25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Norton Internet Security 2003

Elsődlegesen otthoni számítógépünk védelmére készült a Symantec programcsomagja.

Írta: Viper

Manapság meglehetősen sokat lehet hallani az internetre kötött számítógépek biztonsági kérdéseiről. Kielégítő védelmet kap az az otthoni felhasználó, aki számítógépének és adatainak védelmére a Norton Internet Security 2003-at választja. A programcsomag az alábbi komponenseket tartalmazza:

 • Norton AntiVirus 2003
 • Norton Personal Firewall 2003
 • Privacy Control
 • Ad Blocking
 • Spam Alert
 • Parental Control
  A fenti listából azonnal kitűnik, hogy a Norton Internet Security 2003 meglehetősen széleskörű szolgáltatásokat kínál a nem kívánt információs veszélyek elleni védekezéshez.

  Minden bizonnyal mindenki ismeri már a Norton AntiVirust, amely napjaink egyik igen közkedvelt víruskeresője. A hagyományos, felhasználó által kezdeményezett víruskeresésen túl képességei közé tartozik az Auto-Protect nevű rezidens vírusfigyelés, amely állandó jelleggel figyelemmel kíséri az elért fájlokat, és a háttérben a felhasználói tevékenység megszakítása nélkül ellenőrzi vírusmentességüket. Még abban az esetben is kijelzi a fertőzést, ha egy hálózatba kötött számítógépre a hálózatról érkezik vírus egy megosztott mappába. Fertőzés esetén háromféle lehetőség közül választhatunk: a program megpróbálja megtisztítani a fertőzött fájlt; karanténba zárhatjuk azt; vagy egyszerűen törölhetjük. Az AntiVirus Script Blocking képessége a Web-oldalak JavaScript és VisualBasic scriptjeit vizsgálja vírusmentesség szempontjából. A Worm Blocking a kimenő leveleket figyeli, hogy azok nem tartalmaznak-e férgeket a mellékletekben – egyes esetekben ugyanis a férgek automatikusan továbbküldenék saját magukat a címlistánkban szereplő címekre. Természetesen a víruskereső minden képessége széleskörűen paraméterezhető. Ennek bemutatása azonban túlmutat jelen cikk keretein. A vírusadatbázis legalább hetente egyszer frissül, melynek letöltési lehetőségeiről a későbbiekben még szót ejtek.

  A következő fontos komponens a Personal Firewall, amely nem más, mint egy tűzfalprogram a számítógép hálózati kommunikációjának felügyeletére. Talán legfontosabb szolgáltatása a hálózattal kommunikálni próbáló programok figyelése, vagyis állandóan nyomon követhetjük, hogy melyik program kommunikálhat a hálózaton. Amennyiben egy olyan program fordul az internethez, amelynek semmi köze hozzá, azt egy mozdulattal letilthatjuk, és így ez a program nem fogja látni az internetkapcsolatot. A programok felügyelete lehet automatikus, ilyenkor az automatikusan előugró Alert Trackeren láthatjuk az éppen engedélyezett programok listáját. Hogy a Personal Firewall mely programokat engedélyezze automatikusan, azt a Symantec által összeállított lista alapján dönti el, melyen a legnépszerűbb programok szerepelnek. Egyéb esetben meghatározhatjuk, hogy engedélyezzük-e a kommunikációt vagy sem. A tűzfal kevésbé látványos, ámde meglehetősen fontos szolgáltatása a számítógép IP címének külvilág felé való elrejtése, valamint az egyes portok figyelése. Támadás esetén a Visual Tracker segítségével bőséges információt kaphatunk a támadás egyes paramétereiről. A tűzfalprogram helyes konfigurálásához kellenek némi számítógép-hálózati ismeretek, azonban a program készítői igen dicséretes munkát végeztek a felhasználóbarát környezet kialakításában.

  A Privacy Control segítségével megelőzhetjük, hogy számítógépünkről olyan személyes adatok kerülhessenek ki ellenőrizetlenül, mint például az e-mail címünk vagy a bankkártya-számunk. A védendő információkat egyszerűen meg kell adni a Privacy Controlnak, hiszen a programnak tudnia kell, hogy mit nem szabad kiengednie. Szintén a Privacy Control felel a cookie-k kezeléséért.

  Az Ad Blocking komponens a web-oldalak hirdetéseit blokkolja. Ez azt jelenti, hogy beállítástól függően kiszűri és nem jeleníti meg a web-oldalak hirdetéseit (bannereit), és/vagy letiltja az előugró ablakos hirdetéseket. A komponens a hirdetéseket dimenzió vagy hely alapján ismeri fel. Az előbbi azon alapul, hogy a hirdetések legtöbbször meghatározott méretűek, így az Ad Blocking nem engedi megjeleníteni az ilyen méretű képeket. A hely alapú felismerés lényege, hogy a hirdetések legtöbbször nem a megjelenítendő oldal helyéről, hanem egy másik szerverről érkeznek. Az Ad Blocking különösen hasznos lehet a kétes hírnevű oldalakat látogatóknak, ahol köztudottan tömegével jelennek meg az előugró ablakok, valamint a modemes kapcsolattal rendelkezőknek, akik sok sávszélességet takaríthatnak meg a bannerek letöltésének mellőzésével.

  A Spam Alert az e-mailjeinket figyeli, és jelzéssel látja el a kéretlen reklámokat tartalmazó leveleket. Ezt egyszerűen a levél tárgya elé helyezett meghatározott szövegrésszel hajtja végre, amelyet aztán a levelezőprogramunk levélszűrőjével könnyedén lekezelhetünk. Például a „You can loose weight” tárgyú levet „Spam Alert: You can loose weight” tárgyúra változtatja. Hogy a komponens mit minősítsen spam-nek, azt a kéretlen hirdetésekben leggyakrabban előforduló szavakkal adhatjuk meg.

  A Parental Control a nem kívánt tartalmú oldalakat megjelenítését blokkolja. Megadhatunk kategóriákat, hogy milyen tartalmú oldalakat ne lehessen elérni (pl. erőszak vagy drogok). Mivel a komponens meghatározott szavakat figyel, angol nyelvű alapbeállításaival a magyar oldalakat nézegető felhasználó nem sokra megy, de természetesen mi magunk is adhatunk hozzá szavakat a szűrőlistára.

  A Norton Internet Security egyik fontos szolgáltatása a LiveUpdate, amellyel naprakészek lehetünk az egyes komponenseket érintő javítások és természetesen a vírusadatbázis terén. A telepítés után mindenképpen érdemes lefutatni a frissítést, aminek a modemesek nem nagyon örülhetnek, ugyanis már most 20 MB-nyi anyagot kell utólag letölteni.

  Természetesen a sok hasznos szolgáltatásnak ára van, hiszen bekapcsolt állapotban mindegyik komponens állandóan betöltve figyeli rendszerünket. Ez azt jelenti, hogy bizony az operációs rendszer betöltési sebessége jelentősen lelassul. Több alsó és felső középkategóriás gép esetén is 30 másodperc körüli betöltési idő helyett 60-70 másodpercnyi időt mértem az operációs rendszer felállásakor.

  Mindent egybevetve a Norton Internet Security egy igen hatékony, és felhasználóbarát védelmi csomag, amely sok veszélytől és bosszúságtól kímélhet meg bennünket.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Norton Internet Security 2003
 • Norton Internet Security 2003
 • Norton Internet Security 2003
 • Norton Internet Security 2003
 • Norton Internet Security 2003
 • Norton Internet Security 2003
 • Norton Internet Security 2003

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!