideszant hadosztály (Vijjogó sasok) 506. ezredének E századáról szól. Valós történelmi események peregnek a szemünk előtt, valódi résztvevők, szemtanúk elmesélése alapján. Hogy ez mennyire hiteles? Hát az biztos, hogy idővel - az öreg veteránok már százszor elmesélték ezeket a sztorikat az unokáiknak - megszépült, kiszíneződött a történet. És a rendezők is hozzátettek még egy lapáttal.

Az azonban vitathatatlan, hogy - a Ryanhez hasonlóan - ebben a filmben is borzalmasan ügyeltek a részletek történelemhűségére: korbeli fegyverek, egyenruhák, harcjárművek, stb. Vészesen ügyeltek arra, hogy ne kövessenek el olyan hibákat, mint a 60-as, 70-es években készült háborús filmekben. Ezzel a „kellékes-hűséggel” igyekeztek még meggyőzőbbé tenni állításukat: hogy mindez valóban így történt.

A sorozat DVD formátumban pár hete került a tékákba (hetente egy-egy újabb lemez kölcsönözhető), míg február 11-től a teljes széria - összesen hat korong - egy díszdobozban megvásárolható is lesz. Minden lemezen két-két rész található, és az utolsó lemezen vannak az extrák. Sajnos a forgalmazótól az ötödik lemezt kaptuk kölcsön megtekintésre, így nem nézhettem bele ezekbe a "hogyan készült"-ekbe. De ha az HBO oldaláról letölthető werkfilmek vannak rajta jó minőségben (vagy legalábbis hasonló kategóriájú összeállítások), akkor izgalmas képeket láthatunk bennük. Többek között arról, hogyan készültek a német tankok mai, modern, brit páncélosokból, hogyan kell műteremben erdei harcot felvenni, illetve, hogy Tom Hanks előző szerepén felbuzdulva hogyan érzi magát annyira szakértőnek, hogy lelkesen magyarázza a fiatal színészeknek, hogyan kell lemészárolni egy háromszoros túlerőben lévő elit SS alakulatot...

A DVD kiadás három hangsávot tartalmaz, Dolby Digital 5.1 angol mellett angol és francia nyelvű surround kódolású hangot is választhatunk. A feliratok között pedig szerencsére találunk magyar nyelvet is. A már említett werkfilm mellett egy 80 perces dokumentumfilm, interaktív "háborús kalauz", valamint veteránokkal készített interjúk kerültek a hatodik DVD-re, de sajnos mivel csak az ötödik korongból volt megtekintő lemez, ezekről ennél többet nem tudok elmondani.

A sorozatot sokan - köztük én is - elég erős kritikával illettem a fórumban, de azt mindenképpen el kell ismernem, hogy ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy a háborúsfilm gyűjteményem része legyen. Elsősorban a nagyon korhű kellékek és jelmezek miatt, másodsorban pedig az akciókért, amik nem mindig hihetőek, de igen látványosak. Nagyon örülök annak, hogy most már nem csak a HBO előfizetők élvezhetik ezt az alkotást.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Elit alakulat - Band of Brothers DVD
  • Elit alakulat - Band of Brothers DVD
  • Elit alakulat - Band of Brothers DVD
  • Elit alakulat - Band of Brothers DVD
  • Elit alakulat - Band of Brothers DVD
Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Lacko
Lacko [11496]
:D Hát ezen nagyon jót röhögtem! Bearanyoztad a napom... ;)
konrad
konrad [13085]
Háááát azért vannak benne "bakik", de ettől függetlenül nálam is egy alapsorozat... 8 év után nem semmi komment...:-D
Germinator
Germinator [29810]
:-D:-D
Dealer
Dealer [7500]
Hölgyeim és Uraim, egy hat esztendőn át érlelt hozzászólás!
szarkapeter
szarkapeter [3]
Emberek minnek fikázátok , miért írtok róla kritikát, meg hogy a medal of honor jelenetei benn e vannak oszt akkor mi van egy második világháborús fannak kötelező darab nem fikázni kell ez egy tökéletes film sorozat egy alapmű.Szerintem baki mentes és bármikor megnézem.Ne fikázátok!!!!!Oké?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (6 db)