25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Unreal Tournament 2004

Az UT sorozat harmadik részével megvalósították mindazt, amiket az előző részre vártunk.

Írta: Madrac 38 hozzászólás

Nemrég jelent meg az Unreal Tournament sorozat legújabb, harmadik tagja, az UT2004. Ez a játék nem tartalmaz akkora változásokat, mint amik az első rész és az UT2003 között voltak, inkább egy fejlesztett, jobb verziója csak az elődnek. De lássuk részletesebben, mi is változott a játékban.

Az egyjátékos rész komoly fejlődésen esett át, most már tényleg olyan lett, mint amilyenre eredetileg tervezték az Unreal Tournament 2003 esetében is. Vehetünk és eladhatunk játékosokat, a mérkőzésekért pénz jár, valamint extra összeg jár a mérkőzés alatt elért bónuszokért is, így a duplagyilokért és hasonlókért. Játszhatunk az ellenfél egy játékosáért is, ilyenkor ha nyerünk, mienk lesz az ellen embere, míg ha vesztünk, akkor csak a feltett pénzt bukjuk. Néha ők is kihívnak minket, ekkor célszerű összeszedni magunkat, és nem veszíteni. Plusz pénzt tudunk még nyerni, ha az ellenfelet kihívjuk 1-on-1 mérkőzésre. A tétet ilyenkor mi határozhatjuk meg. A liga a selejtezőkkel kezdődik, először csak pár TDM meccs jön, majd ha összeválogattuk a csapatunk, nekik is bizonyítanunk kell (azaz ellenük kell egyet játszani és győzni). Innen mehetünk először a Double Domination ligába, majd két nyert mérkőzés után már a CTF is nyitva áll. Újabb két mérkőzésen kell diadalmaskodni a Bombing Runhoz, majd még két győzelem kell az Assaulthoz. Ha minden ligában megnyertük az összes meccset, jöhet a döntő.

Új játékmódokat is kapott a program. Az egyik az Assault, melyet az első UT-ből már ismerhetünk, bár itt jóval fejlettebb lett ez a mód. A második az Onslaught, mely teljesen új, és belekerült a Mutant és az Invasion is, melyeket már a 2003 egyik bónusz csomagja is tartalmazott. Újra megjelent a Last Man Standing is, mint különálló mód. Természetesen a régről jól ismert verziók is megmaradtak, mint a DM, TDM, CTF.

Az Assault mód igen hasonlít a régi Unreal Tounamentben debütáló verzióhoz, az egyetlen komolyabb különbséget a járművek jelenik, melyek a legtöbb pályán megtalálhatóak. Az egyik csapat célja elfoglalni, míg a másiknak megvédeni valamilyen létesítményt. Ez mindig több lépésben történik, több célt is teljesíteni kell a győzelemhez. A támadók akkor nyernek, ha az időlimiten belül el tudják foglalni a célt, míg a védők értelemszerűen az idő lejártával érik el céljukat. Ezután csere jön, és a másik csapat próbálkozik, de ha a támadók nyertek az előző részben, akkor csak annyi ideig tart a második kör, mint amennyi idő kellett az előző győzelemhez.

Az Onslaught játékmód nagy pályákon zajlik, lehetőleg sok emberrel. Mindenféle jármű és pár különleges fegyver is szerepet kap ebben a módban, melynél a cél elpusztítani a másik bázisát. Ezt úgy tudjuk végrehajtani, ha a bázist védő pajzsot ártalmatlanná tesszük előbb. Vannak a pályákon kisebb bázisok, melyeket elfoglalva összeköttetést teremthetünk a bázisok között és hatástalaníthatjuk a pajzsot az ellenfél erődjében. A pont elfoglalása időbe telik, e közben megpróbálhatja az ellenfél ezt megakadályozni természetesen. Gyorsítható a dolog, ha a Pulse gun másodlagos lövésével tüzelünk közben a gömbre, ami épp készül.

A Mutant módban az első ellenfelet megölő játékos lesz a mutáns, csak ő ölhet, illetve ha úgy lett beállítva a játék, akkor az utolsó játékos a pontlistában. Aki megöli, az átveszi a mutáns helyét, és onnantól ő ölhet meg másokat. A Last Man Standingben az embernek meghatározott számú élete van csak, melyek ha elfogynak, kiesik a játékból. Alapban minden fegyver a rendelkezésére áll a játékosoknak, a cél utolsónak megmaradni. Az Invasionben a hullámokban támadó szörnyeket kell likvidálnunk, minden hullám egyre több és erősebb szörnyből áll.

Az UT2004 egyik újítását a járművek jelentik. Vannak földi és légi gépek is, a földön a könnyű kis dzsiptől kezdve egészen a nagy tankig terjed a skála. A légi járművek nagyon gyorsak, bár a gyorsulásuk miatt elég irányíthatatlanok néha. Páncélozottságuk megfelel a rendeltetésüknek tűzerejükkel egyetemben. A nagy tank 1600 HP-val rendelkezik, míg a kis vadászgép csak pár százzal. A tűzerejük is hasonlóan alakul, a harckocsiba ketten is beszállhatnak, a második ember egy könnyű géppuskát kezelhet ilyenkor.

A fegyverek nagy része megegyezik az Unreal Tournament 2003-ben fellelhetőekkel, bár vannak új fegyverek is. A normál arzenálba visszakerült a mesterlövészpuska, de megmaradt a lightning gun is. Hogy ne lehessen vele beguggolni valami sötét helyre és onnan lövöldözni (ezért készült annak idején az lightning gun is olyanra, amilyen), kis füstfelhő jelenik meg minden lövésnél, mely nem is oszlik el túl gyorsan. Ez valamennyire feltűnő is, de legfőképp a látást akadályozza. A járművek ellen is kerültek be fegyverek, egy rakétavető, mely képes befogni a célt, és egy gránátvető, mellyel szépen behinthetjük robbanóanyaggal az utat a földi gépezetek előtt.

A grafikai motor nem esett át akkora fejlődésen, mint az első két rész között, de természetesen javítottak sok mindenen. Sokkal gyorsabb lett az egész játék, kisebb gépeken jobban játszható, mint a 2003. Új játékos- és fegyverskinek kerültek a játékba, az ASMD esetében pedig lehet váltani a régi és az új kinézet között is.

A hangok esetében sem beszélhetünk egetverő újításokról, új zenéket és bemondóhangokat kapott a játék, valamint kicsit javítottak a többi hangon is. Az egyetlen fontos újítás ezen a téren a hangkommunikáció. Ez kétféleképpen is működhet: egyrészt játék közben a többiekkel beszélgethetünk, másrészt a játékban használható – pl. fegyverváltás – parancsokat akár szóban is kiadhatjuk. Ez utóbbi azonban elég jelentősen terheli a gépet, így csak erősebb konfiguráció esetén érdemes használni.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy remek játék született megint, kijavították az előző rész hibáit, és sok hasznos és érdekes újítással bővítették ki a programot. A régi UT játékosok is tudomásul vehetik most már, hogy a játék megváltozott, és ezen az úton halad tovább, kicsit az UT, kicsit a Tribes és kicsit a Quake III keverékeként.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
10
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
 • Gyönyörű grafika
 • Izgalmas játékmódok
Negatívumok

  További képek

  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004
  • Unreal Tournament 2004

  Unreal Tournament 2004

  Platform:

  Kiadó: Atari

  Forgalmazó: seven m

  Megjelenés: 2004. március

  Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 733 MHz, 128 MB RAM, 16 MB-os TNT2 vagy újabb kártya, 3 GB HDD

  » Tovább a játék adatlapjára

  HOZZÁSZÓLÁSOK

  Corvus5
  Corvus5 [2011]
  Ha van itt vki, aki még játszik ezzel a játékkal, vagy csak szimplán kedves emlékek fűzik hozzá, az szánjon rá 1 percet és írja alá ezt a petíciót!
  Köszi.:-)
  amitakartok
  amitakartok [423]
  Játszott itt valaki az Evarena moddal? Én elég jó ötletnek találtam, de mivel még mindig béta verzióban van és 5 éve nem volt frissítve ezért úgy gondoltam, megkérdezem a készítőket, hogy átvehetem-e a modot. Kódolással én megbirkózom de ért itt valaki a modellezéshez?
  tbundy
  tbundy [71]
  google:

  A(z) "ut2004 adrenaline combos" kifejezés 1-10. találata (0,23 másodperc)

  Up, Up, Down, Down Faster Rate of Fire
  Right, Right, Left, Left Invisibility
  Down, Down, Down, Down Regeneration
  Up, Up, Up, Up Faster Movement Speed
  Left, Left, Left, Left. Character model shrinks
  Right, Right, Right, Right. Camouflage

  :-)
  Steel2
  Steel2 [2]
  Helló!Az adrenalint milyen billentyű kombinációval lehet aktiválni 2x már iskerült den me to mhogy légyszives mnodja meg vk iköszöönm az infót elöre is.
  U.R.H.
  U.R.H. [4178]
  Max három ember használhat egy eredeti UT2004-t. De ha te már kölcsön adtad 8 haverodnak és plusz 5 embernek megadtad a saját cd kulcsodat, akkor az olyan, hogy ti már 13an használjátok az UT2004-t.
  » Összes hozzászólás listázása a fórumban (38 db)