25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Trust 750LCD PowerC@m Zoom

Egy 2 megapixeles CMOS érzékelővel felszerelt kis digitális fényképezőgép.

Írta: Dino

A digitális fényképezés gyors terjedése során néhány cég úgy döntött, hogy inkább a kisebb pénztárcájú vásárlókat célozza meg, és a profi optikát és elektronikát tartalmazó eszközök helyett egy kisebb költséggel előállítható, de megfelelő körülmények között használható képeket készítő masinákat gyártanak. A Trust is erről az oldalról közelítette meg a digitális képalkotó eszközök piacát. Egyik ilyen termékük a 750LCD PowerC@m, egy 3,1 megapixelesnek hirdetett gép.

Az előbbi mondat végén a „hirdetett” megjelölés nem véletlen: a 3,1 megapixeles alapfelbontás ellenére a gépben egy mindössze 2 megapixeles CMOS érzékelő található, így a 2048*1536-os fotó interpolációval készül. Az apró gépen egy 4 cm-es LCD kijelző található, átnézeti kereső azonban nincs. Az objektív fix fókuszos, igaz, van egy külön makró állása is. Zoom csak digitális van (négyszeres, tíz lépéses), de ezt használva igazából csak romlik a képminőség a nagyobb interpoláció miatt. A 16 MB beépített memória SD és MMC kártyákkal tovább bővíthető. (1600*1200-as képekből mintegy 30 darab fér el a 16 MB-on a gép által JPEG formátumban tömörített képekből.)

A kezelőszerveket nem bonyolították túl az apró gépen. A Powercam bekapcsolásához a lencsét védő fedőt kell elhúzni. A hátoldalon egy üzemmódváltó tárcsa található a következő lehetőségekkel: fotó, film, visszajátszás, beállítások, PC funkciók (gyakorlatilag flash-memóriának vagy webkamerának használhatjuk ezt választva). Felette egy négyirányú tányér van, közepén egy gombbal, ez szolgál a beállítások elérésére, felvételnél a digitális zoom állítására, lejátszásnál pedig a képek között navigálásra is. A kijelző melletti gombbal a képet kapcsolhatjuk ki az elemek kímélése érdekében, végül találunk egy vaku ki-bekapcsoló gombot is. A gép tetején mindössze az exponáló gomb van, az oldalán pedig egy kapcsoló, mely a normál és makró mód között vált. Az elemeket (két ceruzaelemmel vagy -akkuval) és az SD/MMC kártyahelyet egy felhajtható műanyag fedő védi.

A kijelzőn valami fura okból nem azt láthatjuk, hogy hány felvétel fér még a memóriába, hanem azt, hogy mennyi készült. Ennek így igazából sok haszna nincs, mivel egy darabnak számít egy fotó – bármilyen felbontásban is készült –, és egynek a videofelvétel is. Emellett néhány státusz-kijelzést kapunk még: elemtöltöttség, vaku ki/bekapcsolt állapota, de ha átváltunk a Display kapcsolóval, még ennél is több infót kaphatunk (gyakorlatilag mindenről, ami állítható).

Használat során a gép igen lassúnak bizonyult, az exponáló gomb megnyomása és a fotó elkészítése közötti idő nagyon nagy volt. Másik lassú dolog a vaku „feltöltése”: ha vakuval szeretnénk fotózni, esélyünk nincs egy hirtelen jött pillanat megörökítésére, hacsak jó előre be nem kapcsoltuk a vakut. Amire fontos odafigyelni, az a makró kapcsoló állása, mert bár egy zöld LED jelzi, ha bekapcsoltuk, a tapasztalat az volt, hogy könnyen meg lehet feledkezni erről, és utólag derül ki, hogy pont a rossz állásban volt.

A számítógépre áttöltéshez szükség van a CD-n mellékelt driver telepítésére, utána új meghajtóként jelenik meg a memória tartalma. Visszajátszáshoz lehetőségünk van TV-re kötni a gépet, így számítógép nélkül is megmutathatjuk másoknak felvételeinket.

A géphez tartozó körítés bőségesnek mondható: kapunk két elemet (kezdetnek ez is jó, aztán érdemes akkura cserélni), egy puha, övre csatolható tokot, egy egyszerű kis háromlábú állványt, valamint USB- és TV kábelt. A driver mellett a CD-n találunk néhány ArcSoft programot, fotó- és videoszerkesztésre.

A Trust 750LCD Powercam Zoom egy egyszerű digitális gép, mely képminőségben semmiképpen se jelent konkurenciát a nagy gyártóknak, ár tekintetében viszont egy fokkal elérhetőbbé teszi a digitális fotózást azok számára, akik megelégednek a jó fényviszonyok közötti fotózással, és nem számítanak csúcsminőségű képekre. Javasolt végfelhasználói ára bruttó 42.990 Ft (aktuális ár- és termékinformációk: www.multimedia.hu).

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Trust 750LCD PowerC@m Zoom
  • Trust 750LCD PowerC@m Zoom
  • (Kattintásra az eredeti, 800 kB-os kép jön be)
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!