Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

T-72: Balkans on Fire!

A szovjet haditechnika büszkeségeit irányíthatjuk egy önálló harckocsi-szimulátorban.

2005.11.26. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Régebben – kis túlzással – naponta jelentek meg harckocsi-szimulátorok az EGA grafikával rendelkező ős-PC-kre. Igaz, akkoriban kalandjátékokból is jobban el voltunk eresztve. Viszont nem volt vonat-szimulátor, amiben meghúzunk egy kart, és órákig nézhetjük utána a tájat. Ma meg van rengeteg vonat-szimulátorunk, de úgy kell kiimádkozni három-négy évente egy harckocsit. Persze a Battlefieldek korában felmerül a kérdés, hogy egyáltalán van-e szükség harckocsi-szimulátorokra.

T-72: Balkans on Fire!

Nem elég-e, ha a nagynevű játékok fejlesztői egy kicsit többet csiszolnak a nagy csatarendszereiken, melyek jelenleg természetesen a gyalogos katonákat helyezik előtérbe. De ha csak egy kicsit élethűbbre és részletesebbre készítik el a harckocsikat (valódi ballisztika, lézeres távmérés, realisztikus újratöltési idők, sérülésmodell stb.), akkor nincs is szükség azokra az önálló harckocsi-szimulátorokra, mely természetükből adódóan vagy a gyalogosokat, vagy a légierőt nagyolja el vagy negligálja teljesen.

Egyelőre azonban még nincsen hardcore harckocsi-élmény a Battlefield-szerű játékokban, így nincs más hátra, mint az önállókkal játszani, ha tényleg át akarjuk élni egy apróméretű harckocsizó élményeit. Így vártuk például a Steel Beasts 2-t, mely ki tudja, mikor jelenik meg. Vagy a Panzer Elite Actiont, melyről bebizonyosodott, hogy „árkádabb” már nem is nagyon lehetne. Illetve a T-72-t, mely azon kívül, hogy úgy néz ki, valósághű tulajdonságokkal rendelkezik, ezen kívül a túlhangsúlyozott NATO-harckocsik helyett a kuriózumnak számító szovjet haditechnikát részesíti előnyben.

T-72: Balkans on Fire!

Legyünk túl a szimulátor köré erőltetett történeten: lehet, hogy sok játékost nem érdekel az ilyesmi, de nekem fontos azért a sztori is, és szeretem beleélni magam, ha már játszom. Na ez a T-72-nél számomra lehetetlen. Ugyanis főhősünk egy orosz harckocsizó, aki a véres balkáni polgárháborúban a szerbek oldalán osztja a pánszláv igazságot a – nem kevésbé szláv – horvátok ellen. Mivel a nagymamámat percek választották el attól, hogy a beözönlő szerbek élve megnyúzzák, ezért mint ennek a vérengzésnek a „túlélője” nem vagyok hajlandó sem a valóságban, sem egy fiktív játékban a szerbek pártját fogni.

Márpedig a játék kampánya erről szól. Így aztán – cikkírói pályafutásom során először és remélem utoljára – nem játszottam a tesztelendő játék kampányával. Szerencsére a játékban nem igazán hangsúlyos ez a kampány, valójában csak egymás után következő küldetésekről van szó. Nem lesznek egyre jobbak az MI vezérelte bajtársaink, se nem vásárolhatunk tapasztalatpontokért speckó reaktív páncélt, vagy ehhez hasonló marhaságok. A küldetéseket pedig önállóan is megjátszhatjuk. Így aztán ne is pazaroljunk több szót a történetre.

T-72: Balkans on Fire!

A játék maga hardcore harckocsi szimulátornak készült, ezért úgy gondolták az orosz fejlesztők, hogy a műszerekre és a belső irányítópanelekre nem kell nagy hangsúlyt fektetni. Ez sajnos olyan gyengére sikerült, mint egy ZX Spectrumos F1 szimulátor. A külső 3D-s grafika már sokkal jobb, de azért ez sem éri el a 2005-ös színvonalat. Az is nagyon lelohasztja a játékost, hogy függetlenül a grafikus kártya minőségétől a harckocsi előtt 3-4 méterrel egyszer csak megjelenik a fű az amúgy teljesen csupasz domborzaton.

Vannak persze előnyei is a T-72-nek. Például a terep dinamikusan formálódik a belövéseink vagy kézifékes fordulóink hatására. A lánctalpak illetve becsapódások által felvert por, a lövéseink, és az égő tárgyakból szivárgó füst valóban visszaadja azt az érzést, amit egy ilyen harci helyzet okozhat: történetesen, hogy nem látunk semmit, de mindenhonnan lőnek ránk. Illetve a lövéseink ballisztikus realitása is ott van a legjobb harckocsi-szimulátorok között. De sajnos a többi nem.

T-72: Balkans on Fire!

Úgy gondolom, hogy a keménymagos játékosoknak készült szimulátorokban sem engedhető meg az, hogy a menü és maga a szimulátor olyannyira különálló alkalmazások, hogy minden egyes menübe történő visszalépéskor (illetve játék indításkor) végig kell várni egy elég lassú betöltést (azért annyira nem jó a grafika!). De ez még hagyján: az átlépéskor pár másodpercre mindig kidob a játék a desktopra, amivel persze – jó Windows felhasználó lelkemet – a rettegésbe tudja kergetni. Ezen felül, ha egy küldetést elrontottam és újra szeretném kezdeni, akkor nem használja a már betöltött grafikus elemeket, hanem kidob az egészből és újra végig kell várni az igen hosszú inicializálási időt.

Igaz, hogy nem vagyunk agyonnyomva tankszimulátorokkal, mint mondjuk II. VH-s FPS-ekkel és RTS-ekkel, azért a játékélményt nagyon el tudja rontani egy ilyen összetákolt játék. És hiába fektettek akkora energiákat a fejlesztők a ballisztikába és a sebezhetőségbe, illetve a dinamikus tájba és a rombolható épületekbe, ha az egésztől nagyon rossz érzése támad a játékosnak. Nem is beszélve a nem túl polkorrekt történetről. A Battlefront kiadót is nehezen értem meg: mert igaz, hogy ez egy üres piaci szegmens, de azért bármivel még itt sem lehet megjelenni. Még akkor sem, ha végre az igen elhanyagolt szovjet haditechnikát is vezethetjük végre. Azért tegyük hozzá: inkább egy Balkans on Fire, mint száz Panzer Elite Action. ■

értékelés

T-72: Balkans on Fire!

Pozitívumok
  • Ballisztikusan korrekt
  • Reális sérülések
  • Rombolható épületek
  • Dinamikus táj
Negatívumok
  • Összetákolt szoftver
  • Gyenge belső grafika
  • „Érdekes” történet
Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 1 GHz, 256 MB RAM, DirectX 9.0 kompatibilis videokártya, 2 GB HDD
Ajánlott konfiguráció: Pentium IV/Athlon XP 2,8 GHz, 512 MB RAM
5,0
grafika 6
hangok 5
játszhatóság 4
hangulat 4
T-72: Balkans on Fire!T-72: Balkans on Fire!T-72: Balkans on Fire!T-72: Balkans on Fire!T-72: Balkans on Fire!T-72: Balkans on Fire!
T-72: Balkans on Fire!
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
T-72: Balkans on Fire!

hozzászólások (5)

Pistike1
Pistike1 2005.11.26. 23:55
Szomorú vagyok hogy a Battlefront.com amely olyan zseniális játékokat adott ki mint a Combat Mission sorozat csak erre volt képes ezesetben...:-(
9M119M
9M119M 2005.11.28. 11:27
Én is anno nagyon vártam a gémet, de nagyon nagy csalódás lett.
Viszont nemsokára jön a Steel Beasts folytatása, igaz idén csak a Pro változatot adják ki úgy 30 ezer Ft körül, de 2006-ra lesz Steel Beasts 2 is. (legalábbis ezt állítják az eSimgames honlapján)
Mellékesen megjegyzem, hogy véleményem szerint az utóbbi öt év legjobb szimulátora a Steel Beasts.
Lacko
Lacko 2005.11.28. 11:41
9M119M: Egyetértünk!

Pistike1: "csak erre volt képes" mondat értelmezésével vannak problémáim... ;-) Mert ugye egy fejlesztőre még igaz lenne ez, hogy "ennél többre vagytok képesek". De egy kiadó az vagy kiad, vagy nem ad ki. Ezt mondjuk nem kellett volna kiadniuk. Azok a ruszki fiuk viszont tényleg megerőltethették volna magukat egy picit jobban is. A történet persze borzalmas, de ha legalább játszható lenne, akkor is jobb értékelést kapott volna. :-X
Pistike1
Pistike1 2005.11.28. 18:52
Hmm, igaz, azt kellett volna írnom "szomorú hogy nevét adta ehhez":-) Hát igen, én is villámgyorsan eltüntettem a gépről:-)
ajánlott olvasnivaló