25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Év végi videokártya körkép

Összefoglaló cikkünk a jelenleg kapható videokártyákról.

Írta: Blade Runner

A videokártya piac 2006-ra egyértelműen kétszereplőssé vált. Az NVIDIA és az ATI – mely utóbbi mára az AMD részévé vált – mellől minden konkurens kihullott, és az Intel is csak az alaplapi chipekbe integrált, elég gyenge teljesítmény nyújtó videovezérlőkkel tudott a piacon maradni. A videorendszerekben a nagy változást a Microsoft DirectX 9-e jelentette, ehhez az első kártyát, a jól ismert Radeon sorozat 9700PRO típusát majdnem pontosan 4 évvel ezelőtt az ATI készítette el. Az NVIDIA sem tétlenkedett, ám a válaszul szánt FX5800 majd FX5900-as sorozat teljesítménye rossz stratégiai döntések következtében elmaradt a várakozásoktól. Az NVIDIA a hatodik GeForce sorozattal vette vissza a kezdeményezést, majd váltakozó szerencsével egyszer az egyik, egyszer a másik cég lett a sebességkirály. Ebben az öldöklő küzdelemben még az is előfordult mindkét cég részéről, hogy a nagy dirrel-dúrral bejelentett videochippel szerelt kártyákat csak hónapokkal később lehetett a boltokban kapni. Ez alatt az idő alatt a chipek belső felépítése alapvetően nem változott meg (párhuzamos pixel- és geometriai futószalagok), de a futószalagok száma és teljesítményének növelése, valamint a chipek órajel-sebességének növelése miatt a GPU-k teljesítménye sokszorosa már a 4 évvel ezelőttinek. Most olyan kártyákat lehet vásárolni alsó kategóriában, amelyek 3-4 éve még a csúcsteljesítményt képviselték.

Jövő év elején újabb forradalmi változás elé néz a grafikus vezérlők piaca. Megjelenik a Windows Vista, mely már az új, DirectX 10-es grafikus rendszert támogatja. Sajnos a Microsoft úgy döntött, hogy ezt az új grafikus rendszert kizárólag a Vista számára teszi elérhetővé, ezzel a döntéssel azt remélve, hogy a Vista eladásokat fellendíti. Valószínűleg hosszú távon a döntés inkább negatív, mint pozitív hatású lesz, és jó ideig visszatartja a DX10-es játékok elterjedését, de hát nem én vagyok a cég marketing főnöke... :-)

A jelenlegi videokártya piacot még az is bonyolítja, hogy a technológia épp átállásban van az AGP csatlakozóról a PCI-Express csatlakozóra. Ezért gyakran nem kizárólag ár és teljesítmény alapján kell dönteni, hanem az a leglényegesebb döntési szempont, hogy az alaplapunk milyen kártyatípust támogat. Szabályként annyit azért lefektethetünk, hogy amint a magasabb teljesítménykategóriák irányába megyünk, az új PCI-Express kártyák választékának nagyobb mennyisége egyre nyilvánvalóbb lesz. AGP kártyát már csak annak ajánlok vásárlásra, akinek a gépe nem túl régi, de az alaplapja csak AGP kártyát fogad be, és egy-két évig még nem akarja a gépét kicserélni vagy újjáépíteni. Aki viszont új gépet épít vagy vásárol, annak feltétlenül PCI-Express alaplap és videokártya beszerzését javaslom, különösen, hogy manapság már az árak is nagyon hasonlóak.

A PCI-Express megjelenésével a gyártók felmelegítettek egy korábbi ötletet is: egy gépben egyszerre két kártya tudja párhuzamosan előállítani az egy videoképet, így megosztva egymás között a képelőállítás feladatát. (Először még a 3dfx állt elő ezzel sok-sok évvel ezelőtt.) A két nagy cég más-más megoldással rukkolt elő, az NVIDIA SLI-nek, az ATI Crossfire-nek nevezte el a saját technológiáját. Mindkét megoldásnak vannak egymáshoz képest előnyei és hátrányai. Az a lényeg, hogy a két videokártya vásárlása előtt meg kell győződni arról, hogy az alaplapon legyen két PCI-Express video csatlakozó, valamint azt is meg kell tudakolni, hogy az alaplap melyik dupla videokártyás megoldást támogatja, és annak megfelelően kell megvásárolni a videokártyákat.

A cikket a jelenleg kapható kártyák áttekintésével folytatom, a belépő szinttel kezdve majd folyamatosan haladva az egyre nagyobb teljesítményű (és magasabb árú) kártyák irányába.

Belépő szintű kártyák
Ebben a kategóriában azok a kártyák találhatók, amelyek ára 20000 forint körül, de főleg alatta található. A kártyák legtöbbje DX9-es, és teljesítménye is meghaladja az alaplapi chipkészletekbe integrált videovezérlőkét. Mind az NVIDIA, mind az ATI komolyan veszi ezt a piaci szegmenset, és nem csupán a régi videochipeket próbálják rásózni a vásárlókra, hanem a nagy teljesítményű kártyáik butított változataival jelennek meg a piacon időről-időre. Az ATI az X1300-as sorozattal képviseli magát ebben a kategóriában, míg az NVIDIA a GeForce 7300 sorozat különböző változataival indul versenybe. Néhány cég forgalmaz még ásatag ATI és NVIDIA kártyákat is, de ezek csak valóban alaplapi chipbe épített video helyett használhatók, és főleg a régi AGP interfészes gépeket célozzák meg velük, mint tartalék alkatrész. Mindkét cég esetében érvényes, hogy a kártyákon elvétve találunk már csak 128 MB-os videomemóriát, a leggyakoribb a 256 MB. Mivel ezek a kártyák nem elsősorban játékra készültek, így gyakran többféle video kimenetet is találhatunk rajta. Egyes modellek még aktív hűtés nélkül is langyosak maradnak, így ezek a zajos ventilátor hiánya miatt kiválóan alkalmasak csendes multimédia gépekben a videojel előállítására és a TV meghajtására. Szükség esetén persze a chipek teljesítménye elegendő azért arra, hogy régebbi játékprogramokkal megbirkózzon, de a közelmúltban megjelent játékok elindítását ne is próbáljuk meg ezeken a kártyákon.

Alsó kategóriájú kártyák
Az ATI és az NVIDIA ebben a kategóriában adja el a kártyák jó részét. Ezeknek a kártyáknak a legtöbbje már alkalmas bizonyos kompromisszumokkal a legújabb játékok meghajtására (például dinamikus árnyékok kikapcsolása, alacsony felbontás, szűrők kikapcsolása, stb.) Az ATI az X1600-as, míg az NVIDIA a GeForce 7600-as kártyákat indítja ebben a kategóriában. Ezek a kártyák szinte kivétel nélkül 256 MB memóriával rendelkeznek már, elvétve egy-egy 128 MB-os vagy 512 MB-ossal is találkozhatunk. Nagyon fontos arra figyelni, hogy a chip hány párhuzamos pixel- és vektor futószalagot kapott, és persze a chip memória-sávszélessége és sebessége is fontos jelző lehet. Általában elmondható, hogy az a jó chip, amelyik legalább 256 bit szélességű memóriainterfészt kapott, a pixel szállítószalagok száma minimum 8, de még jobb, ha 12 vagy 16, és itt már érdekes az is, hogy a memóriából legyen legalább 256 MB a kártyán. Az árak eléggé szórnak ebben a kategóriában is. 18-20000 forinttól indulnak az árak és akár 40-50000 forintot is elkérhetnek a nagyobb teljesítményű példányokért.

Középkategóriájú kártyák
Az ATI ebben a kategóriában részben a régebbi csúcskártyáit (X800 és X850-es) másrészt az új középkártyáit X1800 forgalmazza. A kettő között a fő különbség ott jelentkezik, hogy míg az X800-X850 sorozatú kártyák általában kissé magasabb teljesítményt nyújtanak hasonló áron, a régebbi chipek nem támogatják a 3.0-as shader előírásokat, így aki X1800-as kártyát vásárol, azokkal a jövőbeni játékokkal is tud játszani majd, amelyekhez a Shader 3.0 minimális követelmény. Persze mire ezek a játékok megjelennek, addigra valószínűleg a kártya teljesítménye lesz majd elégtelen. Az NVIDIA is hasonló módon árulja itt a GeForce 6000 sorozat egykori csúcsmodelljeit a GeForce 7800 mellett. Egyes „alacsony” teljesítményű GeForce 7900-asok is belecsúsztak már ebbe a kategóriába, ezeket az áruk alapján lehet beazonosítani. :-) Az itt található kártyák esetében már nem ritkaság az 512 MB memória, a kártyák memória-sávszélessége és a chipek szállítószalagjainak a száma is megfelelő, és a VGA chipek sebessége is hasonló, mint amit a csúcskategóriás kártyákon találhatunk. Ezek a kártyák egy megfelelően erős processzor és jó sok memória társaságában már a legújabb játékokkal is könnyedén megbirkóznak. Kisebb kompromisszumokra ugyan néha szükség lehet egyes játékok esetében, például levenni a felbontást, vagy kikapcsolni a szűrőket. Ennek ellenére ár/teljesítmény arányban ezek a legjobb kártyák jelenleg: ha valaki szűkösebb anyagiakkal rendelkezik és új gép építésén töri a fejét, ezt a kategóriát érdemes megcéloznia. Az árak 40000 forint körül kezdődnek ebben a kategóriában és felmennek 70-80000 forintig.

Nagy teljesítményű kártyák
Az elmúlt pár hét legnagyobb videokártya eseménye is ehhez a kategóriához kapcsolható. Az NVIDIA kiadta a legnagyobb teljesítményű és már teljesen DirectX 10 kompatibilis kártyáját, a GeForce 8800-at. A kártya DX10-es teljesítményéről még nem lehet sokat tudni, ám a DX9-es teljesítménye lenyűgöző. Egyes esetekben még a Crossfire és SLI-ben futó korábbi teljesítménybajnokokat is képes egyedül megverni. Az ATI szintén nagy dobásra készül. A jövő év elején kerülnek piacra az R600 kódjelű videochippel szerelt kártyák, amelyek a hírek szerint még az NVIDIA kártyákat is képesek lesznek megszorongatni, és jó eséllyel le is győzni. Ezzel a két kártyacsaláddal egy csapásra lejjebb csúsznak az eddigi csúcsmodellek, az NVIDIA GeForce 7900 és az ATI X1900 kártyái. Aki karácsony előtt szeretné megvásárolni az álomgépet, és a pénz nem számít, annak más kártya szóba sem jöhet, csak az NVIDIA 8800-as kártyája. A közeljövőben persze várható, hogy az eddig csúcskártyák ára esik majd, így az sem jár rosszul, aki egy kicsit kivárva az NVIDIA GeForce 7900-as, vagy az ATI X1900-as kártyái közül választ majd, ezek a kártyák még jó ideig képesek lesznek minden új játék gond nélküli futtatására. A teljesítménynek sajnos komoly ára is van, a csúcsteljesítményű kártyák ára 80000 forint körül indul és felmehet akár 150000 forintig is. Amennyiben valaki Crossfire vagy SLI megoldáson gondolkodik, annak ezt az összeget először be kell szoroznia kettővel, és persze a drágább, dupla PCI-Express buszos alaplap is emeli a gép költségeit, így könnyedén el lehet költeni fél millió forintot is egy komoly játékgépre.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Az NVIDIA aktuális demo-hölgye
  • Az ATI Ruby-ja
  • GeForce 8800 GTX
  • ATI Radeon X1900 Crossfire Edition

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!