25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

World Cyber Games 2008

Lezajlottak az idei döntők és a World Cyber Girls verseny is.

Írta: Gerry 3 hozzászólás

A nyár utolsó napján, augusztus 31-én került megrendezésre a World Cyber Games (és Girls) magyarországi döntője. A verseny tétje a játékosoknál az idén Kölnben megrendezésre kerülő világbajnokságon való részvétel, illetve fejenként átlagosan kéttonnányi ajándék volt. A helyszínt a Millenárison elhelyezkedő Jövő Háza adta, amely nevével ellentétben csupán futurisztikusnak szánt, de alig-alig működő mellékhelyiségekkel, de annál nagyobb kiállítási térrel rendelkezik, amelyet a neves hardvergyártók, szoftverforgalmazók és egyéb cégek elfoglalhattak. A rendezők érthetően – és nagyon helyesen – némi színt kívántak vinni ebbe az alapvetően rettenetesen kocka rendezvénybe, így a különféle standoknál elérhető folyamatos nyereményjátékoktól kezdve az egyik férfimagazin igen dúskeblű modelljein át a koncertekig számos elemet felvonultattak. Az egymással szemben felállított két színpadon kívül több kisebb helyszínen folyt például a StarCraft döntő, avagy a Quake 3 fun játék, míg az említett nagyszínpadokon az egyéb műsorszámokon kívül a WarCraft 3 illetve a Guitar Hero bajnokság dőlt el. Mindez egyfelől üdvözítőnek hatott, hiszen a programok széles skálája várta a geekeket és nördöket egyaránt, másrészt azonban néha a műsorvezetőknek és kommentátoroknak komoly problémát okozott túlkiabálni egymást, míg ezzel szinkronban a nézők tevőleges halláskárosodás miatt aggódhattak.

World Cyber Games 2008

Mindezeken túl sor került az idén második alkalommal megrendezett World Cyber Girls versenyre is. Szándékoltan nem írok szépségversenyt, hiszen itt nem csupán a külső számított, hanem a játéktudás (Guitar Hero verseny formájában), illetve a szoftverek és hardverek terén való jártasság (kvízkérdések) is. A szervezők által összehozott „sztárzsűri” nyilvánvalóan küzdött bizonyos hiányosságokkal, hiszen például Majoros "Majka" Péter avagy Kustánczi Lia playmate láthatóan nem került extázisközelbe attól, hogy egy lány tudja, minek a rövidítése a TPS, avagy hogy melyik a legerősebb NVIDIA kártya. Alighanem azért nem, mert erről nekik maguknak is maximum igen ködös elképzeléseik lehetnek – igaz, egyes kérdések, mint például a „melyik volt az első egérrel is játszható FPS” a grémium hozzáértő tagjait is megfogták, ahogy mindenki mást is. Mindenesetre a zsűri döntése értelmében az első helyezett Páll Zsófia, a második helyezett Bors Anita, a harmadik helyezett Nagy Zsófia lett. A világ alighanem legantiszociálisabb közönségdíjasának Szenczy Alexandrát választották, míg a különdíjat Bokor Bea kapta.

World Cyber Games 2008

A StarCraft döntőt, s vele a világbajnokságon való indulás lehetőségét a zergekkel a második helyezett Naib protossait kíméletlenül legyaluló ACE nyerte, míg a harmadik helyezett Kashuka lett. A WarCraft (pontosabban a Frozen Throne) döntőt DNA nyerte, maga mögé utasítva Leadet és C00L.Rabbitet. A FIFA 2008 esetében bravúros játékával a kölni világbajnokságra juttatta be magát Gabu, míg Csaszi a második, Redwing pedig a harmadik helyezéssel, pontosabban az értük járó ajándékokkal vigasztalódhatott. A Command & Conquer: Kane's Wrath összecsapásokból Gorky jött ki győztesen, felülkerekedve Xeonon, míg utánunk a harmadik helyet Grisa szerezte meg. A Guitar Hero III bajnokságot a döntőbe sztoikus nyugalommal lejátszott 100%-os teljesítménnyel jutó Murai Bence nyerte, aki saját bevallása szerint napi egy-másfél óránál többet nemigen játszik. Bence magabiztosan legyőzve Molnár Martint, míg a harmadik helyezést Lakos Gergő szerezte meg.

World Cyber Games 2008

Ami a versenyeken picit furcsa volt, az az, hogy milyen pofátlanul fiatal srácok gyalázták le ellenfeleiket: elég csak a Guitar Herós 14 éves Murai Bencére, avagy az elsőségét újfent megvédő 17 éves Váczi "Ace" Valentinra gondolni, aki a StarCraft megjelenésekor alighanem sokkal inkább a homokozón, mintsem a zergek titkain filózhatott.

World Cyber Games 2008

A fenti kategóriákon kívül természetesen több kisebb volumenű összecsapás is lezajlott, így például sokan mobiljátékokon is összemérhették a tudásukat, a Flight Simulatoros újságírói versenyről nem is beszélve. Akik pedig a nagyobb volumenű összecsapások helyett csupán könnyedebb szórakozásra áhítoztak, szintén megtalálhatták számításaikat, hiszen több mint ötven Xbox 360 várta a kontrollereinek leamortizálódását.

World Cyber Games 2008

Az idei WCG remek példája volt annak, hogyan lehet sikeresen elegyíteni egy alapvetően hardcore játékosok számára érdekes rendezvényt a nagyközönség felé nyitással, amelynek folyományaként sokkal inkább egy számos show-elemmel megfűszerezett számítástechnikai kiállítás képe vázolódott fel, mintsem a már említett "kockáktól kockáknak szeretettel" versenyé. Ez alighanem így is volt rendben, hiszen mindaddig, amíg a kettő nem üti egymást, bátran lehet elegyíteni őket, ezáltal lényegesen több nézőt is vonzva a helyszínre. A fokozott médiajelenlét által pedig elfogadottabbá lehet tenni magát a cybersportot is. Ez pedig egy olyan országban, ahol a PC-s/konzolos játékokat a nagyközönség jobbára a "hülyegyerekek gyilkolásznak hülyegyerekeket" egyelőre kikezdhetetlen formulájával írja le (amely megállapítás után a nagyközönség persze elvonul bulvárlapot olvasni és szappanoperát nézni), nagy szükség is van.

World Cyber Games 2008

Jövőre alighanem ugyanitt, és nagyjából ugyanekkor; addig azonban mindenki szurkoljon lelkesen a novemberben Kölnbe induló magyar csapat tagjainak; próba szerencse. S remélhetőleg minél többet próbálgatjuk, annál nagyobb eséllyel lehet nyerni is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008
 • World Cyber Games 2008

HOZZÁSZÓLÁSOK

Menhir
Menhir [60]
Kiváncsiságból rákerestem iwiw-en. Számomra elég kiábrándító:) Bár valakinek lehet, hogy ez az ideálja:D
RatBaG
RatBaG [6377]
"A világ alighanem legantiszociálisabb közönségdíjasának Szenczy Alexandrát választották"

wtf? pedig olyan ártatlannak néz ki :-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)