New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Norton Smartphone Security

Már PDA-n és mobilon is veszélyt jelentenek a vírusok.

2008.06.16. 00:00 | szerző: Viper | Egyéb

Valószínűleg sokakban merül fel a kérdés, hogy tényleg kell-e antivírus és tűzfal szoftver a kéziszámítógépekre vagy okostelefonokra? Jómagam már hónapok óta megbizonyosodhattam a szükségességéről, amikor is egy bekapcsolva és felderíthető állapotban felejtett Bluetooth kapcsolattal végigbuszoztam a fővároson, majd a telefonomat elővéve szemráncolva kezdtem el vizsgálgatni a beérkezett elemek közt megjelent kétes nevű fájlokat. Átmásolva a PC-re őket a Norton Antivírus persze azonnal riadót fújt mobiltelefonos vírus felismerése miatt... Az egyre népszerűbb 3G szolgáltatások korában pedig gyakorlatilag ugyanazon veszélyforrások jelennek meg, mint amikkel az asztali számítógépeken internetezés vagy levelezés közben találkozhatunk.

Norton Smartphone Security

A Norton Smartphone Security két platformra is telepíthető: Windos Mobile illetve Symbian alapú készülékekre – jelen ismertető a Windows Mobile verzió alapján készült. A csomag alapvetően két alkalmazást tartalmaz: egy víruskeresőt és egy tűzfal programot. A telepítésük egy CD korongról, PC-ről történik, majd pedig a működés megkezdése előtt a készülék újraindítása szükségeltetik. A sikeres telepítést a Today képernyőn megjelenő kis állapotjelző ikon nyugtázza.

Az Antivírus program szépen csendben fut a háttérben, és a készülékünkre érkező fájlokat figyeli, azokat automatikusan ellenőrzi az aktuális vírusadatbázis segítségével. Ettől függetlenül indíthatunk kézzel is teljes víruskeresést, illetve bizonyos eseményekhez be is ütemezhetjük a teljes keresés automatikus indítását (például új vírusadatbázis letöltése, új memóriakártya beillesztése), vagy akár meghatározott időközönként is futtathatunk keresést. Tapasztalataim szerint a háttérben futó alkalmazás alig észrevehető a készülék teljesítményén, a teljes keresés viszont egy átlagos méretű SD kártya jelenlétében eltarthat akár 10-20 percig is, mire az összes betömörített fájl belsejével is végez. Fertőzés esetén a gyanús fájlok karanténba helyezhetők, illetve azonnal törölhetők. A program másik szolgáltatása az SMS Anti-Spam, amely a kéretlen SMS üzenetek szűrésére alkalmas. Azonban ne számítsunk semmiféle szuper szóillesztő algoritmusra, a program a jól ismert engedélyező illetve tiltólista elvét követi: ha az engedélyezőlistát aktiváljuk, akkor csak a kijelölt számokról kapjuk meg az SMS-eket, ha pedig a tiltólistát aktiváljuk, akkor csak az abban szereplő számokról érkező SMS-ek kerülnek letiltásra. Az engedélyezőlista kezelésének egyszerűsítésére beimportálhatjuk a telefonkönyvünkben szereplő számokat. Jómagam nagyon örültem volna, ha az Anti-Spam nem csak SMS üzenetekre, hanem az elektronikus levelekre is alkalmazható lett volna, erre azonban sajnos nem képes.

Norton Smartphone Security

Az Antivirus program kellemes megjelenésű áttekintő képernyőjén láthatjuk a vírusvédelem aktuális állapotát, úgy mint az automatikus védelem illetve a kéretlen SMS szűrés (SMS spam) bekapcsolt voltát, továbbá a vírusadatbázis és az utolsó teljes víruskeresés dátumát.

A Norton Smartphone Security másik fontos komponense a Norton Firewall, ami nem más, mint egy egyszerű kis tűzfal program. És itt az egyszerűt tényleg szó szerint kell érteni. Az egészben egyetlen dolgot lehet beállítani, mégpedig azt, hogy mennyire legyen szigorú a program a forgalom ellenőrzésénél. Négy szint van: Trust No One (minde forgalom blokkolva), Paranoid (csak bizonyos portok engedélyezettek), Cautious (a legtöbb protokoll és port engedélyezett), valamint Trust All (minden engedélyezett). Ezen kívül megnézhetünk egy összefoglaló táblázatot az események számáról és súlyosságukról, illetve megtekinthetjük a részletes naplófájlt. A korlátozott funkcionalitás számomra nem bizonyult túl szerencsésnek, ugyanis a Cautoius szinten a tűzfal blokkolta a telefonos internet megosztását, és szerettem volna létrehozni erre a forgalomra egy engedélyező szabályt, de sajnos nem lehetett. Úgyhogy lehet választani a gyakorlatilag semmilyen védelmet nem jelentő Trust All szint, vagy a szintek állandó kézi váltogatása közt.

Norton Smartphone Security

Végezetül még szót kell ejteni a jól megszokott LiveUpdate szolgáltatásról, amely segítségével naprakészen tarthatjuk egyrészt az összes szoftverkomponenst, másrészt a vírusadatbázisunkat. A kézi futtatás mellett természetesen lehetőség van ütemezett frissítésekre is.

Mint látható, a kézi készülékek korlátozott erőforrásainak megfelelően az asztali PC-khez képest jóval kisebb funkcionalitással rendelkezik a Norton Smartphone Security, mégis az egyre "online-osodó" kézi számítógép-telefonok egyre inkább nélkülözhetetlen szoftverét jelenti. ■

Norton Smartphone Security

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló