Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

A The Movies rajongóknak kötelező kiegészítő érkezett az "Álomgyár-szimulátorhoz".

2006.06.27. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Bizonyára nem voltam egyedül a The Movies játékosok között, akik kevesellték kedvenc filmstílusuk – az én esetemben az akció – jeleneteit és lehetőségeit. Ráadásul másoknak is feltűnhetett, hogy Molyneux játéka akár egy The Simshez mérhető mennyiségű kiegészítő lemezzel lehet gazdagabb, hiszen a The Movies végtelen mennyiségben igényli a bővítéseket. Nem is kellett sokat várnunk az elsőre, a Stunts & Effects-re.

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Számomra a legfontosabb újdonság a rajongók által kikövetelt FreeCam mód. Ennek lényege, hogy amikor egy-egy jelenetet összeállítunk, akkor nemcsak a fényeket, kellékeket és jelmezeket állíthatjuk, hanem az eddig fix kameraállásokat és mozgásokat is megadhatjuk belátásunk szerint. Ez abból áll, hogy egér és billentyűzet segítségével rögzítjük az első kameraállást, aztán hasonlóan megadjuk a másodikat is. Jelenetünkben pedig úgy fog mozogni a kamera, hogy az első állásból egyenletes mozgással eljut a második állásig. Ez persze nem maga a tökély, de jobb, mint az eddigi megkötött mód. Igazán beletehettek volna több kameraállás-definiálást, illetve olyan kameraállást, amiből nem átfolyik, hanem átugrik a következőbe. Sebaj, hiszen – kis pluszmunkával – megoldható ez is: többször vesszük fel ugyanazt a jelenetet, más kameraállásokkal és a végén összevágjuk a nekünk szükséges verziót.

Maguk a választható jelenetek is bővültek, természetesen a régi díszletekhez is. Például a dupla géppisztolyos Rambó lövés, vagy a csütörtököt mondó fegyver jelenetével. Sőt, egyes új díszletek miatt – mint amilyen a vadnyugati postakocsi – ezzel kapcsolatos jelenetek is kerültek más díszletekbe (postakocsi érkezése a vadnyugati városba, stb.). És persze az új díszletekhez is kerültek új jelenetek, ami várható is volt.

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Amikor az előzetest írtam a Stunts & Effectsről, még nem tudtam megérteni, mi lehet a különbség a blue- és a greenscreen díszlet között, melyek a valóságban nem különböznek. Így aztán ebben az ismertetőben mindenképpen le kell rántanom a leplet a rejtélyről. A bluescreen díszlet korábban válik építhetővé számunkra a játékban, és kevés többletet mutat a Stage színpadához képest (más jelenetek választhatók, de ugyanúgy statikus hátérrel). Míg a greenscreen díszlet később válik elérhetővé, azonban ott már igazi mozgó háttért használhatunk, ami röpködő helikoptereket vagy méretarányos makettek harcát is megjelenítheti.

Őszintén bevallom, hogy a Sims utálatom következtében ritkábban játszom az éles The Movies játékmenettel, és inkább a filmek szabad készítésével töltöm az időmet. Azonban a Stunts & Effects a rendes játékmenetre is kihatással van. Sőt, arra még jobban is. A leghangsúlyosabb újítás e téren a kaszkadőrök bevezetése. Ők 1960-tól csatlakoznak álomgyárunkhoz. Csatlakozásukkal új épületek építhetők amúgy is szűkös telephelyünkön. (Bár a kézikönyv szerint nagyobb lett a telephelyünk – mindenesetre nem annyival, amit észrevettem volna...)

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Az új épületek a kaszkadőrképző, ahol felvehetjük a jelentkezőket, valamint a kaszkadőr-gyakorlópálya, ahol fejleszthetjük őket, és végül a kórház, ahol ápolhatjuk. (Kipróbáltam, hogy hullatárolóra lehet-e szükség, de a nagyon lerobbant és agyonkínzott kaszkadőröm inkább kilépett a cégtől.) Kaszkadőreink egy új kategóriát jelentenek az alkalmazottaink között. Magasabb rangúak, mint a statisztáink (látszik az arcuk), de szerencsére nincsenek allűrjeik, mint a sztárjainknak. Két tulajdonságuk van: a képzettségük és a kondíciójuk. Ez utóbbit tudjuk lestrapálni nehéz jelenetekkel, és ezt gyógyíthatjuk fel a kórházban.

A kaszkadőrök megjelenésével egy csomó – eddig büntetlenül használt – jelenet átvált kaszkadőrössé. Ez azt jelenti, hogy rendes színészünk is eljátszhatja, de ha megsérül, akkor lőttek a filmünknek (leállás a kórházi kezelés idejére). És persze meg is jelenik pár új választható jelenet, melyek már annyira durvák, hogy csak jól képzett kaszkadőrnek érdemes nekikezdenie: háztetőről zuhanás, rakétával repülés, stb.

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Az, hogy egy jelenet mennyire veszélyes, megtekinthető a jelenet jellemzői között – egy kis hőmérő mutatja a veszélyességi szintet. A régi jeleneteink, melyeket kaszkadőrösnek minősítettek, első, vagy másodfokú nehézségűek. Ám egy robbanásos móka akár 5-ös nehézségű is lehet. Minél nehezebb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem sikerül a trükk. Ez két szempontból is baj nekünk: egyrészt lesérül a színész/kaszkadőr, másrészt a rontott jelenet benne marad a filmünkben is, ami rossz kritikákat jelent.

Innentől a játék újabb nehézségi fokozatot ért el: nemcsak a sztárjaink bajait kell állandóan pátyolgatnunk – ami önmagában is megpróbáltatást jelent egy Simshez nem szokott játékosnak –, de még kaszkadőreinkre is figyelni kell, és szerencsejátékhoz hasonló bevállalásokat kell tennünk, melyek vagy bejönnek és akkor aratunk, vagy nem és akkor pedig sokszorosan szívunk. Így azon az élen kell lavíroznunk, mi az a jelenet, amit még nagy valószínűséggel sikeresen vesznek a kaszkadőreink, de megfelelően látványos a közönségünknek.

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Nehézségeinket különböző – kaszkadőrökkel elérhető – ajándékokkal honorálták a Lionhead fejlesztői. Ezeken kívül kaszkadőrös díjak is nyerhetők a rendszeres díjátadó gálákon, melyek kaszkadőrös előnyökkel járnak. Mindenesetre nekem nagyobb örömöt okozott a Sandbox módban is felhasználható rengeteg újdonság, mint ezek a plusz nehezítések. Persze a díjakat sietve megnyertem, hogy olyan extra díszletekhez is hozzájussak, mint a katonai barakk, amelyre szükségem van az akciófilmjeimhez.

És akkor nem maradt más, mint az apróbb újdonságok bemutatása. A környezeti beállításokhoz az eső és a köd mellé bekerült a szél. A jelenetekre filtert is feltehetünk, ami átlátszó keretet adhat a filmünknek (például mintha távcsövön keresztül néznénk, vagy távcsöves puska célzóját tehetjük be egy szuperplános jelenethez.) Sajnos azonban a régi jelenetekről (amikor távcsővel néz körbe a katona) nem szedhető le ez az effekt. Így amikor FreeCam módban a katonát mutatom, akkor távcső keretben látszik, ahogy egy távcsövön keresztül néz a szereplőnk, ami elég béna.

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Új jelmezek is kerültek a játékba, mint például a karateruha, a tűzoltók (nekik csomó új jelenetük is született), helikopterpilóták (a rengeteg helikopteres jelenethez), amerikai polgárháborús egyenruhás, és egy régi puska is. Sőt – ahogy azt várni lehetett – a The Movies weboldalán a PropShopban megvásárolható kiegészítők is bekerültek a Stunts & Effectsbe, mint amilyen a mikulásjelmez és a vadnyugati postakocsi. Fontos még megjegyezni, hogy a keringő pletykák ellenére remekül oldották meg a verzióváltást, mert lefele kompatibilis a dolog. Minden, amit az alapjátékkal elmentettem (kész film, játékállás) betölthető volt a kiegészítő felpakolása után is.

Összegezve a Stunts & Effects nagyon jó kis kiegészítő, mely remek dolgokkal egészíti ki az amúgy is zseniális alapjátékot. Azonban mégis az az érzése a játékosnak – ami az alapjátékkal is – hogy bár zseniális és hónapokra rabul ejt, ám fért volna még bele pár dolog. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy remélhetőleg lesz még kiegészítő, és ha így lesz, azokba is kell, hogy maradjon pár újdonság (mondjuk a hangsávok vágása :-). Ám akármilyen kivetnivalókat találunk is ebben a kiegészítő lemezben, semmiképpen sem tagadhatjuk le: akit lebilincselt az alapjáték, az meg fogja venni ezt is. Kihagyhatatlan és kötelező darab minden The Movies játékos számára. ■

értékelés

The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

Pozitívumok
  • Új jelenetek, díszletek
  • Látványosabb filmek
  • FreeCam mód
Negatívumok
  • Elbírt volna a lemez még több újítást is
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 8
The Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion PackThe Movies: Stunts & Effects Expansion Pack
The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Movies: Stunts & Effects Expansion Pack

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló