Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Glory of the Roman Empire

A Haemimont egy közepes városépítő játékot készített, Róma "főszereplésével".

2006.07.15. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

Fény, csillogás, véres gladiátorviadalok, melyeken Conan a barbár felépítésű férfiak (és persze nők) harcolnak egymással, kellő bőségben kiömlő belsőségek közepette, egészen a dicső halálig. Hősiesen harcoló légionáriusok, kik úgy darálják a barbárokat, mint a szecskát. Orgiák ameddig a szem ellát, a totális erkölcsi fertő, züllés a köbön. Nagyjából így lehetne összefoglalni az átlag, az antik római világ irányába különösebb érdeklődést nem mutató személy tévképzeteit a Római Birodalomról. Ezt erősítendő szinte minden évben megjelenik egy olyan játék, amely hasonló tévképzetek egész özönét zúdítja a mit sem sejtő játékosra, akinek kicsit is realisztikusabb játékokból meglehetősen csekély mennyiség jut. Ezen „csekély mennyiség” részét képezte a Caesar sorozat, amelyben nem tűntek fel ipari mennyiségű mitikus lények, vad orgiák avagy éppen zsörtölődő istenségek. A játékban célunk egészen prózai volt: egy várost kellett életre hívnunk és működtetnünk úgy, hogy a polgármesteri teendők teljes felelőssége ránk szakadt. Mindezt tehettük szépen megrajzolt izommetrikus 3D-s környezetben, a vérfürdőket jobbára mellőzve, csupán lakosaink jólétére koncentrálva. A Caesar sorozat legutolsó része immáron nyolc éve jelent meg, az azóta eltelt időben megjelentek ugyan hasonszőrű városépítős programok, Rómát egyik sem vonta górcső alá. Egészen mostanáig, mikor is a Haemimont csapatától megérkezett a Glory of the Roman Empire, amely a dicső elődökhöz hasonlóan egy városépítős stratégiai játék, melynek befogadó kereteit a Római Birodalom adja.

Glory of the Roman Empire

A játékban hatalmas meglepetésünkre egy polgármestert formálunk meg, aki egyre jobban fejlődő, ergo egyre nagyobb városok irányítását veszi át. A mobilitás a játék egész kampányában érezhető, nem vagyunk egyetlen városhoz kötve, sőt, amennyiben fenséges főnk úgy gondolja, a birodalom határain belül számos különböző régióban kipróbálhatjuk magunkat. Feladatunk alapvetően nem különbözik a hasonszőrű játékokban tapasztaltaktól: célunk egyrészt az adott nyersanyagokkal való zsonglőrködés, lakosaink minden apró igényének kielégítése, és persze nem mellékesen egy nekünk tetsző város felépítése. Peonjaink igényei jobbára a „minél közelebb legyen minden, és minél több legyen belőle” vágyálomban materializálódnak, amit a megfelelő boltok illetve termelő épületek felhúzásával elégíthetünk ki. Természetesen gondolnunk kell a közérzetükre is, így szökőkutakkal, szobrokkal, kertekkel, és megannyi apró-cseprő dologgal kábíthatjuk el őket. Mindegyik épületnek megvan a maga „akciórádiusza”, amin belül kiszolgálja az ott épült házak lakóit, a körön kívül eső házak ellátására már másik termelőépületre lesz szükségünk. Természetesen gondolnunk kell peonjaink lelki életére is, amit különféle templomok felhúzásával tehetünk jobbá.

A Glory of the Roman Empire gazdasági részét, különféle épületeit hosszasan, akár több oldalon át lehetne sorolni, azonban aki már játszott hasonló városépítő játékkal, az gyorsan bele fog tanulni, aki pedig még nem, annak a kellően szájbarágós okító mód minden részletre kiterjedő felvilágosítást ad. A legnagyobb problémám a Haemimont játékával azonban nem maga a játékmenet jelentősebb innovációktól mentes mivolta, hanem a sótlansága. Azt hiszem, a Glory of the Roman Empire-ról készült képeken is átjön az, hogy a játéktér meglehetősen steril. A játék egy olyan fiktív római létet tár elénk, amelyben voltaképpen minden szép és jó, maximum kisebb bökkenőkbe ütközhetünk, de semmi igazán komoly trauma nem érhet minket. A játékmeneten illetve a grafikai megvalósításon egyszerűen nem jön át a rideg római valóság, a mai szemmel sokak által brutálisnak és kegyetlennek titulált világ képe, a betegségek, a piszok, az arénabeli öldöklések. Semmit nem érzékelünk a principátus korának elején általában igen sanyarú körülmények között élő fizikai munkás rabszolgák, illetve a plebs nyomorából, abból, hogy az élet nem ért valami sokat – a játéktér sterilebb, mint egy műtőasztal használatbavétel előtt. Számomra ez igen sokat levon a játékélményből, hiszen gátolja a beleélést, amit az amúgy sem túlzottan addiktív játékmenet is erősen nehézkessé tesz. A Glory of the Roman Empire-ből egyszerűen hiányzik a nagybetűs HANGULAT, az a megfoghatatlan, az egyes részegységekből összeálló valami, ami igazán naggyá tudja tenni az egyes játékokat.

Glory of the Roman Empire

Látszólag semmi különös probléma nincs a Glory of the Roman Empire-rel, a grafika, bár nem kiemelkedő, a kategória játékain belül megállja a helyét, akárcsak az audio rész. A probléma a középszerűségben rejtőzik, abban, hogy a játék egyetlen ponton sem tud igazán kiemelkedő lenni, aminek folyományaként egy tisztességesen összerakott, de igazán jó ötletektől, megvalósításoktól mentes szoftvert kaptunk. ■

értékelés

Glory of the Roman Empire

Pozitívumok
  • Nyugis játékmenet
  • Régóta nem jelent meg hasonló, Rómára épülő játék
  • Egészen kellemes játékmenet
Negatívumok
  • Közepes grafikai megvalósítás
  • A középszerűség mintapéldája
  • Ötletek hiánya
  • Egy idő után unalmassá válhat
  • Nem hiteles
Minimális rendszerigény: 1,5 GHz-es processzor, 256 MB RAM, 1 GB HDD, DVD-ROM, 32 MB-os videokártya
6,5
grafika 7
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 6
Glory of the Roman EmpireGlory of the Roman EmpireGlory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Glory of the Roman Empire

hozzászólások (9)

somesz83
somesz83 2008.09.30. 12:21
Ez az amit latin nyelven is lehet nyomni? Mert ha jól emlékszem volt egy ilyen gamma... Szívesen kipróbálnám, fel kéne már eleveníteni latin nyelvtudásom!:-)
somesz83
somesz83 2008.10.31. 17:25
Igen ez az a játék! Már fent is van a gépen! Nagyon nagy ötlet volt latin hangot és feliratot beletenni! ;-)
Gerry
Gerry 2008.10.31. 17:28
Látom kitűnően elfórumozgatsz magadban is :D
somesz83
somesz83 2008.10.31. 18:10
Előfordul!:-D
Dario
Dario 2009.08.03. 14:22
Sziasztok!
Tudtok segíteni? Megoldottam azt a Runtime error-os problémát, ami sokaknál probléma volt, de most meg elakarom indítani, bejön egy fekete képernyő, elkezd tölteni és egyszer csak eltűnik a fekete kép, majd újra az asztalon találom magam, tehát megpróbálja, de nem indítja el. A rendszerkövetelmények megfelelnek, így nem értem mi baja lehet.
ajánlott olvasnivaló