25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Év játéka 2008.

Melyek lettek az elmúlt év legjobb játékai? Ismét győzteseket hirdetünk!

Írta: PC Dome 57 hozzászólás

Ahogy már hosszú évek óta minden esztendő elején, úgy az elmúlt hetekben ismét olvasóink szavazhattak arról, hogy a szerkesztőségünk által jelölt játékok közül melyeket érzik leginkább érdemesnek az Év játéka díjra. A megszokott kategóriák mellé idén is érkezett egy-két új, hogy minél színesebb legyen a virtuális díjkiosztó. Ahogy eddig is, úgy ez alkalommal is a hazai forgalomban megjelent játékokból kerültek ki a jelöltek. Lássuk hát, melyek lettek közülük a 2008-as év legjobbjai!

Akció - FPS
Míg 2007-ben a Call of Duty sorozat modernkori epizódja vitte a pálmát, a Treyarch nem végzett olyan munkát, hogy az ősszel megjelent World at War kiemelkedő teljesítményt érjen el, így más neves sorozatok aktuális részei versengtek az FPS kategóriában. Nagy örömünkre egy hazai projektnek tekinthető játék nyert, a CryTek Budapest munkatársai ügyesen folytatták mind történet, mind engine-fejlesztések terén a Crysist.
1. Crysis Warhead (33%)
2. Far Cry 2 (29%)
3. Brothers in Arms: Hell's Highway (17%)

Akció - multiplayer FPS
Míg egyszemélyes játék terén a többségnek csalódást okozott a Call of Duty: World at War, addig a multiplayer szervereken elég sokan játszanak vele, és ez meg is látszik az eredményen: a szavazatok felét ez a játék kapta. Külön említést érdemel még a Left 4 Dead, melynek megjelenésekor sokan vágtak bele a kooperatív zombimészárlásba.
1. Call of Duty: World at War (50%)
2. Left 4 Dead (31%)
3. Crysis Wars (14%)

Akció - third person
Számos nagyszerű TPS érkezett 2008-ban, így megjelent PC-re az Assassin's Creed, teljesen új külsővel került a boltokba az új Prince of Persia, és az EA-nál a semmiből jött egy új túlélő horror, a Dead Space. De mindez mit sem számított, amikor a többség a Grand Theft Auto negyedik részére várt, mely év végére meg is jött, és a hibái ellenére megszerezte a szavazatok közel felét.
1. Grand Theft Auto IV (47%)
2. Assassin's Creed (21%)
3. Dead Space (16%)

Stratégia
A tavalyi esztendő nem éppen a stratégiai játékok éve volt. A sok nagy név a többség számára nem hozta a várt színvonalat, így se az új Command & Conquer játékok, se Will Wright legújabb alkotása, a Spore se lett egy mindenki által kitörő örömmel üdvözölt termék. Azonban mivel a konkurencia se remekelt, a dobogós helyezéseket kivétel nélkül az EA játékai kapták meg.
1. Command & Conquer: Red Alert 3 (39%)
2. Spore (30%)
3. Command & Conquer 3: Kane's Wrath (15%)

RPG
Nagyon sokan várták a legendás Fallout sorozat új részét, és a Bethesda munkatársai nem is okoztak csalódást: az Oblivion után ismét egy színvonalas játék került ki kezeik közül.
1. Fallout 3 (49%)
2. Mass Effect (31%)
3. Sacred 2 (14%)

MMO
A novemberben megjelent második kiegészítő, a Wrath of the Lich King idején már 11 millió WoW játékosról számolt be a Blizzard. Így aztán nem csoda, hogy hiába olyan lelkesek a fejlesztőcsapatok, egyik új MMORPG nem tudta letaszítani trónjáról a World of Warcraftot. A Blizzard pedig teljesítette az elvárásokat, és a Lich King ismét jelentősen meghosszabbította játékuk szavatosságát.
1. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (55%)
2. Lord of the Rings: Mines of Moria (22%)
3. Warhammer Online (13%)

Kaland
A hazai forgalmazóknak köszönhetően egyre több kalandjáték magyar feliratos formában kerül a boltokba. A stílus kedvelői így nyelvtudás hiányában is végigizgulhatják kedvenc sorozatuk egy-egy újabb epizódját, legyen szó akár Poirot újabb nyomozásáról, vagy egy új Drakulás játékról.
1. Penumbra: Black Plague (31%)
2. Dracula: Origin (21%)
3. Art of Murder: Az FBI titkos aktáiból (17%)

Sport
Ez egy olyan kategória, melyben már évek óta nincs komoly változás: az EA focisorozatának töretlen a népszerűsége, igaz, a legnagyobb konkurens Pro Evolution Soccernek mind itthon, mind külföldön elhanyagolható a marketing tevékenysége.
1. FIFA 09 (51%)
2. Pro Evolution Soccer 2009 (24%)
3. NBA 2k9 (15%)

Szimulátor/autóverseny
Hosszú évek után először fordul elő, hogy nem a Need for Speed széria aktuális darabja végez a csúcson. A Codemasterstől érkezett Race Driver GRID kiemelkedő szimulációjával sok rajongót szerzett, és így az élen végzett az NFS: Undercover előtt.
1. Race Driver GRID (45%)
2. Need for Speed: Undercover (31%)
3. Pure (10%)

Az év pozitív meglepetése
Mivel tavaly is számos olyan alkotás jelent meg, melyek vagy szinte a semmiből kerültek a köztudatba, vagy igazán érdekes újítást tartalmaztak, ismét meghirdettük ezt a kategóriát is. A legtöbbeknek a rajzfilmszerű Prince of Persia tetszett, de nem sokkal maradt le a Valve zombis játéka és az EA sci-fis horrorja sem – a két „rettegős” játék stílszerűen majdnem holtversenyben végzett, s mindössze egyetlen szavazat döntött a Valve büszkesége mellett.
1. Prince of Persia (31%)
2. Left 4 Dead (29%)
3. Dead Space (29%)

Az év csalódása
A sok újdonság mellett azért számos olyan játék is akadt, melyektől sokkal többet vártunk – még akkor is, ha esetleg kategóriájukban az adott évben nem volt jobb náluk. Nézzük, melyek ezek:
1. Need for Speed: Undercover (37%)
2. Spore (19%)
3. Command & Conquer: Red Alert 3 (16%)

Konzol játék
A három nagy konzolgyártó nagy versenyt folytatott, és a kiadók is ontották magukból a jobbnál jobb PS3-as, Wiis vagy Xbox 360-as játékokat. A PS3-ra és X360-ra tavasszal megjelent GTA IV-et értékelték leginkább olvasóink, melyet az X360 exkluzív Gears of War folytatás követ. Ha szerkesztőségünkön múlt volna, a Guitar Hero teljes zenekaros változata dobogós lett volna, de sajnos úgy néz ki, még nem tett szert akkora népszerűségre országunkban, hogy megfelelő mennyiségű szavazatot kapjon. (Vagy talán a magas ár rettenti el a potenciális játékosokat.)
1. Grand Theft Auto IV (34%)
2. Gears of War 2 (21%)
3. Mirror's Edge (12%)

Legjobban várt játék
Az idei évre is rengeteg neves játék folytatását ígérik a fejlesztők, így ha minden jól megy, két Blizzard sorozat folytatódik, valamint az ArmA és Mafia is második epizódot kap. De kitüntetett figyelmet érdemel egy újabb sci-fi MMORPG játék is, a Knights of the Old Republic nevet viselő Csillagok háborúja MMO. És milyen ez a popszakma: a két Blizzard játék feltehetően egymás elől szívta el a szavazatokat, így a Mafia lehetett a nevető... első.
1. Mafia 2 (40%)
2. Diablo III (28%)
3. Starcraft 2 (17%)

A 2008-as év kiadója
Idén először arról is megszavaztattuk olvasóinkat, hogy melyik játékkiadót tartják a legjobbnak az előző évi játékaik alapján. Az eredmény úgy hisszük, nem meglepetés, a Ubisoft játékai ugyanis a legtöbbször valóban hozzák azt a színvonalat, amire a játékosok számítanak, legyen szó akár folytatásról, akár egy-egy új franchise-ról.
1. Ubisoft - Assassin's Creed, Brothers in Arms: Hell's Highway, Far Cry 2, Prince of Persia (32%)
2. Activision Blizzard - Call of Duty: World at War, Guitar Hero: World Tour, World of Warcraft (26%)
3. Electronic Arts - Crysis Warhead, Command & Conquer: Red Alert 3, Spore (24%)

Év játéka 2008
Dobpergés közepette pedig kihirdetjük a legfőbb kategória győztesét is. Az első helyezett magasan kiemelkedik a többiek közül, hiszen a GTA IV a szavazatok közel ötödét kapta. A dobogó másik két helyét egy-egy RPG foglalta el, a Bethesda és a BioWare munkatársai színvonalas alkotásaikkal megérdemelten kerültek ezen pozíciókba.
1. Grand Theft Auto IV (19,7%)
2. Fallout 3 (8,7%)
3. Mass Effect (7%)
4. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (4,5%)
5. Call of Duty: World at War (4,4%)
6. Crysis Warhead (4%)
7. Dead Space (3,7%)
8. Left 4 Dead (3,6%)
9. Far Cry 2 (3,2%)
10. Prince of Persia (3,1%)

DVD
A mozikban is nagy sikert aratott új Batman film, A sötét lovag (The Dark Knight) bizonyult a DVD kategória legnépszerűbbjének, az értékelhető szavazatok több mint harmadát Christopher Nolan filmje kapta. Hogy ez valóban a DVD extráinak és minőségének szól-e, vagy magának a filmnek, az viszont már egy másik kérdés. A többi szavazat ellenben annyira elaprózódott, hogy ebben a kategóriában nem láttuk értelmét a további helyezések feltüntetésének.

Ezek voltak tehát a 2008-as év legjobbjai, köszönjük olvasóink részvételét a szavazásban, jövőre újból ugyanitt találkozunk. És hogy valami ünneplés is kapcsolódjon az Év játéka díjkiosztóhoz, online áruházunkban február végéig 10% kedvezménnyel vásárolhatóak meg a díjat elnyert játékok.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Év játéka 2008.

HOZZÁSZÓLÁSOK

merkavamk2
merkavamk2 [3]
Szerintem nem rossz aGrid (de semmiképp nem simulator!!!); a Porche-t én is naon szerettem, 7 évesen azt toltam elsö gépünkön :-D
Kanduhrka
Kanduhrka [9380]
Nos, én pótolgattam az elmúlt év terméseit az új géppel, de eddig csak a Dead Space kötött le igazán.
fldrag321
fldrag321 [37]
Hm...Nagyjából ezt az eredményt vártam, viszont nekem a listában a GTA IV sok első helye volt egy pici meglepetés. Annyira nem kötött le, hogy megszavazzam az év játékának.
Lehet, hogy az évvégi megjelenés is segítette és az olvasók fele még éppen játszott vele, így gondoltak egyet és szavaztak.
Ennek ellenére gratulálok a győzteseknek!
Pangloss
Pangloss [376]
Nekem személy szerint az a problémám ezekkel a különböző "Év játéka" szavazásokkal, hogy a tavalyi évben megjelent játékok közül csak igen kevés játékkal játszottam, és egy-két játék alapján nem lehet megmondani, hogy melyik az "Év játéka".
Ezért nem is szavaztam.

Illetve a játékok egyes kategóriáival egyáltalán nem játszom, így nem is lenne ildomos véleményt nyivánítanom.

Az egyes kategóriákon belül is akkor lehet igazán dönteni, ha több játékkal is játszik az ember, mert ha pl. játszottam a Fifa09-el, de más sportjátékkal egyáltalán nem, akkor világos, hogy nincs semmilyen összehasonlítási alapom.

Azért kíváncsi lennék, hogy azok az emberek, akik szavaztak, vajon mindegyik játékkal játszottak is? Vagy játszottak néhány játékkal, egyes kategóriákban pedig csak megjelöltek valamit?

Szóval, ki, mivel játszott a cikkben szereplő, egyes kategóriákban dobogós játékok közül?
miki1997dec
miki1997dec [3]
én is így gondoltam:-):-D;-)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (57 db)