New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek GM 3200 Laser Mouse

Egy 3200 dpi-s érzékenységű, változtatható tömegű játékos-egér jött a Saitektől.

2007.02.02. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

A Saitek gamer-egerek terén elkövetett második próbálkozásához volt "szerencsém". A jószág Saitek GM 3200 névre hallgat.

Saitek GM 3200 Laser Mouse

Első benyomásaimat tekintve... hát mit is mondjak azon kívül, hogy mikor megláttam, majdhogynem meg is ijedtem tőle. Nem éppen egy kellemes jelenség a szemnek. A furcsa alakja és elrendezése még csak egy dolog, azt hihetnénk, hogy az ergonómia terén tett hosszadalmas kutatómunka eredménye, de mint azt majd a későbbiekben látni fogjuk, ez sem egészen így van. Ami az első megdöbbenést még tetézni tudja, az az egér színe, illetve mintája. Hüllőbőrt sejtető foltok, csak éppen kékben... Mint az a termék honlapjáról kiderül, ugyanez kapható narancssárgában is, amely még egy fokkal rémisztőbb a kék változatnál, miután ez már sokkal egyértelműbben emlékeztet... egy afrikai nyílméregbékára...

A driverek és egyebek feltelepítése a Saitektől megszokott módon sokrétű és macerás, ám más esetekben értelme is szokott lenni a procedúrának, megéri a fáradtságot, de nem egy "egyszerű" egér esetében. Írom ezt idézőjelben, mert azért vannak itt extra funkciók, és konfig-lehetőségek, de ezt azért más gyártók sokkal átláthatóbb módon meg tudják oldani.

Tehát miután az installálási procedúrán átverekedtük magunkat, nekiláthatunk az eszköz személyre szabásának: az érzékenységet állíthatjuk 800 és 3200 dpi között tetszőlegesen, akár a két tengelyre külön is, a gombokhoz is nekünk tetsző funkciókat rendelhetünk, és ha ezekkel megvagyunk, a beállításokat profil formájában elmenthetjük. A dolog apró érdekessége, hogy egy profilba mindjárt két beállításkészletet is elraktározhatunk, mint egyes és kettes mód, merthogy az egéren külön gomb szolgál arra, hogy ezek között bármikor válthassunk.

Van tehát egy extra gombunk módváltáshoz, és még egy két irányba billenthető kapcsolót is találhatunk, mely az érzékenység állítását teszi lehetővé a beállító-szoftver megnyitása nélkül. Az aktuális dpi-t az egér oldalán, a hüvelykujj fölött négy kis LED hivatott jelezni, ezek mellett találhatjuk egyébként az aktuális módot jelző LEDeket is.

A szoftveres és kapcsolóval elvégezhető beállítások mellett újabb érdekességekkel szembesülhetünk az egér alján. Az alsó rész két nagyobb felülete kipattintható, melyeknek két oldalán jelentősen különböző méretű csúszótalpakat találunk. Ezek megfordításával állítgathatjuk, hogy mekkora súrlódási együtthatót produkáljon az egér. A fedlapok alatt egy-egy szivacslap takarja el az újabb meglepit. Összesen hét darab kis fémkorongot találhatunk itt, melyekből a megfelelő mennyiséget kivéve illetve betéve állíthatjuk be az egér tömegét ízlésünk szerint. A fordítható csúszótalpért dicséret illeti a Saitek ötletembereit, a súlykorongokért pedig ismét a Logitech mérnökeinek jár a vállveregetés, ezzel ugyanis ők jöttek ki hamarabb.

Az extra ergonómiai jellemzőket félretéve íme a kényelmi szempontokat érintő, általánosan felmerülő kérdésekre a válasz: az egér szokásosnál jóval domborúbb háta miatt a csuklónk jobban súrlódik az egérpadon, ellenben az ujjainkkal kényelmetlenebb szögben érjük el a gombokat. A hüvelykujjnál lévő gombok kemények és még kellemetlenül csúcsosak is. A dpi-állító gomb könnyen elérhető és működtethető, de sajnos akkor is, amikor azt mi nem akarjuk, így a játék közbeni villámgyors reakciókat elősegítő funkció könnyen ellenünk fordulhat, mivel egy nemkívánatos érzékenység-váltás azonnal kizökkent minket a ritmusból. A módváltó gomb már csak fogásváltással érhető el, kemény is a gomb, de ez nem negatívum, úgyis ritkán használt funkcióról van szó, és akaratlanul sem fogjuk megnyomni.

A fent felsorolt érvek-ellenérvek vitathatóak, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy valaki ezt találja kényelmesnek, bár nem hinném, hogy az egér hátához passzoló lapátkéz fogja könnyebben kezelni az amúgy is kicsi hüvelykujj-gombokat. Ami viszont vitán felül megbocsáthatatlan, az az, hogy az egér a netről letöltött legfrissebb driverrel akadozik. Több beállítást is kipróbáltam, több felületet, ráadásul több gépen is, de mindenhol ugyanazt produkálta. 3200 dpi-s érzékenység? A két akadás között lehet, hogy tényleg így van, de ez elég soványka vigasz...

A hivatalos honlapon a vitatható "super-cool pulzáló fényeffekt" mellett még a vezeték összefogására szolgáló tépőzáras szalagot is felsorolják az egér érdemei között. Első látásra "no comment", de így utólag belegondolva ez valóban elokelő helyet foglal el az eszköz pozitívumai között. Nehéz kérdés arra válaszolni, hogy a Saitek GM 3200 megéri-e a 8-10000 Ft körüli árát... A jó ötletek ellenére a rossz megoldásai miatt sajnos inkább azt mondanám, hogy ennyi pénzért jobbat is kapni. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló