Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

A híres pudingfejű nyomozó megküzd a csigaevők mestertolvajával.

2007.12.01. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Nemrég még a kalandjátékok szűkös piacáról írtam, aztán a feltámadásáról, de lassan már a dömpingjükről is beszélhetünk. Szinte be sem fejeztem a cikket a Runaway második részéről, mikor megérkezett a csomagom az Amazontól egy amerikai nyomozólány kalandjairól, és ezzel egy időben megkaptam tesztelésre a Frogwares legújabb Sherlock Holmes játékát is. A Silver Earring sikere után borítékolhatóak voltak a folytatások, és nem is ültek tétlenül az ukrán fejlesztők, hiszen az Awekened után hamarosan itt az Arsene Lupin.

Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

Ebben a részben egy gigantikus párbajt játszhatunk végig, melyben két zseni – a nyomozók oldalán természetesen Sherlock Holmes, a borotvapenge elméjű brit, míg a tolvajok oldalán Arsene Lupin, a láthatatlan, csavaros eszű francia száll ringbe. A történet elején még azt hihetjük, hogy két lángelme játszadozik egymással, azonban a történet hamarosan komolyra fordul, és kiderül, hogy már-már háborúval fenyegető angol-francia konfliktust idéz elő a vetélkedés, hiszen Arsene Lupin minden egyes lopásával bosszút áll valamelyik francia sérelmen, amit britek követtek el.

Mi persze – hiszen mégiscsak egy sorozatról van szó – Sherlock Holmes és együgyű barátja, Dr. Watson oldalán veszünk részt a játékban, hol az egyiket, hol a másikat irányítva. A játék első személyű nézetből vezérelhető, akár csak az FPS-esek, és így járhatjuk be a gyönyörű 3D-s pályákat. A gyönyörű szót nem csak szokásból használom, hiszen valóban lenyűgözően elkészítették London leghíresebb helyszíneit, melyeket bejárhatunk és különböző részleteikben is elgyönyörködhetünk.

Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

A helyszínek típusáról (valódi londoni helyszínek, azaz nem kitaláltak) először a Jumurdzsák gyűrűje jutott eszembe, hiszen ahogy az Eger reklámjátéka, úgy az Arsene Lupin simán lehetne egy Londont beharangozó játék. (Hazudnék, ha azt állítanám, hogy csak e játék miatt, de el is határoztam, hogy jövő tavasszal meglátogatom a brit fővárost). Természetesen a játék valójában játék marad, és a sok szép látnivaló mellett rengeteg megoldandó rejtély és rejtvény vár ránk ezeken a híres helyszíneken. Hiszen agyafúrt ellenfelünk nem átall azzal piszkálni a mi kifinomult detektív agyunkat, hogy bűncselekményeinek helyszínén nyomokat és rejtvényeket hagy hátra, melyekből – legtöbbször előre – megfejthető, hol csap le legközelebb.

Így jutunk a történetben egyre előrébb, miközben a Scotland Yard illetékeseivel próbáljuk elcsípni a megátalkodott franciát. Így néha kommunikálnunk, üzletelnünk, kihallgatnunk is kell más szereplőket. Szerencsére – ahogy a korábbi részekben – itt is kategóriánként (tárgyak, párbeszédek, dokumentumok és megfigyelések) gyűlnek az anyagok az üggyel kapcsolatban. A Frogwarestől már megszokhattuk, hogy több múlik a dokumentumokon és a párbeszédeken, mint a tárgyakon (ellentétben a legtöbb kalandjátékkal), ezért nagyon sokat kell olvasni, és mindent részletesen át kell tanulmányozni, mert anélkül biztosan nem jutunk tovább. Szerencsére hazánkban magyarul jelenik meg a játék, így az angol nyelv ismeretének a hiánya sem okozhat gondot.

Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

És akkor jöjjenek a negatívumok: elég keményen el lehet akadni a játékban. Amint fent írtam, hogy minden szócska fontos a tíz oldalas levélben is, ez igaz. Néha a kilencedik oldal közepén van valami, ami túllendítheti a játékost egy elakadáson. De sokszor még az se. Van, hogy a készítők elvárják, hogy egy olyan helyre kattintsunk, ahova korábban már kattintottunk és ezért nem érezzük szükségét, ám mégsem juthatunk tovább amíg erre rá nem jövünk. Ez a Sherlock egy elég nehézre sikeredett nyomozós kalandjáték, ami könnyen felidegesítheti a játékosokat. Ezt egyrészt tapasztalatból mondom, másrészt a fórumukon körbenézve is hasonló érzéseket tapasztaltam. Mivel megjelenés előtti állapotról van szó, ezért végigjátszás sincs sehol, így a cikkíróknak egymást segítve kellett végigvinni a játékot.

A Silver Earringben bevezetett azon újdonság, hogy a játék levizsgáztatja a játékost, és csak akkor engedi tovább, ha az eddig történteket teljesen érti, most kimaradt. Ennek azt hiszem, az az oka, hogy ezt a vizsgáztatást most beépítették a játékmenetbe, csak talán most olyan tudást is elvárnak, ami el sem hangzott korábban, és ebből adódik a sok, kemény elakadás. A játék közepén – a British Museumban – egy kicsit talán el is vetették a sulykot a készítők, mivel itt egymás után csak rejtvényeket kell megoldanunk nagyon sokáig, amiben sokszor kell kitalálni a készítők gondolatait. Mindeközben egyszer sem találkozunk a kalandjátékokban megszokott leleménnyel – tárgyak megtalálásával és logikus kombinálásával, felhasználásával. De ha ezen túljutunk – és persze a vérbeli kalandjátékos csak átverekszi magát a rejtvényerdőn – akkor újra klasszikus kalandjátékként játszhatunk, bár néha a tárgyak összeszerelési sorrendje is felbosszanthat minket.

Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

Összegezve, a Frogware negyedik Sherlock Holmes része egy szép kalandjáték, mely elég nehézre sikeredett. Bár a nehézségét nem annyira a vaslogika jellemzi. Ha valaki könnyen beleéli magát az ukrán készítők helyébe, nagyobb eséllyel indul a megoldásért, mint aki józan paraszti ésszel vág neki. A történet vége pedig – sajnos ezt is megszokhattuk a Frogwarestől – nem épen eget rengető katarzis, holott a játék maga végig izgalomban tartja a játékost. De legalább van vége, nem úgy, mint a Runaway 2-nek... ■

Sherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene LupinSherlock Holmes versus Arsene Lupin

értékelés

Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

Pozitívumok
  • Gyönyörű és látványos
  • Izgalmas sztori
  • Klassz ötlet a párbajszerű alap
Negatívumok
  • Könnyen el lehet benne akadni
  • Gyenge végkifejlet
7,5
grafika 9
hangok 7
játszhatóság 6
hangulat 8
Sherlock Holmes versus Arsene Lupin
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Sherlock Holmes versus Arsene Lupin

hozzászólások (2)

ladiszlau2
ladiszlau2 2009.01.24. 10:28
mi van akkor amikor az ezüst fákból egy darab hiányzik az összerakáskók???
macsur
macsur 2009.08.06. 08:28
Sziasztok lécci segitsetek én a tükörnél akadtam el a Sherlock Holmes versus Arsene Lupinban ahol a pincébe vagyok és a tükörrel kell megnézni hogy hogyan van a
kötél rögzitve.Valami dartsot azaz dárdát ir a végigjátszás
http://www.gameboomers.com/wtcheats/pcS ... eLupin.htm
hogy a skótdudával kombináljam de a dárdát nem lelem sehol mit tegyek?
ajánlott olvasnivaló