25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Brian élete DVD

A klasszikus Python-vígjáték végre a hazai piacon is megjelenik.

Írta: Dino

Attól a pillanattól kezdve, hogy megláttam a megjelenési listán, nagyon vártam ezt a filmet, hiszen egyik nagy kedvencemről van szó. A Monty Python csapat második egészestés filmje egy igazi klasszikus, minden idők egyik legjobb vígjátéka – nem véletlen, hogy egy 1-2 évvel ezelőtti szavazáson az angol Total Film magazin listáján első helyen végzett. Sajnos a DVD nem minden tekintetben felelt meg annak, amire számítottam, de mindenképpen egy olyan korongról van szó, aminek a gyűjtők és rajongók polcán a helye.

Brian élete DVD

A hattagú Monty Python csoport 1969 őszén jelent meg először a BBC televízió műsorán, jellegzetes angol humorú jelenetekből összeállított sorozatával, a Monty Python’s Flying Circus-szal. A 45 rész nagy sikert aratott, és a társulat 1975-ben bemutatta első mozifilmjét is, a magyarul Gyalog galopp címmel látható (DVD-n egy évvel ezelőtt megjelent) vígjátékot, Artúr királyról és a Szent Kehely kereséséről. Az amúgy már közös munkát nem folytató csapat 1977-ben döntött egy újabb film elkészítése mellett. Az ötletből 1979-re készült el a Brian élete, mely Jézus idejébe viszi a nézőt. A címszereplő Brian ugyanis egy Jézus szülőhelye melletti istállóban született, így a napkeleti bölcsek is először hozzá térnek be, anyja nem kis meglepetésére. A félreértések aztán tovább folytatódnak, egyesek Brianben vélik felfedezni a követendő messiást, míg végül a keresztre feszítés vár főhősünkre. Mindeközben pedig olyan fergeteges jeleneteket láthatunk, mint az álszakállas nők részvételével tartott kövezés, a beszédhibás Pilátus kifigurázása, vagy az évekig némán meditáló remetével való találkozás.

A DVD kiadás sokat váratott magára, végül hamarosan végre a hazai boltokban is megjelenik a második film. Az angol nyelv mellett az eredeti magyar szinkron (Szacsvay László, Józsa Imre, Dörner György és sokan mások közreműködésével) került a korongra, mindkettő 5.1-es újrakeverésben. Mindehhez magyar és angol feliratokat is kapunk. A korong gyenge pontja legnagyobb bánatomra a kép. Végig szemcsés, karcos, tele a filmszalagok minden lehetséges hibájával. Ez így egyáltalán nem jobb, mint egy VHS felvétel. Persze hozzá kell azt is tenni, hogy egy 24 éves filmről van szó.

Brian élete DVD

Sajnos extrák terén se kényeztettek el bennünket: a filmelőzetesen – valamint pár másik DVD ajánlóján – kívül egy 45 perces dokumentumfilm kapott helyet. A képminősége ennek se jobb a filmnél, viszont egy igen érdekes, a Python-tagok egyéb munkáit is jól áttekintő, humoros összeállítást láthatunk, ráadásul mindezt akár magyar felirattal is. A film egyik amerikai kiadásán a kimaradt jelenetek is rajta voltak, és két audiokommentár is tartozott a filmhez, igen nagy kár, hogy ezek Európába nem jutottak el. (Amúgy is érdekes, hogy a brit csapat sokkal nagyobb DVD támogatást kap az óceán túlpartján: a teljes MPFC sorozat csak ott jelent meg DVD formájában.)

Annak ellenére, hogy képminőség és extrák tekintetében a Brian élete sokkalta jobb DVD kiadást érdemelt volna, a gyűjtőknek egy kihagyhatatlan darab. Különösen, hogy sajnos nem valószínű, hogy a Gyalog galopphoz hasonló kiadás valaha is megjelenjen hazánkban. Aki pedig az összes Python-filmet be akarja szerezni, kicsit még várjon, és vegye meg a mindhármat egyben tartalmazó díszdobozt, hiszen így olcsóbban juthat hozzá a filmekhez.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
  • Brian élete DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!