25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

EFOTT 07 programajánló

Mire számíthatunk jövő héten a debreceni fesztiválon?

Írta: Retee

1976-ban rendezték meg az első EFOTT-ot, azaz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját. A név persze kissé becsapós, hiszen itt egy fesztiválról van szó, amely július 24-29. között idén immár 32. alkalommal kerül megrendezésre, ezúttal a Debrecen melletti Vekeri-tónál.

De mielőtt górcső alá vennénk, hogy ki is fog gondoskodni a pörgős éjszakák hangulatáról, említsük meg a hely jellegzetességeit is. A Vekeri-tó Debrecen határán kívül található meglehetősen méretes terület, ahol szokott esetben kemping, horgászhely, vízibicikli és nyugalom várja a látogatókat. Nos, a nyugalmat persze ezúttal mellőzhetjük, de hát amúgy sem a taoista megvilágosodás miatt járunk fesztiválozni. A hely azonban rendelkezik egy igen pozitív tulajdonsággal, méghozzá a szervezők által ősgyepnek titulált aljnövényzettel. Aki járt már nagyobb fesztivál erősebb napján, az ismeri az érzést, mikor a sivatag hangulathoz még teve sem szükségeltetik, hiszen a melegen kívül a por is befészkeli magát mindenhova. Aki pedig a cikk írójához hasonlóan pont a porra allergiás, az értékelni fogja, hogy a már említett gyepszőnyeg miatt az EFOTT-on ez kevésbé fog bejátszani a mindennapokba. De ne térjünk el a tárgytól, és lássuk, hogy milyen felhozatallal próbálják az amúgy is szórakoztató fesztiváli éjjeleket a végletekig fokozni!

A nagyszínpadon az első nap máris egy kellemes meglepetéssel indul, a mostanság kissé elhanyagolt Black Out zenekar várja a lightosabb rockra kiéhezett egyedeket, hogy aztán a felpörögve immár keményebben is odaverhessük a talpunkat az ősgyepbe a Zorall és az Ossian alatt. Az elfáradó testeket aztán még egy végső rohamra hívja a hazai poén-hipp zenekar, a Belga, s aztán le is kapcsolják a fényeket.

A második napon – hasonlóan az elsőhöz – ismét csak a rock dominál, igaz ezúttal a „lazább” változatnak futnak be, a Kistehén alatt még bőszen vigyoroghatunk, utána viszont jön a hazai kult zenekar, a P.A.S.O., ami főleg ska, de azért van benne jazz meg minden hasonló is. Kilenc órától viszont már nincs mese, érkezik a hazai underground egyik jeles képviselője a Quimby – nagyon rossz neveltetés kell ahhoz, hogy őket bárki is kihagyja. És végül, de kiemelten nem utolsó sorban a Bikini gondoskodik arról, hogy a gyújtólengetés közepette elgondolkozzunk a "részegen ki visz majd haza" aktuális tanulságairól.

És lám, máris a harmadik napon járunk (gyors volt ez az első kettő, na), ahol visszatér a Black Out énekese, hogy Kowalsky meg a Vega néven szórakoztassa a nagyérdeműt, aztán kilenc előtt nem sokkal átadja a helyét az elektrónak. Hiszen itt lesz Yonderboi, akitől én rendszeresen depresszióba esem, de ha Te nem, akkor ott a helyed. Utána pedig jöhet a nap partija, Kispál és a Borz a színpadon! Lovasit ugyan félve várjuk, hisz erősen hangulatember az ipse, ha olyanja van, lazán leanyázza az egész közönséget, vagy elmegy a színpadról, de ezúttal reménykedjünk abban, hogy beleerőltetnek egy kis bort a jókedv érdekében.

Nem kerülhetjük el, elérkeztünk az utolsó naphoz, amikor már mindenki egy kissé fáradt, de akkor se adja fel, és kimegy megnézni a részeg Ganxsta Zoleet, hogy aztán a debreceni Tankcsapdára még utoljára úgy istenigazából szétpogózza magát (meg a gyepet).

Nem kell azonban azoknak sem megijedniük, akik inkább az elektro stílusokkal kívánnak mélyebb barátságot kötni, hiszen szerdán a CAFÉ színpadon a NEO nem hibázhat, előtte meg ott a Tilos Rádiós Solomon is, aki viszont cselesen a Dub Székházban pörgeti meg a lemezeket. Csütörtökön sem szenvedünk a fellépők hiányában, én mégis kiemelném az amúgy minden este fellépő Retro Discot - Dévényi Tibi bácsival, a sikoltozva röhögés és a 80-as, 90-es évek minden pop mocska egyszerűen normális embert nem hagyhat a sátor előtt, úgyhogy befelé mindenki, mivel ekkor más úgysem nagyon lesz. Pénteken meg Ludmilla és a Zagar tűnik kihagyhatatlan „lassúzásnak”, hogy aztán szombaton a Korai Öröm is megpendítse a húrokat.

A teljesség igénye nélkül lesz még a fesztivál alatt: a 80-as évek nosztalgiája, a Pál utcai fiúk (Pepsi sátor, 0. nap), Lovasi poénzenekara a Kiscsillag (Pepsi sátor, 0. nap), speciális Pokolgép akusztikus (Borsodi Malátabár, 1. nap), energiadús Fresh Fabrik (Zúzda sátor, 1. nap). Na meg nosztalgikusan öreg Auróra (Zúzda sátor, 2. nap), gyújtólengetős Jamie Winchester & Hrutka Róbert (Borsodi Malátabár 2. nap), gitárvirtuóz Tátrai&Szűcs (Borsodi Malátabár, 3. nap), ifi-pankos 30Y (Pepsi színpad, 3. nap), kőkemény hardcore-ként pedig a Superbutt (Zúzda színpad, 3. nap). Még keményebb krisnás rock a Replika (Zúzda színpad, 4. nap), ha meg valaki valamiért ütemesen, 3 másodpercenként a karját a feje mellett akarja lengetni, akkor a dj. Náksi vs. Brunner (Pepsi színpad, 4. nap.) is bejátszik.

Persze mind tudjuk, hogy a lényeg Dévényi Tibi bácsi, úgyhogy indulás mindenki, az EFOTT ugyanis már a jövő héten indul!

Fotók: www.efott.hu

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • EFOTT 07 programajánló
  • EFOTT 07 programajánló
  • EFOTT 07 programajánló
  • EFOTT 07 programajánló
  • EFOTT 07 programajánló

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!