25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech G9 Laser Mouse

Nemrégiben újabb hardcore játékos egérrel bővítette G sorozatát a svájci gyártó.

Írta: Phoenix 2 hozzászólás

A Logitech a G-szériát kifejezetten a játékosoknak tervezte. A már régóta jól ismert és megszokott forma a G5 és a G7 esetében is visszaköszönt – ami bevált, azon minek is változtatni –, a fent említett eszközök erősségei azonban nem ebben rejlenek. Egyrészt inkább a rendkívül érzékeny szenzorokban, másrészt az egyéb extra szolgáltatásokban, mint a változtatható tömeg, vagy a villámgyorsan cserélhető akkuk.

Már a G5-nél is felmerült bennem a kérdés, hogy egerek terén ezek után mit lehet még újítani? A G9-nél is valami egészen mást vártam, persze a klasszikus forma megtartása mellett. Ez okozta a legnagyobb meglepetést, amikor az első képet megláttam az egérről. A G9 formavilága ugyanis teljesen megújult, semmi eddigi Logitech egérre nem hasonlít. Nem mondanám rá, hogy szép, maradjunk annyiban, hogy érdekes. Kicsit szögletes, kicsit futurisztikus, hogy aztán ez kinek mennyire szimpatikus, az már ízlés dolga. Ez persze másodlagos, fel sem hoztam volna, ha ergonómia szempontjából nem lenne lényeges a "külalak". Első ránézésre ugyanis sok minden eszébe jut róla az embernek, csak az nem, hogy ez akár még kényelmes is lehet. A helyzet szerencsére sokkal jobb, mint azt ránézésre gondolnánk, ez a forma ugyanis van olyan kellemes, mint a régi, ha nem is kellemesebb. És itt meg is kell említenem a G9 fő attrakcióját, miszerint a borítást még le is tudjuk cserélni. Kétfélét kapunk az egérhez, az egyiknek kicsit nagyobb hüvelykujj-támasza van és tapadós, gumiszerű, sima felülete, a másiknak kisebb ujjtámasza és recés felszíne. Én magam nem tudtam eldönteni, melyik a jobb, folyamatosan cserélgettem. A cserélhető borítás révén kisebb gyanúm támadt, hogy a Logitech termékeknél megszokott masszív, stabil érzet fogja ennek kárát látni, esetleg lötyöghet rajta, hiszen ez mégiscsak egy újabb hibaforrás, erre különösen oda is figyeltem, de a gyanúmnak semmi alapja nem volt, semmi problémát nem tapasztaltam.

Eddig minden szép és jó, de vannak azért apró hibák. Az, hogy a scrollgomb jobbra-balra is működik, szükségképpen magával hozza, hogy lenyomásra jóval keményebbnek kell lennie a megszokottnál, és ez tud problémákat okozni, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy sok 3D-s programnál ezzel a gombbal kell a kamerát forgatni. Ez az egyik baki. A másik ennél egy kicsit zavaróbb. A klasszikus formánál még volt egy kis perem, egy kis kiugró rész a kisujjunk fölött, ami abban segített, ha emelni akartuk az egeret, mondjuk mert nagyon kicsire volt véve az érzékenység egy FPS játék miatt, és egyfolytában "lapátolnunk" kellett az egérrel. Nos, ez a perem itt valamivel kisebbre sikerült, így sokkal jobban meg kell szorítani az egeret ahhoz, hogy felemeljük. Így pedig egy idő után a kezünk – különösen a kisujjunk – elfáradhat.

A G5-nél megismert súlyozási rendszer itt is visszaköszön: ugyanúgy egy kis rekeszben tudjuk összeállítani a nekünk megfelelő mennyiséget a 4 és 7 grammos kis súlyokból álló készletből. Ezúttal nem az egér aljába, hanem a levehető burkolat alatt elrejtett kis fiókba kell ezt behelyezni. A súrlódás minimalizálásáról ismét a jól bevált politetrafluoroetilén... pardon... tehát a teflon csúszótalpak gondoskodnak. A vezeték – merthogy vezetékes egérről beszélünk ugyebár – szövetborítást kapott, ami, ha minden igaz, azt a célt hivatott szolgálni, hogy még az is a lehető legkevésbé súrlódjon az asztal felületén, és megfelelően tartós is legyen. Az elgondolás szép és jó, de az én tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy a sima műanyag borítású vezetéknél ez a szövetborítású megoldás sokkal merevebb, aminek folytán a dobozba belehajtogatott vezeték nem hajlandó kiegyenesedni, és ennél fogva nem hogy nem csúszik, de bele is akad mindenbe... Mondjuk ez már tényleg apróság, én kérek elnézést, hogy egyáltalán megemlítettem.

Gombok számát tekintve sincs a G9-nek szégyenkeznivalója, a két fő gomb mellett a scrollgomb funkcionál harmadikként (mellesleg ahogy említettem, előre-hátra és jobbra-balra is görgethetünk vele), a bal gomb alján találjuk az érzékenység váltókapcsolóját, ami egynek látszik, de valójában az is kettő, és végre ismét két gomb jutott a hüvelykujjhoz is. Nem tudom, miből gondolták a G5 és G7 gamer egerek tervezésénél, hogy a játékosoknak nem kell oda két gomb, de most végre rájöttek, hogy igenis kell... Eddig rendben is volnánk, semmi különös, de ha megnézzük az egér alját, ott is találunk két gombot, egy Profile és egy Microgear feliratút. A Microgear azt a célt szolgálja, hogy az MX Revolutiontől megörökölt görgő két funkciója között válthassunk. Az egyik, amikor például FPS játékokban fegyverváltásra használjuk a scrollgombot, akkor szükségünk van a fokozatos váltásra, mert a kattanásokból tudjuk, hogy melyik fegyverre váltunk, de ha hosszú dokumentumokat, weboldalakat nézegetünk, akkor jól jöhet a másik, fokozatmentes, lendkerekes mód.

A SetPoint elnevezésű driverből persze a legújabb verziót kapjuk, hogy a G9 lehetőségeit ki tudjuk használni. Itt be tudjuk állítani a gombok makróit, ha igény van rá, az érzékenység 4 szintjét 200-tól egészen 3200 dpi-ig, amit a már fent említett kétirányú kapcsolóval menet közben változtathatunk, a scrollozási sebességet, és az érzékenység-kijelző ledek színét, de hozzátenném mindjárt, ez nem ám egy teljesen felesleges funkció, a beállításainkat ugyanis profilokba menthetjük, amit szintén bármikor váltogathatunk az egér alján található gombbal, és ha minden profilnak más LED-színt adunk, akkor ebből ránézésre tudhatjuk, hogy melyik az aktív. És itt jön képbe egy újabb érdekesség a G9-cel kapcsolatban, az egérnek ugyanis beépített memóriája van, és 5 profilt akár ebbe is elmenthetünk. Ez akkor jön jól, ha másik gépen akarunk játszani a saját egerünkkel, és a saját profiljainkkal.

A G9 majd' 23 000 magyar forintba kerül, de most nem tudom nyugodt szívvel azt állítani, hogy az utolsó fillérig megéri az árát, ahogy azt a Logitech termékek esetében szoktam írni. Gyanítom, hogy a G9 árának jelentős részét azok a funkciói teszik ki, amit én soha nem fogok használni. Nekem nincs szükségem beépített memóriára és szabadon gördülő scroll-gombra, és ha már a scroll-gombnál tartunk, nem kell, hogy oldalirányba is működjön, inkább legyen könnyebb lenyomni. Persze nincs kizárva, hogy "velem van a baj", merthogy ez az egér hardcore gamereknek való. És én nem vagyok az. Ha viszont valaki ki tud használni ennyi funkciót, rászánja az időt, és grammra pontosan beállítja magának az egér tömegét, profilokat szerkeszt, szüksége van a billenő scrollgombra, és lanpartyról lanpartyra jár, ahová esetleg gépet nem, csak egeret visz magával, az kiváló Logitech minőséget kap a pénzéért.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech G9 Laser Mouse
  • Logitech G9 Laser Mouse
  • Logitech G9 Laser Mouse
  • Logitech G9 Laser Mouse

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hofi
Hofi [1575]
"Nekem nincs szükségem beépített memóriára és szabadon gördülő scroll-gombra, és ha már a scroll-gombnál tartunk, nem kell, hogy oldalirányba is működjön, inkább legyen könnyebb lenyomni. Persze nincs kizárva, hogy "velem van a baj", merthogy ez az egér hardcore gamereknek való"
Igazad van, az oldalra gördülő egér görgő tök fölösleges. A görgő hamarabb elromlik. Még hány funkciót fognak a görgőre tenni.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)