Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Blitzkrieg: War in Europe 1939-1945

Aki szívesen Panzer Generalozik buszon, villamoson, annak szól ez a játék. Az első PDA játék-ismertető a PC Dome-on.

2006.09.30. 00:00 | szerző: Lacko | Egyéb

Amikor egyetemista voltam, a diákok nagy része éjjel-nappal a Civilization első részével töltötte az idejét – köztük én is. Akkor úgy éreztem, kidobott idő az utazás, ami alatt nem játszhatok a Civvel. Azt hittem, hogy egy laptop megoldaná ezt a problémát. Később rájöttem, hogy az ember nem vesz elő egy laptopot a buszon azért, hogy Civilizationt játsszon. Addigra azonban megjelentek a PDA-k, amiket bármikor elő lehet kapni, és kapacitásuk háromszor akkora, mint annak a 386-osnak, amin régen Civeztünk. Nem csak ez motivált – de szerepe volt benne –, hogy pár éve beszereztem egy Palmot.

Blitzkrieg: War in Europe 1939-1945

Három játékot szerettem volna mindenképpen beszerezni: a Civilizationt, a Panzer Generalt és egy UFO Enemy Unknown-szerű játékot. Az elsőnek csak nagyon gyenge klónjait találtam meg (egy magyar csapat ígéretes portolását a Firaxis állította le). Az utóbbi pedig csak Pocket PC-re készült. Viszont egy, a PzG-hez hasonlító, mégis PDA-s játék pár éve kikerült a lengyel PlayTek csapat garázsából. Akkor csak a demóval játszottam, de az is lenyűgözött. Így aztán kapva kaptam az alkalmon, amikor a Matrix Games review példányt küldött az – időközben gondozásukba vett – játékból.

A Blitzkrieg egy körökre osztott, hatszög-térképen játszódó stratégiai játék. Tudásban persze nem mérhető össze a mai PC-s stratégiákkal, de mindazt tudja, amit régen a Panzer General. Kampány ugyan nincs benne – ez PDA-kon érthető –, de 20 küldetés vár ránk, melyből a legkisebb Lengyelország lerohanása, de a Keleti-front gigászi csatáit is választhatjuk. És ugyan csaták között nem vihetünk tovább presztízs pontokat, csatán belül ugyanúgy gyűjtögetnünk kell, hogy egységeinket feltölthessük (nincs üzemanyag, mint a PzG-ben), illetve hogy új egységeket küldhessünk harcba.

Blitzkrieg: War in Europe 1939-1945

Két PDA-s sajátosságot kell figyelembe venni egy ilyen játék értékelésénél. Az egyik az idő. Ellentétben a PC-vel, nem szokás órákat tölteni PDA-s játékokkal. Utazás közben, sorban állásnál az ember előkapja és játszik egy kicsit. Emiatt nincs kampány a Blitzkriegben. Hiszen még a legkisebb csatája is legalább fél óra (nem egyszer maradtam fenn a buszon és kulloghattam vissza, mert belefeledkeztem a harcba...). Könnyű azt mondani, hogy save és máskor lehet folytatni, de egy csatának dinamikája van, amit meg lehet ugyan szakítani, de nehéz újra felvenni a fonalat.

A másik jellegzetesség a képernyő mérete. Ez igazan szűk keresztmetszet, hiszen a PDA-k képernyője nagyon pici. Így ha normális grafikával rendelkezik egy játék – mint a Blitzkrieg – akkor kevés dolog fér el egyszerre a képernyőn, és sokat kell scrollozni. Ez a legnagyobb gyengéje a játéknak, hisz olyan kis részek, mint a danzigi német terület is alig férnek rá egy képernyőre. Szerencsére egy T3-asom van, melyet szét lehet húzni és így egy kicsit nagyobb képet kapok, de ez is kevés az átláthatósághoz. Ráadásul mini-térkép sincs, ami azért belefért volna. A helyzet az, hogy a fenti két sajátosság miatt általában csak pici, egyszerű és rövid játékok készülnek. Aki ennél többre vágyik, kompromisszumokat kell kötnie.

Blitzkrieg: War in Europe 1939-1945

A grafikáról annyit, hogy még túl jó is. Ez két dolgot jelent: egyrészt gyengébb – kisebb egységek – grafikával nagyobb terület látszana egy képernyőn scrollozás nélkül. Másrészt a korai verzió óta – amivel először játszottam – az eddig fehér terepnek is színes (zöld, barna) festett hatszögek kerültek be, ami ugyan nagyon jól néz ki, de sajnos növeli az átláthatatlanságot, mivel kisebb a kontraszt az egységek – szintén sötét (zöld, szürke) – színével.

PDA-knál nem is tudom, hogy van-e jelentősége a hangoknak, hiszen nem otthon játszunk vele, közhelyen pedig még gondot is okozhat. Mindenesetre a Blitzkriegnek van hangja, amikor összecsapás zajlik két egység között. Zene nincs, hiszen általában úgyis MP3-at hallgatunk alatta.

Blitzkrieg: War in Europe 1939-1945

Összességében a Blitzkrieg nem egy szokványos PDA játék. Azoknak készült, akik hozzám hasonlóan néha rákényszerülnek, hogy otthagyjak a PC-t a lakásban, de ilyenkor sem akarnak megválni kedvenc PC-s játékaiktól (természetesen régi klasszikusokra gondolok), mivel nem nagyon kedvelik a PDA-kon szokásos mini-játékokat. Úgy gondolom, hogy nekik a kötelező háromból az egyik a Blitzkrieg. ■

Blitzkrieg: War in Europe 1939-1945

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló