Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Norton Internet Security 2005 AntiSpyware Edition

2005.10.10. 00:00 | szerző: Viper | Egyéb

Napjaink internetes veszélyforrásokkal teli világában bizonyára több Norton Internet Security csomagot bevető felhasználóban merült már fel a kérdés, hogy az AntiVirus termék vajon elegendő védelmet nyújt-e kémprogramok ellen is? Bizonyos reklámprogramokat, betárcsázókat és hackelő eszközöket már eddig is képes volt felismerni a program, a kémprogramok azonban egy kisebbfajta rést képeztek a pajzson. Ezt hivatott befoltozni a Norton Internet Security (a továbbiakban NIS) 2005 AntiSpyware Edition, amely az önálló termékként egyébként nem elérhető kémprogramok elleni védelemmel került kibővítésre.

Norton Internet Security 2005 AntiSpyware Edition

A többletszolgáltatások közt szerepel a billentyűnaplózók, a képernyőlopók valamint az e-mail grabberek elleni védelem. Sok, kémprogram elleni védelmet nyújtó termékkel ellentétben a NIS 2005 AntiSpyware Edition nem veszi górcső alá a sütiket, nehogy a kollektív bűnösség elvétnek alkalmazására buzdítsa a felhasználókat, és az egyébként hasznos adatokat tartalmazó sütik törlésével végződjön egy-egy riasztás. Még csak nem is gyanús eseményeket figyel a rendszerben, hanem egészen egyszerűen bizonyos kémprogram-mintákat ellenőriz. A megoldás előnye, hogy a szoftver nem fog egyébként legitim programokat csupán a tevékenységük alapján elítélni, hanem csak azon programokat, amelyeket a Symantec szakemberei kémprogramnak minősítenek – és talán nem kell mondanom, hogy a Symantec neve elég garancia arra, hogy az ő ítéleteikben gyakorlatilag maximálisan megbízhassunk. Az egyes kémprogram-minták frissítéseit a LiveUpdate program automatikusan letölti.

A NIS-be integrált kémprogram védelem egyetlen apró szépséghibája, hogy nem tudunk csupán kémprogramokat keresni a programjaink közt, azt csak víruskereséssel együtt lehet elvégezni. Visszafelé ugyan igaz, hogy viszont víruskeresést végezhetünk kémprogramok keresése nélkül, ez azonban sovány vigasz azok számára, akik minél gyorsabban szeretnének ráakadni egy kémprogram nyomára a rendszerükben.

Egy kémprogram beazonosítása esetén végrehajtandó tevékenység beállítása szintén egy kalap alatt történik a vírusok elleni védekezés meghatározásával: kérdezzen rá, tegye karanténba vagy törölje.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a magyar nyelven is hozzáférhető Norton Internet Security 2005 AntiSpyware Edition a Symantectől megszokott színvonalon bővíti ki a komplett internetes védelem palettáját. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló