New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Auto Assault

Az NCsoft jóvoltából egy poszt-apokaliptikus akciójátékkal gyarapodott az MMO játékok kínálata.

2006.05.31. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

Az NCsoft a nagy sikerű Guild Wars után egy online multiplayer akciójátékot dobott a piacra, az Auto Assaultot. A poszt-apokaliptikus autós akciójáték sok szerepjáték elemmel rendelkezik, igyekszik minden stílus közönségét megragadni. Nézzük, hogy sikerült ez a fejlesztőknek.

Auto Assault

Egy jövőbeli katasztrófa elől a föld alá menekült az emberiség egy része. Mikor kinyitották az óvóhelyek kapuit, egy erősen megváltozott, ellenséges világban találták magukat. Nekiálltak felépíteni újra a városokat, és hamarosan szembesültek azzal, hogy mások is túlélték a katasztrófát. Három komolyabb csoportba tömörültek a túlélők. Az első az emberek csoportja, akik a föld alatt vészelték át a veszélyes időszakot. A második a mutánsoké, akiket megváltoztatott a sugárzás, a harmadik pedig a biomecheké, akik különféle technikai szerkezetekkel tökéletesítették magukat.

Négy kaszt közül választhatunk, melyek túlzottan nem különböznek az egyes fajoknál. Minden fajnak megvannak a főbb jellemzői, ezek tükröződnek a kasztokban is. Az emberek kapnak egy gyenge energiapajzsot, a mutánsok regenerálódnak, míg a biomechnek több az életereje. Van egy harcos, akinek erős fegyverei és jó páncélzata révén komoly károkat okozhat gyorsan és feltarthatja a társaira támadó ellenfeleket. Választhatunk egy gyógyító kasztot is, mely sok hasznos aprósággal van felszerelve a csapat megsegítésére. Egy kém, orvgyilkos kaszt is rendelkezésünkre áll, láthatatlansággal, orvtámadásokkal, mindennel ami kell a célhoz. Az utolsó pedig egy idéző kaszt, mely sok kisebb lényt, robotot hív segítségül, és így biztosítja be a sikert. Az utóbbi kettő lényegesen nagyobb odafigyelést és találékonyságot igényel. Mindegyik kasztnak három módban működhet járműve, az első egy szólózáshoz alkalmas beállítás, a második egy csapatos mód, míg a harmadik több csapat összefogásakor jöhet jól.

Auto Assault

Mivel szinte mindent a járművünkkel hajtunk végre, így a karakterünkre nincsenek is felszerelések. A gépünkre – melyet többfélére is lecserélhetünk – igen komoly felszerelés-mennyiség aggatható. Mi határozzuk meg a kasztnit, a kerekeket, a motort és a páncélzatot is. Mindenhol figyelembe vehetünk többféle lehetőséget is, a motornál az erejét és a hőleadási képességét, a páncélnál a védelmi értéket és az adott „életerő”-mennyiséget, a kerekeknél azt, hogy milyen talajon mennyire megfelelő, míg a karosszériánál, hogy mi fér el rá. Természetesen fegyverek is kerülnek a gépre. Egy a toronyba, melyet mi irányíthatunk és körbeforoghat teljesen, egy-egy előre és hátulra, ezek csak egy bizonyos szögben lőnek, míg előre még feltehetünk egy döfőcsúcsot is. Minden fegyvernek van sebzése, tűzgyorsasága és esetenként pár extra tulajdonsága is, mint például plusz pontosság.

Bár felszerelése nincs karakterünknek, tulajdonságai vannak, hiszen ő vezet. Négy tulajdonságot különböztetnek meg: combat, tech, theory és perception. Mindegyik kasztnak más az igazán fontos, de egyik sem hanyagolható el teljesen. Szerezhetünk különböző érmeket is, melyek bónuszt nem adnak, de legalább jól néznek ki. Különféle teljesítményeket díjaznak velük, mint egyfajta ellenfélből megölt száz, ezer, vagy tízezer darab, teljesített küldetések száma, de akadnak jóval egyedibbek is, mint például a legnagyobb ugratott távért járó.

Auto Assault

Rengeteg küldetést kaphatunk majd a játék során. Akad közöttük olyan, amiben csak el kell menni ide-oda, másokban tárgyakat kell készíteni, de a legtöbb közülük arról szól, hogy miből mennyit kell megölni, elpusztítani. Az első tucat a játék megismerését segíti csak, de miután elhagytuk a kezdő zónát, kapunk majd jóval összetettebbeket és nehezebbeket is. Szerencsére a legtöbbnek van egy rövid története is, így érdekesek és változatosak maradnak. Bár alkothatunk csapatot más játékosokkal, igazán nincs szükség rá. Könnyebb és gyorsabb csapatban dolgozni, de én nem találkoztam semmi olyan kihívással, mely egyedül leküzdhetetlen lett volna. Sőt, a halálért se jár semmi büntetés, egyszerűen jön értünk egy szállítógép és elvisz a legutolsó javítóhelyre, ahol jártunk.

Lehetőségünk van arra is, hogy a talált vagy vásárolt rossz alkatrészeket megjavítsuk és felhasználjuk. Az ehhez szükséges képzettségeket három csoportra osztották fel, a gyakornok, a szakember és a mester szintjére. Igen fontos, miket választunk ki, mert csak négy apprentice-t, két journeymant és egy mastert tanulhatunk meg. Az első csoportba még elég általános képzettségek tartoznak bele, mint a karosszériajavítás, a motorok karbantartása vagy épp az alap fegyverek rendbetétele. A másodikba már a ritkább kiegészítők és az energiafegyverek kerültek, míg csak a mesterek állhatnak neki az igazán jó páncélok és fegyverek rendbetételének. Siker esetén néha megtanulhatjuk a tárgy elkészítésének módját, így akármikor készíthetünk ilyet a megfelelő nyersanyagokból. Természetesen a javításhoz is kellenek megfelelő darabok, melyeket főként az ellenfelek dobnak el a terepen, de vannak olyanok is, melyeket mi készíthetünk el a városban.

Auto Assault

A játék grafikáját egyáltalán nem jellemzi a Guild Warsnak a szépsége és színessége: minden sivár és sötét, ahogy ezt az ember el is várhatja egy poszt-apokaliptikus helyszíntől. Sajnos a részletek és a változatosság szinte teljes hiánya is jellemzi a környezetet, minden ugyanolyan, mintha egy helyben járnánk. A karaktereket nem látjuk túl sokat, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen kidolgozatlannak kellene lenniük, és a mozgásuknak ilyen primitívre kellett volna sikerednie. A játék hangjaira is eléggé jellemző az, ami a grafikára, talán csak a zene a kivétel, mely kellemes aláfestést ad a világhoz.

Az Auto Assaulthoz kapcsolódóan megjelent egy másik program is, ez pedig egy interneten keresztül játszható gyűjtögetős kártyajáték. A címe ennek megfelelően Auto Assault Trading Card Game, és további információ a www.autoassaulttcg.com weboldalon található róla bővebb információ.

Auto Assault

Az Auto Assaulttal összességében egy újszerű és egyedi játékot hozott létre az NCsoft, melynek hibái kijavíthatóak. Sok lehetőség van benne, de hogy ezeket mennyire tudják kiaknázni, az idővel úgyis kiderül. Aki egy akciódús környezetben szeretne kalandozni másokkal együtt egy poszt-apokaliptikus világban, vagy csak egyszerűen tetszett neki a Mad Max sorozat, mindenképp érdemes kipróbálnia a programot. ■

Auto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto AssaultAuto Assault

értékelés

Auto Assault

Pozitívumok
  • Mad Max-szerű világ
Negatívumok
  • Hosszú távon elég monoton
  • Unalmas, egyhangú grafika
7,5
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 8
Auto Assault
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Auto Assault

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló