New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Harry Potter és a Főnix Rendje

Az ötödik Potter-filmhez kapcsolódó játék magyar szinkront is kapott.

2007.07.29. 00:00 | szerző: Moken | Ismertető/teszt

Szerintem fantasztikus élmény, amikor egy addig csak a fantáziánkban létező történet megelevenedik előttünk a mozivásznon. Biztos vagyok benne, hogy Titeket is kirázott már a hideg, amikor beültetek a kedvenc könyvetekből vagy képregényetekből készült filmre. A Harry Potter és a bölcsek köve adaptáció ugyan nem sikerült tökéletesre, de ekkor vált először kézzelfoghatóvá mindaz, amit addig csak elképzelhettünk. Furcsa mód viszont a játékok sose vonzottak igazán, a képek és leírások alapján komolytalannak tűntek számomra, így egészen eddig el is kerültem őket. Épp ezért amikor felmerült a lehetőség, hogy teszteljem le A főnix rendjét, nem is hezitáltam, hiszen már nagyon itt volt az ideje, hogy én is varázspálcát ragadjak, és rendet tegyek a halálfalók között!

Harry Potter és a Főnix Rendje

Korunk slágerkönyve a Harry Potter. Szinte nincs ember a Földön, aki ne hallott volna már róla. Idén már tíz éves lett a sorozat, de a siker még mindig töretlen. Kíváncsi vagyok, hányan fogják magukat a Temzébe vetni, miután az angolul a napokban megjelent utolsó könyvet is harmincszor kiolvasták. :-) A legelső filmmel egy időben jelent meg az első HP játék, és ez a tendencia azóta is folytatódik, jól bevált EA-s szokás szerint. Immár elérkeztünk az ötödik részhez, és bár a filmek kellemes fejlődésen mentek át, a játékokról ez nem igazán mondható el. Az Order of the Phoenixben az eddigiektől eltérő módon közelítették meg a témát, de ez a váltás amennyi jó, új ötletet hozott, legalább annyit el is vett.

A történet ugyanott kezdődik, ahol a könyvben, és bár elég régen olvastam, de komolyabb eltéréseket nem nagyon találtam. Biztos vagyok benne, hogy minden Potter rajongó szíve megdobban majd, amikor először megérkezünk Roxfortba, mert ilyen részletességben és szabadsággal még nem csodálhattuk meg minden idők leghíresebb varázslóiskoláját: a lépcsők mozognak, diákokkal van tele a folyosó, a portrék élnek. Jó pár rejtett helyiséget és átjárót fedezhetünk fel, de ezekhez általában meg kell szerezni a jelszót, vagy valamilyen feladatot kell végrehajtani, hogy használhassuk őket. Visszakanyarodva a történethez, bár Harryéknek igazából egyik éve sem volt valami laza a Roxfortban, de talán ebben a részben kellett a legnagyobb megpróbáltatásokon átesniük. Nem elég, hogy a helyettes igazgató egy igazi banya, aki mindenáron megnehezíti az életünket, de Voldemort fenyegetésére reagálva Harry úgy dönt, hogy saját sereget szervez a diákokból.

Harry Potter és a Főnix Rendje

Persze ez így egyszerűen hangzik, de véleményem szerint a dolgok menete kissé követhetetlen lesz azok számára, akik nem olvasták a könyvet. A fontosabb eseményekről átvezető videók és a Hírmondó tájékoztat minket. Tetszett ez a megoldás, igaz a regényben már-már az agyamra ment, annyit olvasták az újságokat. :-) Elvileg úgy volt, hogy Harry mellett Siriust és Dumbledore-t is irányíthatjuk majd, de ezek a részek annyira elenyésző időtartammal bírnak, hogy nyugodtan maradhattak volna meglepik... Hermione és Ron egyébként állandóan velünk lesznek és segítenek minket minden szituációban. Mellettük természetesen rengeteg más ismerős szereplővel is találkozhatunk. Hogy el ne tévedjünk a hatalmas kastélyban, a készítők a Tekergők Térképét adják a kezünkbe segítségül. A térkép lábnyomokkal jelzi, hogy merre jár az a személy, akit keresünk, így könnyedén a nyomára akadhatunk. Ha viszont valami feladatunk van, akkor nem mutatja a megoldáshoz tartozó tárgyakat/személyeket, így ilyenkor magunkra vagyunk utalva. Interfész tulajdonképp nincs is, egyedül egy tábla jelenik meg néha a sarokban, ha új helyszínre érkezünk.

Természetesen a mágia kulcsfontosságú a játékban. A rendelkezésünkre álló varázslatokat két csoportra osztották: Bűbájok és Rontások. Fokozatosan tanulhatjuk és fejleszthetjük őket. Bár nincs túl sok belőlük (már alapból a könyvben sem), de legalább használnunk kell tényleg mindet. A varázslatok előidézéséhez nyomva kell tartani a bal egérgombot, és valamilyen meghatározott mozdulatot kell leírni a levegőben. Én először próbálhattam ki ezt a megoldást, és igen hangulatosnak találtam, viszont a harcoknál elég idiótán tud kijönni az állandó cikázás, miközben Harry csak áll egy helyben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is a támadó varázslatok kapják a főszerepet, lévén elég ritka az akció a játékban. A feladataink többnyire abból állnak, hogy a „balek” iskolatársainknak segítünk, mászkálunk fel-alá, kicselezzük a gonosz igazgatónőt, stb. Konkrét párbajokra ritkán kerül sor. Emellett vannak természetesen a mai játékokból kihagyhatatlan mini-játékok. Lehet „varázskártyázni” és sakkozni. Utóbbi pár évvel ezelőtt akár önálló programként is megállhatta volna a helyét, de kétlem, hogy túl sok időt fog ezekre szánni bárki is. Nem tudom miért, de a könyvben sokkal érdekesebbnek hatott ez a „szimpla” iskolai élet; itt miután bejártam a Roxfortot párszor, már nem igazán tudtak lekötni a kisebb feladatok. Valószínűleg meg fogja osztani a játékmenet a gamerek többségét, mert sokan eddig pont ezeket a könnyedebb részeket hiányolták az előző részekből, de a kevésbé nyugodt lelkű egyéneknek valószínűleg hamar unalmassá fog válni.

Harry Potter és a Főnix Rendje

Szerencsére a látvány nagyon kellemes, és ez komolyan hozzájárul ahhoz, hogy a játék tényleg átadja a HP univerzum hangulatát. A főbb helyszínek (étkező, Griffendél háló, stb.) nagyon jól kidolgozottak, tényleg minőségi munkát végeztek a grafikusok. Viszont a félreesőbb helyek már nem annyira részletesek, és eléggé egy kaptafára készültek. A szereplőket természetesen a filmben szereplő színészekről mintázták, akik ugyebár jelentősen eltérnek a könyvben leírtaktól, de jobb is ez így; kétlem, hogy egy kapafogú Hermione túl nagy sikert aratna. :-) Az animációjuk is nagyon jól sikerült, de egy-két hajmeresztő hiba azért becsúszik néhol, főleg a szájmozgások idegesítőek beszédnél. Bár a grafika szép, de azért korántsem a legkorszerűbb: a textúrák elmosódottak sok helyen, az élek recések, néhol a tárgyak belelógnak egymásba. De ez bőven belefér egy ilyen játéknál, így is simán a jobbak között van a saját kategóriájában.

A zenéről csak pozitívan lehet nyilatkozni. Persze az egészet csak kölcsönözni kellet a filmből, de akkor is megérdemli az elismerést. Nagyon jól illik ehhez a világhoz ez a muzsika, csak az a kár, hogy viszonylag keveset halljuk... A játék azon kevesek közé tartozik, melyhez az Electronic Arts hazai irodájának köszönhetően teljes magyar szinkron készült. Így a kisebbek és az angolul nem tudók is teljes mértékben élvezhetik a programot, miközben a film szinkronhangjain szólalnak meg a történet szereplői.

Harry Potter és a Főnix Rendje

Ha jobban belegondolunk, hogy milyen lehet játékot készíteni a Harry Potterből, akkor talán nem is annyira egyszerű a dolog, mint elsőre hinnénk. Ezekkel a nagy eposzokkal az a gond, hogy túlságosan is megköti a készítők kezét a történet, és ez lekorlátozza a lehetőségek számát. Hiába kínál tengernyi opciót a világ, ha ezeket nem lehet kihasználni. Egy Gyűrűk ura játéknál például nem volt ez akkora probléma, hiszen maga a történet jóval mozgalmasabb és pergősebb, szinte egyértelmű volt, hogy milyen irányba kell elindulni. Az Order of the Phoenixben a készítők váltottak, és új játékelemekre próbáltak koncentrálni, de ezzel viszont egy másik játékosréteg járt rosszul. A lassú és szöszmötölős játékmenet, a sok unalmas mászkálás hamar monotonná válik, és nincsenek igazából olyan részek – a végkifejletet leszámítva –, amelyek visszahoznák a kezdeti lelkesedést. Bár először úgy tűnik, hogy nagy szabadságot kaptunk a fejlesztőktől, később kiderül, hogy igencsak lineáris módon haladhatunk előre. Mindazonáltal a játékot szépen összerakták, igényes munka, és akik kicsit is érdeklődnek a Harry Potter univerzum iránt, azoknak egy kipróbálás erejéig mindenképp ajánlott. ■

Harry Potter és a Főnix RendjeHarry Potter és a Főnix Rendje

értékelés

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Pozitívumok
  • szabadon bejárható Roxfort
  • kellemes zene
  • magyar szinkron és feliratok
Negatívumok
  • egy idő után unalmassá válik
  • túl könnyű
Minimális rendszerigény: 1,6 GHz-es processzor, 256 MB RAM, 5 GB HDD, 8xDVD-ROM, 32 MB-os DirectX 9.0c kompatibilis videokártya
7,5
grafika 7
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
Harry Potter and the Order of the Phoenix
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Harry Potter and the Order of the Phoenix

hozzászólások (1)

menko.adi2000
menko.adi2000 2013.10.06. 16:40
Nagyon tetszik a játék:D de én még nem akasztotttam ki sajna:D
ajánlott olvasnivaló