Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

FIFA 09

Új év, újabb rókabőr - a 2008 végi focijáték se sokkal több az egy évvel korábbinál.

2009.01.02. 00:00 | szerző: TheHolyOne | Ismertető/teszt

Amióta az eszemet tudom, a FIFA mindig is a legnépszerűbb focis játék volt. Könnyen kezelhető, többnyire realisztikus labda- és játékosmozgás (a kapusokat nem mindig találták el), és a korhoz képest viszonylag jó grafika. Tehát mondjuk nem egy Football Generation. Bár az egyes részek önállóan nem rossz játékok, nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy évente jelentetnek meg egy új részt. Mert ezek szinte csak az éppen eltelt átigazolási időszak történéseiben különböznek egymástól. Legutóbb akkor fifáztam, mikor a 07-ről írtam, és az elég kellemes időtöltés volt. Nem csoda, hiszen azelőtt csak a 2000-es FIFA-val játszottam, tehát nem nagyon tudtam mihez viszonyítani. Csakhogy most, két évvel később itt tartom kezemben szinte ugyanazt a játékot, és valami újat kellene róla írni.

FIFA 09

Itt van például a grafika. A gépigény majdnem a duplájára emelkedett, de ha megfeszítenek sem látom a különbséget. Vagy vegyük a játék élettartamáért (az online játék mellett) leginkább felelős menedzser módot. Maradt ugyanaz minden erényével és hibájával együtt. Na jó, lecseréltek néhány háttérképet, most már lehet edzőmeccset játszani és lehet edzéseket tartani (hát, ha van még értelmetlen dolog...). Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szórakoztató, mint volt a 07-ben. Csakhogy azóta megismertem a Football Managert, és egyetlen okot sem tudok mondani, hogy miért válasszam helyette a FIFA-t. A FM-hez képest ez, fogalmazzunk úgy, "túlágosan arcade".

De azért legyünk igazságosak, a FIFA 09-ben igenis vannak újdonságok. Például most már lehet az egérrel is játszani a játékot, ami megkönnyítheti mondjuk a cselek végrehajtását (nem akadunk bele a gombokba). Ennek örömére a régi billentyűzetes kiosztást teljesen összekócolták, ezért ha valaki még így akar játszani, saját magának kell visszaállítania a jól megszokott gombokat. Ez azért mindenképpen előrelépés, hiszen eddig erre nem volt lehetőség. A másik újdonság – számomra legalábbis, hiszen már a 08-ban is megtalálható volt – a "Légy Profi" játékmód, amikor nem egy csapatot, hanem csak egy játékost irányítunk. Nagyot csalódtam benne, ugyanis sokkal kevesebb, mint lehetett volna. Mert lehetett volna egy, a menedzser módhoz hasonló játékoskarrier-szimuláció, ami teljesen új színt vihetett volna a focis játékok piacára. De ehelyett ez csak egy fellengzősen elnevezett kooperatív játékmód. Egyszerre 5 játékos játszhat, ami azért jó, mert egy nagyobb társaság esetén áthidalja a problémát, hogy egy meccsen csak két csapat játszik. Az nyer, aki a meccs/idény végén a legtöbb xp-t szerezte. Ez így egy játékos számára nagyon hamar unalmassá válik. Ráadásul a "szintlépéses" rendszernek sincs sok értelme, hiszen akár fejlődnek a játékos képességei, akár nem, mindig a kezdőben kell hogy legyen.

FIFA 09

Ahogy az utóbbi években már megszokhattuk, a FIFA teljesen magyar nyelven és magyar kommentárral jelenik meg. Ráadásul a doboz borítóján Dzsudzsák PSV mezben szinte teljesen eltakarja a Milan-mezes Ronaldinhót. Szép ez a lelkesedés, de akkor miért van az, hogy nem ám a magyar bajnokság, de még egy darab magyar csapat sem került bele a játékba!? (A válogatottat leszámítva, természetesen.) Érdekes még, hogy a cseh és a lengyel bajnokság igen, míg az ezeknél sokkal jegyzettebb görög bajnokság nem került be.

Említettem már az online játék lehetőségét. Ezen kívül a FIFA 09 jelentős online támogatottsággal rendelkezik. Egyik ilyen szolgáltatás a Live Season, melynek segítségével (a doboz szerint) "valós adatokon alapuló heti erőnléti frissítéseket" tölthetünk le. Ez megintcsak dícséretes, csakhogy a puszta léte kérdőjelezi meg a rendszert, hogy évente kiadnak egy dobozba csomagolt adatbázis-frissítést.

FIFA 09

A FIFA 09 összességében nem rossz játék, főleg azért nem, mert már a korábbi sem volt az. Csakhogy az ember egy-két év elteltével már új ingerekre vágyik, így ami akkor lekötött benne, az ezúttal már nem. Annyira nem, hogy a tesztelés végén alig vártam, hogy letörölhessem. Azonban akkor sem tapsikolhatnék neki, ha nem okozott volna akkora csalódást. Szerintem nem szabad kiadni úgy egy játékot, hogy az előző részéhez képest a különbségek gyakorlatilag egy letölthető patch-ben realizálhatóak lennének. Sokan, sokszor használták már a különböző FIFA játékokra a rókabőrös kifejezést, és ez sajnos ezúttal is megállja a helyét. ■

FIFA 09

értékelés

FIFA 09

Pozitívumok
  • Teljesen magyar nyelvű szoftver
Negatívumok
  • Meglepő, hogy az EA-nél milyen sok bőr van a rókákon (és egyesek arcán)
Minimális rendszerigény: 2,4 GHz-es processzor, 512 MB RAM (Vista: 1 GB), 8xDVD-ROM, 128 MB-os 3D kártya Pixel Shader 2.0 támogatással, 5,9 GB HDD, Windows XP SP2/Vista
6,0
grafika 6
hangok 7
játszhatóság 6
hangulat 5
FIFA 09
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
FIFA 09

hozzászólások (23)

digweeed84
digweeed84 2009.01.12. 23:48
Hiába jobb a grafika attól még ugyanolyan szar a játékélmény, PES sokkal élvezetesebb. Egyébként tényleg alig észrevehető a grafikai javulás.
Daishi
Daishi 2009.01.25. 00:28
Rakat szar a FIFA 09. Azthiszem a leggyengébb amivel valaha is játszottam. A gépem nem lett erősebb a FIFA 08-hoz képest,én csak azt vettem észre a grafikán ugyanazon beállítások mellett hogy akad és hogy a játékosok arca,haja,úgy a fizimiskája már annyira sem felismerhetőek mint a 08-ban. Legalábbis a JUVENTUS-nál ez volt a helyzet. Nem is bírtam végigcsinálni az idényt,annyira bosszantott hogy Nedved haja inkább volt szürke mint szőke. Del Piero arcát is elkúrták,Camo sem az igazi. Mégegyszer mondom, a 08-hoz képest viszonyítom.
Ezek csak grafikai problémák,valaki lehet leszarja.
Nemcsak a billenytyűzet kiosztását barmolták el... gamepadommal is akadtak gondjai.
Játékosadatbázis megintcsak a vicc kategória. Mutu már nem is tudom hány éve Murgu a FIFA szerint,de láttam még igencsak velős hibát e téren.
Manager modeban mentem,ki akarok lépni a főmenübe,megkérdezi mentem-e. Mondom nem előbb mentettem akkor minek még1x. Persze nem lett mentve az állás. Ez is igencsak bosszantó dolog.
Egyetlen pozitívum a labdavezetés realisztikusabbá fejlődése. Node ez kerül 12k körül?
Max 6.5 pont
LordMatteo
LordMatteo 2009.01.25. 00:31
Nem csinálták meg normálisan a Juvét megint? Akkor tényleg fos (de tényleg az).

Jót röhögtem a 08-nak nevezett szaron, amikor ibrahimovicot a cigánysággal teljesen jogosan kapcsolatba hozó Juve-rigmus utolsó szavait morajlássá torzították, hogy ne lehessen hallani a "zlatan se uno cingaro" részt.
MirkoBlade
MirkoBlade 2009.02.28. 09:42
IP-n próbáltátok??? Úgy játszható... amúgy érdekes a grafikai része most először néz ki jól, viszont az arcokat nem dolgozták ki. de legalább a motor jó.
manutd95
manutd95 2009.03.15. 09:58
én 2004 óta fociszimulátorozok.namármost,azt ne felejtsük el hogy ezt az egészet az EA kezdte a Fifával,és 2005ig nem volt vetélytársa.Én szeret(t)em a fifát,de ez a 2009 egy(hogy is fogalmazzak)FOS...állítom,hogy a 2005-ös pes játékélmény terén többet nyújtott (NEKEM) a Fifa 2009-es változatánál...de azért nem rossz egyik sem...a PES 2009 és a FIFA 2009 sztem most egyforma szintet hozott...én csak azt mondom:love:FIFA :love:PES
ajánlott olvasnivaló