Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Mátrix újratöltve DVD

A befejező epizód mozipremierje előtt megjelent a második rész DVD változata.

2003.10.28. 00:00 | szerző: Dino | DVD

A Wachowski testvérek 1999-es Mátrix filmje mindenképpen egy jelentős állomása az akciófilmeknek. Egy látványban gyakorlatilag az akkori maximumot jelentő mozit alkottak, melyet azóta sokak próbáltak legalább részleteiben lemásolni, és bizonyára sokan irigykednek a film körül kialakult „kultuszra” is. Nem véletlen hát, hogy a fiúk nem pihentek meg a siker után, és nekiálltak a folytatásnak, sőt, mindjárt kettőnek is, így trilógiává bővítve filmjüket. A második rész, a Mátrix újratöltve tavasszal került a mozikba, a befejező – Mátrix forradalmak – epizód mozipremierje előtt pár héttel pedig boltokba került a második részből készült DVD is.

Mátrix újratöltve DVD

A második epizód megnézése előtt sok negatív véleményt hallottam róla, így igazából elvárások nélkül ültem be a moziba. Így végül nem is csalódtam benne, de úgy éreztem, hogy sok újat se kaptam. Az Újratöltve gyakorlatilag ugyanazt adta, mint a négy évvel ezelőtti első rész, csak mindenből többet: több akció- és harcjelenet, több – sokszor üres – filozofálás, több bullet-time effekt és még több Smith ügynök. Mindezt néhány – véleményem szerint – feleslegesen elnyújtott jelenettel kísérve, melyek bár látványosak, ekkora mennyiségben már inkább unalmasak. Ennek ellenére sokaknak tetszett a folytatás, és a fentiek ellenére én is kíváncsian várom velük együtt a harmadik részt, hiszen ahogy azt az Újratöltve végén megjelenő „Befejezés következik” felirat is jelezte, elég hiányos volt így a sztori.

Az első rész DVD változata elég szépen teljesített eladások terén (az első kiadást egy duplalemezes változat is követte, hazánkban pedig nemrég kijött az utóbbi magyar szinkront is tartalmazó verziója), így biztos, hogy a készítők előre gondolkodtak, és sok mindent már helyből a DVD kedvéért rögzítettek. De ez az odafigyelés tapasztalható a DVD-re került anyag kép- és hangminőségén is: egy tökéletes DVD átirat kerül a vásárló kezébe, gyakorlatilag referencia-anyag. Az első korongon maga a film található, Dolby Digital 5.1-es magyar és angol hangsávval. Az extrákat nem kezdték el ezen a korongon, inkább egy külön lemezt töltöttek meg különböző werkfilmekkel. Ezek azonban kicsit felemásra sikeredtek: sokat is akartak mutatni az érdeklődőknek, de éppen emiatt mindenből csak futólag láthatunk egy-egy kis részt, alapos kivesézése semminek nincsen. Ráadásul sok esetben elég reklámszagú az egész. No de lássuk, mik is kerültek a második DVD-re!

Mátrix újratöltve DVD

Preload címmel egy 22 perces összeállítást láthatunk, melyben – a Wachowski testvérek kivételével – az összes jelentős készítő megszólal. Mindezt rengeteg színfalak mögötti felvétellel – vagyis inkább csak felvillanással, bevágással – tűzdelték meg. (Persze nem maradnak el a „hú de sokat kellett edzeni a forgatásra” meg a „mindenki milyen profin végezte a dolgát” szövegek sem. :-) Ezt követi az 5 perces Matrix Unfolds, mely az első filmtől az Animatrixon, a Matrix Reloadeden és az Enter the Matrix játékon keresztül vezeti végig a Revolutions-ig a Wachowski testvérek által kitalált világra épülő dolgokat. 30 percben láthatunk werkfilmet az autópályás jelenetről (Freeway Chase), azonban sajnos itt se kerül alapos bemutatásra egyik momentuma se a filmben kb. 15 perces résznek. Inkább csak általánosságban beszélnek a felvétel körülményeiről, egy-egy trükkről azért fellebbentve eközben a fátylat. Get Me an Exit címmel egy kitekintő filmecske van, mely a Mátrix sikerét meglovagló reklámfilmek készítéséről szól (Powerade és Samsung). Ezt egy újabb hosszú, közel félórás összeállítás követi, mely elejétől a végéig az Enter the Matrix játékról szól. Ebben elsődlegesen a Shiny néhány munkatársa látható és hallható – többek között David Perry :) –, valamint a játékban is megjelenő színészek, mind a normál jelenetek forgatása során, mind pedig a motion capture felvételek rögzítésén.

Két kisfilm maradt hátra, ezek közül az egyik az Animatrix DVD-t reklámozza 4,5 percben. A korábban már bemutatott korong 9 animációs kisfilmjéből láthatunk részleteket benne. Az utolsó extra egy mókás valami. Az MTV Movie Awards-on mutatták be eredetileg ezt a közel 10 perces paródiát, Justin Timberlake és Sean William Scott főszereplésével. Ebben a néhány percben gyakorlatilag a film szinte összes kulcsjelenetét bemutatják kissé más megvilágításban. Az extrákról befejezésül még annyit érdemes elmondani, hogy magyar felirat is található rajtuk.

Mátrix újratöltve DVD

Bár mint film nem nyerte el tetszésemet a Mátrix újratöltve, a DVD-ről nem tudok negatívan nyilatkozni: egy olyan kiadás ez, melynek mindenképp a rajongók polcán a helye. Emellett pedig mindazoknak ajánlani lehet még, akik egy színvonalas DVD kiadást szeretnének magukénak tudni, mely akár a házimozi rendszerük tesztelésére is kiválóan használható. Talán az tette volna tökéletessé az egészet, ha a werkfilmek nem maradnak a felületesség szintjén. ■

Az oldalon található képek: © 2003 Warner Bros Entertainment Inc.

Mátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVDMátrix újratöltve DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló